Indukční desky
Moderátor: Moderátoři
O tom jestli je plyn tak špatnej nebo není, na to mi stačí jeho účinnost při vaření. Polovina se ztratí na teplo v kuchyni a to není žádná výhra. Ani z hlediska peněz, pohody v kuchyni a mastnoty při spalování plynu a čištění těch plynových ploten.
S tím výpadkem je to pravda, to je asi jediná reálná nevýhoda. Ale zeptám se jinak, co jde jednodušeji opravit při nějakém velkém průšvihu, plynová nebo elektrická přípojka?
Znám lidi, co měli taky sklokeramiku a nemohli si jí vynachválit. Ovšem jen do doby, kdy si vyzkoušeli vaření na indukci. Jeden z nich si koupil kombinaci 2x sklokeramika a 2x indukce, co kdyby. A naučil jsem se několik nových sprostých slov, když mi líčil jak ho tahle volba mrzí, že nevzal komplet indukci rovnou.
rnbw
Sám jsi si odpověděl. U mé desky nevidím, že by nějak cyklovala. Jak je udělaná regulace nevím, ale uberu a "hřeje" míň, necykluje, alespoň ne viditelně.
- elektrosvit
K provedení: Každá "plotna" tvoří samostatný celek obsahující výkonový měnič včetně budičů, řízení, ventilátoru... Každá má svůj mikrokontrolér. Na malé destičce jsou ovládací senzory, displeje, minutka...a další mikrokontrolér. Vzadu je pak deska s připojovací svorkovnicí, filtrem, relé a malým měničem sloužícím k napájení nevýkonových obvodů. Z jedné fáze je vždy napájena jedna malá a jedna velká "plotna". Na netu žádná schémata nejsou, vše v SMD, pro mě neopravitelné.
Kdybych si mohl vybrat, koupím klasický sporák Mora s litinovými plotnami, válcovými spínači bez jakékoli elektroniky. Z hlediska úspory energie by byl horší, ale nes*al by se. A když už, tak plotnu, těleso trouby, přepínač, termostat...vyměnit zvládnu. Plyn doma nemáme, na něm se vaří nejlíp. Ale zase blbě peče. Nejideálnější by byl sporák kombinovaný. A nebo elektrická trouba a plynová varná deska. Ale přece si domů nedám bombu jak v roce 1960.
rnbw píše:Este k tym indukcnym doskam. Raz som varil na nejakom smejde (tusim HYUNDAI?) a regulacia bola uplne na hovno - vypinanim a zapinanim plneho vykonu. Takze voda par sekund vrela, potom par sekund nie. Maju drahsie typy lepsiu regulaciu?
Takú jednoplatňu Hnújdaj som onehdá kúpil pre moju polovičku, aby varila modernejšie. Tá mi ju za chvíľu vrátila s tým, že sa na tom nedá variť, lebo to striedavé varí/nevarí a smaží/nesmaží jej lezie na nervy. Tak Hnújdaj skončil u mňa v dielni, tavím na ňom prevažne vosk. Len sviňa niektoré nerezové nádoby menšieho obsahu mu nechutia, začne zohrievať, potom píska, že nemá hrniec, potom zasa hreje a tak dokola. Dokonalý polyšmejd.
elektrosvit píše:....Plyn doma nemáme, na něm se vaří nejlíp. Ale zase blbě peče. Nejideálnější by byl sporák kombinovaný. A nebo elektrická trouba a plynová varná deska. Ale přece si domů nedám bombu jak v roce 1960.
Ani bys ji domů dát neměl - leda tak do budky pod vokno na zahrádku, protože LPG uvnitř baráku, pokud tam je sebemenší podsklepení, ani uskladnit nesmíš (je těžší než vzduch a "teče dolů" = hromadí se v nejnižším místě, kde pak stačí maličkej iniciační podnět a následuje leteckej den...). U několika "lesních" restaurací už jsem ale viděl "za barákem" takový ty bílý ležatý válcový nádrže s nápisem "propan" - nevím jestli do toho dodávají jenom čistej propan, nebo obvyklou směs LPG - vozí to tam plynaři párkrát ročně ve velký cisterně místo aby museli po měsíci měnit kupu železa v podobě tlakovejch flašek ...
A kutilmile - nelituju tě
- elektrosvit
Myslíš takové ty bílé ležaté nádrže? Někde jsem zaslechl, že jsou na 4000 litrů. Ty zde bývaly u odchoven pro přitápění "bojlerům"
2 elektrosvit - jo, ty bílý ležatý. A je jich několik velikostí, ne jen jedna. Na stránce Primagasu mají u těch velkoobjemovejch zásobníků uvedeno obojí - jak čistej propan, tak směs s butanem podle ročního období, takže záleží na objednávce, co si kdo poručí - případně na konkrétním dodavateli, co je schopnej dodat.
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
Osobne neznam nikoho kdo by z indukce presel na neco jineho. Hudrujou jen ti co ji nemaji
Mám ACM 918 - jen se dívám do paragonu a cena 10k, tak sem se v ceně trošku spletl
Vím, že u některých desek se dá nastavit hodnoita jističe a ta potvora se pak hlídá celkovou spotřebu - chytré...
No OK s tím povrchem je asi pravda, že plast by to možná nedal, ale fakt bych neřekl, že je to sklo. Naopak na skokeramice sem viděl vypálený povrch - úplná nerovnost v místě spirály.
Jak jsem si prošel různé kombinace, tak nejdůležitější je ovládání, což znamená přímá volba 1 ze 4 plotýnek pro + a - na výkon a časování a zároveň ukazování stavu všech 4 plotýnek. A potom také uspořádání plotýnek, což je vlevo 18 cm (vpředu) a 18 cm (vzadu), vpravo vepředu 14,5 a vpravo vzadu 21 cm. Z toho vychází vzájemný podíl odběru plotýnek - když se pojede na velké vzadu, tak není potřebná používat malá vpředu a použije se spíše střední vlevo a obráceně. Dvě střední se buď budou používat zaráz nebo v kombinaci střední+malá nebo střední+velká. A jak jsem se díval, tak lepší deska s pojistkama 2 x 16 A než 3 x 16 A pro obyčejné jednofázové napětí a tu silnější bychom stejně nevyužili. Zatím se vaří na dvouplotýnkové a už se to naučila s tím, že už nechce smažit na výkonu 5 či 7, ale stačí 2 nebo 3.
Jinak díky za různé připomínky, ostatní čtenáři se mají také nad čím zamyslet při výběru. Ten plyn prostě není lepší než indukce už jen proto, že indukce nepouští ty mastné páry do vzduch a na strop v kuchyni (ne, nejde o mastné páry z vaření, ale o ty z toho plynu) a potom z titulu ovládáni je lepší jakákoliv bezkontaktní indukce než kolečka od plynu asi jako elektrická a plynová trouba.