Bezdratovy spinac

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Mattoni

Bezdratovy spinac

#1 Příspěvek od Mattoni »

Dobry den. Potreboval bych bezdratove spinat motorek. Potrebuji funkci zapnout/vypnout pokud mozno jednim tlacitkem a pokud mozno aby byl prijimac co nejmensi. Muzete mi prosim poradit nejake zapojeni ktere by toto dokazalo ? Bohuzel neni mozno mouzit IR ale asi bude nutno pouzit radiovy signal. Ve VF se moc nevyznam a tak si toto neumim navrhnout sam. Napadlo me pouzit zapojeni ktere se pouziva v bezdratovych zvoncich ale nevim jak na to. Dekuji
jasin

VF

#2 Příspěvek od jasin »

Nejlépe bude, když si pořídíš stavebici vf ovládání. Je k ní návod a vf moduly jsou hotové, takže se nemusíš ve vf vyznat. Podívej se třeba na http://www.flajzar.cz/detail.php?zbozi=270&cat=520&open=&z=galerie
Mattoni

Re: VF

#3 Příspěvek od Mattoni »

Ahoj, dík za radu ale je to příliš velké, a zbytečně drahé. Tím že nerozumím VF jsem myslel že si nic takového asi kvalitně nenavrhnu sám ale neznamená to že podle schematu nejsem schopen to udelat. Jinak s moduly od Aureal by to bylo naprosto jednoduché ale jak říkám potřebuji aby to bylo malé. Na bezpečnosti přenosu těch dat mi nesejde, je to na dětskou hračku a nevadí mi když by to spínal i někdo jiný. Dík za další rady.
masar

#4 Příspěvek od masar »

Tady by asi byl na místě nejprve dotaz: "Jakou maximální velikost přijímače ještě akceptuješ?" :wink:

edit:
Pro tvůj účel vystačíš s moduly Aurel. Vysílač zapínat tlačítkem a na výstupu příjímače zařadit klopný obvod typu D (např. 4013) se spínacím tranzistorem na výstupu. Toť vše. Jak velký to dokážeš udělat, nechám na tobě.
A ještě něco; pokud použiješ jako vysílač klíčenku, zařaď před klopný obvod ještě RC filtr(integrační člen) pro odstranění modulace; ten by tam měl být tak jako tak. :wink:
galjo

#5 Příspěvek od galjo »

Lacné kúpiš na zbernom dvore.
Mattoni

#6 Příspěvek od Mattoni »

tohle schema jsem nasel:

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... le&sid=162

to mi pripada ze by mohlo byt velke akorat, protoze bych si to velikostne a tvarem mohl prizpusobyt presne jak bych potreboval. Jo a jeste jedna vec proc jsem nechtel pouzit moduly od AUREAL. Jsou napajeny napetim 5V a ja asi budu moci pouzit max 3V a to by zapojeni ze zvonku umoznilo.
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Nebudeš nic předělávat. Tlačítko necháš tak jak je, jen mu kdyžtak vyměň baterii, pokud nefunguje.

Ze zvonku vyhoď ten "modul z plivancem" a zajímej se o vývod 8 hradla H4 (uveřejněné schéma).
vystopuj si měřákem (voltmetr), kde se Ti stratí na výstupu napětí po zmáčknutí tlačítka zvonku a tam připoj přes odpor 10K bázi trandu (PNP). Emitor je plus a kolektor je přes relé na mínus "Zhášecí" dioda je nezbytnost a proto se o ni ani nezmiňuji.

Všechny tyto zvonky jsou si podobné jako vejce vejci ale pořadí užitých invertorů u 4069 může být různé.
Mattoni

#8 Příspěvek od Mattoni »

a co kdybych to uvedene schema postavil cele znovu, a nekupoval zvonek, potřebuji aby to totiz bylo velikostne prizpusobene mím pozadavkum. Ty civky asi vpohode sezenu ze ? o zbytek strach nemam to v pohode zvladnu.
masar

#9 Příspěvek od masar »

A jak hodláš nastavit vysílací kmitočet a naladit přijímač? Máš aspoň gdo?
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Cívka je u tlačítka cestička ve Tvaru U a u přijímače je to spirálka z postříbřenýho drátu (může být i obyč měďěný CuL), která má 3 závity. Tlumívky jsou standartní - Vypadají jako odpory. barevným kódem je udávána indukčnost v mikroHenry.
Mattoni

#11 Příspěvek od Mattoni »

no ve škole máme vybavení to by problém být nemusel. No ještě uvidím.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“