Stavba elektrokola, jaký motor je vhodný?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#61 Příspěvek od PeteBurns »

No ak tam predtym boli hoci deep cycle Pb aku, akakolvek aj mensia LiFePO-lka urobi ovela lepsiu sluzbu ;) Ake dovody uviedli? A nepojde to poskladat zo seriovych clankov popripade aj ineho vyrobcu? Ja mam tie Winstony uz vyse roka a dostavaju niekedy dost zabrat, klima berie 40A a ide v lete 8h denne, rura berie 120A a piekli sme kazdy vecer a absolutne bez problemov, tie baterky maju trochu vyssiu kapacitu, ako udavanu a co sa tyka tych prudov, tak to zvladaju uplne hravo, kedze maju povolene pol hodinu 3C a kratkodobo 10C, ten odber 1C musia zvladat v pohodicke, ja osobne by som sa ich vobec nebal pouzit ;)
radioelectrum

#62 Příspěvek od radioelectrum »

rudolf02 píše: Anebo se vrátit k Teslovi, pokud na to vůbec někdo má a ostatní mu to dovolí.

Tím se myslí volná energie ?
Celeron

#63 Příspěvek od Celeron »

Tak to vypadá, že se osadí kvůli váze 3 cihly Lipol 6S/20Ah. To bude ale znamenat i při nabíjení 0,5C (30A) nabíječ a síťák jako kráva kolem 1KW. Řěšil jste už někdo něco podobnýho?
Co třeba tohle a tohle?
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
sr71

#64 Příspěvek od sr71 »

U některých BLDC motorů se uvádí údaj 60° nebo 120°, což je jestli jsem to správně pochopil vzájemné posunutí hall senzorů polohy umístěných uvnitř motoru. Proč jsou tyto 2 typy, resp. které z těch dvou řešení má jakou výhodu? Co jsem zjistil tak musí být i odpovídající řídící jednotka k příslušnému rozložení těch sond.
Dorota

#65 Příspěvek od Dorota »

Fyzicky je uspořádání sond v motoru stejné. Nejedná o umístění sond v motoru (to je dáno velikostí rotoru a počtem magnetů), ale o fázový posun náběžných a sestupných hran impulsů při snímání otáček. Z motoru s úhlem 120° můžeš udělat motor s úhlem 60° tak, že otočíš prostřední hall senzor (obrátíš mu fázi) a naopak.
barnodaj

#66 Příspěvek od barnodaj »

Zeptám se, jaká je účinnost pohonu elektrokola? Ptám se, proto že se mi dostal do rukou DC motor, 325 W, 16 - 32 V ( jmenovité U 26 V), řízení DC napětím 0 - 10 V, samostatný vstup pro řízení. Chci ho použít na pokus s pohonem kola, ale zarazila mě účinnost 47%. Předpokládám, že u pohonu kola nebude vyšší, je to účinnost i předřazenou elektronikou. Zajímá mě kolik % výkonu u elektrokola je využito skutečně pro pohon?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“