Indukční desky
Moderátor: Moderátoři
Indukční desky
Jak je to s vaším výběrem indukčních desek? Samozřejmě se čtyřmi plotýnkami do standardního rozměru. Všechny se dají samozřejmě připojit i na 230 V, ale musí být proudově dimenzovaný přípoj šťávy a nejlépe aspoň na dva jističe (pro pravou a levou část desky).
Podle čeho jste vybírali? Proč jedny stojí 6 tKč a druhé 12 tKč a přitom jsou od jedné firmy? A které byste doporučovali a proč?
a) že mohu koupit něco za 6 tisíc a basta, vyhovovat to bude a za pět let koupím klidně něco jiného
b) o informaci pro ostatní (jen) čtenáře, jaké jsou varianty a proč
c) volnou diskusi proč ano a proč ne a kterou firmu
- elektrosvit
Bral sem wh, protože měla perfektně popsané zapojení pro 230/400. U takovyho Bosche je popis zapojení (svorkovnice) tragédie.
Segra má Fagor už ca 6 let a taky spokojenost.
U té mojí by jen mohl být tvrdší ten plast, asi sůl a posouvání hrnců ten povrch celkem drápe.
Spíš bych se díval na záruční podmínky a jestli se Ti bude líbit ovládání. U mojí jde třeba spřáhnout dvě plotýnky. Ale zase mě neomezovalo připojení (5x2,5 / 3x400V a 16A jistič, i když matně vzpomínám, že využívá jen 2fáze...)
- elektrosvit
A kutilmile - nelituju tě
Má asi všechno, co se dá běžně využít. Podle mě jsou všechny +- stejné. Liší se třeba boostrem, který u mě jde jen na dvou plotnách najednou, něteré mají 4 generátory a tak může jít na všech 4, ale zatím nebyla potřeba jich víc jak ty 2 použít. Tedy s ohledem na připojení 1x230V a jištění jen 20A. Ale za celou dobu se nepovedlo při vaření jistič vyrazit. Lišit se mohou i počtem kroků regulacee, moje umí 9 a řekl bych, že to docela stačí. Časovač se občas taky hodí, nastavím a deska vypne nastavenou plotnu a ozve se. Asi bych nešel do desky s rámečkem, čištění bude nejspíš o něco míň pohodlné, než jen samotné sklo, kde při překypění nemá co kam zatéct. To je další obrovská výhoda proti sklokeramice. Když mi něco přeteče, vezmu hadr a hned to mohu utřít, což si u do ruda rozpálené sklokeramiky neumím představit. Stejně tak rychlost reakce na přidání nebo ubrání výkonu je okamžitá, setrvačnost je daná jen obsahem a velikostí hrnce. Vlastně stejná jako u plynu, ale s účiností úplně někde jinde. To bohatě vynahradí potřebu jiného nádobí. Když jsem odhlásil plyn a po roce přišlo vyúčtování za elektriku, zjistil jsem, že vaření je ještě o něco levnější než na plynu. Už kvůli tomu, že neplatím dva paušály.
Asi bych dal řeč s paní domácí, kde by měla být největší plotna. Někdo má raděj velkou vzadu aby nemusel přes velký hrnec do malého. Já to preferuji naopak, protože dozadu dám jen tak velký hrnec, kolik mi dovolí vzdálenost od zadní desky u linky a to většinou moc není. S poruchovostí to bude asi jako u všeho. Ale když si to tady projdu, tak se u indukcí opakují pořád ty samé značky.
Tolik moje šestiletá zkušenost podpořená občasným vařením.
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001