Letošní počasí, nevídané, poblázněné...
Moderátor: Moderátoři
No a dneska taky, chvíli sluníčko, chvíli fučí jak na Vidrholci, k zblbnutí celkem ...
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna jsem si tenkrát říkal, že zapnu noťas zpátky na síť...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Ještě jedna příhoda, prásklo asi 200m před mý auto do železnýho zábradlí u mostku silnice. Když jsem k tomu dojel, zábradlí bylo ještě rudý. Docela síla.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
V Jeseníkách byly bouřky sakra silný, ale my jsme třeba seděli v Horním údolí (kousek od Zlatých hor) u stánku s pivem, kolem nás to mlátilo do kopců kousek o nás (pár set metrů) a žádný velký rány se nekonaly. Byli jsme mladí a blbí... Dneska si tam pivo už asi nikdo nedá.
- elektrosvit
A ještě ke včerejšku- v rohu na dvoře jsou stále kroupy, z pole za dědinou sjelo bahno přes cestu a ucpaný příkop na protější pole, místní potok musel být podle poválené trávy v korytě řádně rozvodněný (normálně je v něm tak 10-15 cm vody).
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Taky je zajímavý, že přitom vzniká i rentgenové záření, které je detekovatelné i desítky minut po bouřce, přesná příčina jeho vzniku (pokud vím) není popsaná.
Doporučuju před spaním Kulhánka a "blýskání" : https://www.youtube.com/watch?v=pQ86aPY2PIM&t=746s
ZdenekHQ píše:Doporučuju před spaním Kulhánka a "blýskání" : https://www.youtube.com/watch?v=pQ86aPY2PIM&t=746s
To stahování statický elektriky drakem, nebo dokonce balónem, pro napájení provizorní elektrojiskrový vysílačky popisoval i Franta Běhounek ve svý knížce "Robinzoni z Kronborgu". Tenkrát jako mladej jsem to hltal a dokonce se to pokoušel napodobit, než mě táta hrozitánsky zlískal.
Jo a tenkrát jsem dostal taky první ránu od 220V, když jsem zase podle Běhounka pokoušel sestrojit Biagiho vysílačku z Červenýho stanu. Jedinej poznatek byl, že zlomený odpor nelze opravit omotáním papírem, co byl počmáranej tužkou.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
celý březen ani kapka,
duben relativně propršený a
v květnu jen něco málo z kraje měsíce - viz:
http://www.pocasibrumov-bylnice.cz/wxwugraphs/graphm6a.php?m=5&y=2017&w=900&h=350
Předpověď na víkend pro východ území byla: ochlazení a trvalejší déšť - ochlazení přišlo včera, celý den oblačno (dnes ráno rovněž), ale dosud ani kapka. Přitom jinde přívalové srážky s bouřkami a třeba i krupobitím (bez toho se ale obejdeme - to ať je raději dál sucho)
http://portal.chmi.cz/files/portal/docs ... STIT01.gif
- Přílohy
-
DMULTI-B1STIT01.gif- Tento víkend
- (59.43 KiB) Staženo 122 x
EDIT: Nyní (20:20) přechází už třetí bouřka. Opět silně leje, úplné bezvětří. Intenzita deště kolísá, chvílemi leje víc, chvílemi míň. Při blízkém úderu blesku na chvíli (pár sekund) vypadla elektřina.
Zajímavé je, že bouřky postupují v relativně úzkém pásu ve směru od Prostějova a Dubu k Oderským vrchům. Směrem k Olomouci i k Přerovu je vidět modré nebe.
EDIT 2: V čase 21:20 přechází další buňka, déšť je spíše zahradnický a viděl jsem jen 1 blesk. Nad Drahanskou vrchovinou běží konvekce dále, takže je možné, že ještě další bouřky přejdou.
- Přílohy
-
20170710_205136.jpg- (67.64 KiB) Staženo 100 x
-
20170710_195921.jpg- (65.32 KiB) Staženo 170 x
-
20170710_195916.jpg- (65.45 KiB) Staženo 123 x
-
20170710_195841.jpg- (87.56 KiB) Staženo 115 x
V 19hod. poprvé zahřmělo (v dálce), pak se to i přibližovalo, ale zase jen naplano - déšť nikde. Celý večer ta bouřka jakoby přicházela a pak zase odcházela. Obloha podobná snímkům od ok1hga.
Teď hřmí zase jen v dálce, ale konečně se i trochu rozpršelo - ale předem tuším, že nato aby začaly růst (i u nás) houby, to zase nebude dost