Olejnička

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
petrfilipi

Olejnička

#1 Příspěvek od petrfilipi »

Nazdar všem.
Už mě přestalo bavit pořád řešit nekvalitní olejničky. Mám jednu komunistickou (na obr. s průhl. nádobkou - já mám kov), takovou šedo-červenou a pak dvě no-name z PRC (ty červené, jsou na houby).
Nemáte někdo typ na kvalitní olejničku, co by vydržela a fungovala. Olej mám nějaký normální (M6), v zimě hustší, ale není to nic tragického. Po nějaké době všechny přestaly fungovat a už mě to nebaví je donekonečna opravovat. Jako nejlepší se zatím ukázala 0,5l nádobka s víčkem, kde je nastavitelná tryska a trubička až na dno (ta vlevo nahoře) - ceny u vojáků byla 50 Kč. Ale když mám míň oleje, tak ji musím naklánět tam a zpět.
Co třeba Tona (vpravo nahoře)? Nemáte s jejich olejničkami někdo zkušenosti?
Ta vpravo dole by měla být německá kvalita od firmy Pressol, ale to mu odpovídá i cena. Je nějaký rozdíl mezi jedočinným a dvojčinným čerpadlem u olejniček?

Díky za rady.

Petr Filipi
Přílohy
Olejničky.jpg
(22.81 KiB) Staženo 278 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Nevím jak u olejničky, ale u postřikovače na kytky je to docela fest rozdíl. Jednočinná stříká jen když páku zmáčkneš prstama k dlani. A když ji pustíš, slyšíš jak pumpička srkavě natahuje hadičkou z nádoby další obsah - ale nestříká. Kdežto dvoučinná stříká jak na zmáčknutí, tak na puštění - prostě pracuje i stlačená pružinka.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Charos

#3 Příspěvek od Charos »

Také jsem se s nimi natrápil, ty čínské (včetně jakoby Tony, která je už taky čínské výroby) skoro nečerpají, tolerance jak u ruské pušky...
Také používám jen nádobku s trubičkou (z Hornbachu apod.), je to nepokazitelné.
Na Aukru nebo u vojáků mají staré plechové, ale bývají často uvnitř rezavé a tudíž k ničemu, ale i z těch někdy teče olej nalévacím víčkem.
petrfilipi

#4 Příspěvek od petrfilipi »

Tak já bych šel do 300ml tady: https://www.somaxplus.cz/vysledky-vyhle ... ni%C4%8Dka

Všechny jsou jednočinné a pán mi potvrdil, že opravdu čerpou pouze při stisknutí.

Petr
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

Moje olejnička je zaručeně bezporuchová - od kulometu vz. 26 Bren... :)
petrfilipi

#6 Příspěvek od petrfilipi »

To jako tahle?
Přílohy
Olej_Bren.jpg
(20.4 KiB) Staženo 298 x
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

2 Achab - BACHA! LK vz.26 NEBYL BREN!!!!!! Nemíchat do sebe!
LK vz.26 má "mauseráckou" ráži 7,92 x 57, stejnou jako měly čs. vojenský pušky vz.24 - i to totiž byly původně Mauserovky.
Naproti tomu BREN používal "vickersovskej" náboj .303 British neboli (přibližně) 7,7 x 56 !!!! Odlišnosti byly i ve vnějších rozměrech a váze.

To že BREN byl konstrukční odvozeninou od LK vz.26 ještě neznamená, že byly identický - i když navenek byla podoba víc než zřejmá, konstrukčních a hlavně rozměrovejch odchylek UVNITŘ mechanismu bylo víc než dost, aby se dalo říct, že to byla úplně jinačí zbraň. Pro srovnání - rozdíly byly asi podobnýho rozměru a druhu, jako mezi motorem škodovky "stovky" a "stopětky/stodvacítky" - navenek vzhledově SKORO stejný, ale uvnitř nezáměnný součásti ...

Ale tu olejničku z něj by chtělo vyfotit a postnout ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

Až na drobnosti je to stejná olejnička jako na fotce - řetízek je připájený k lemu nádobky, šroubovací části mají vyšší hmatníky na obvodu s vrubováním. Na nádobce není žádné označení.
Bren jsem přidal protože je to známější název než vz. 26. Původ jistý není ale koncem války jich v okolí bylo plno...
elektrosvit

#9 Příspěvek od elektrosvit »

Používám takovou tu plastovou průhlednou- dodávala se třeba k Sonetu Duo. Pravděpodobně se vyrábí dodnes, někde jsem je viděl nové a za pár kaček.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Habesan »

Z dané nabídky bych volil tu Pressolku.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
dobrman

#11 Příspěvek od dobrman »

na drobnější věci používám jako olejničku tyhle PE lahvičky....
Přílohy
lahvičky.jpg
(39.55 KiB) Staženo 304 x
kovar

#12 Příspěvek od kovar »

Já mám tohle.
Přílohy
DSCN4984.JPG
(63.1 KiB) Staženo 304 x
DSCN4983.JPG
(75.21 KiB) Staženo 279 x
DSCN4982.JPG
(81.47 KiB) Staženo 289 x
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
elektrosvit

#13 Příspěvek od elektrosvit »

Tohle je ta plastová. Pak mám ještě plechovou, u ní mi nevyhovuje dávkovač- dlouho nevytéká nic a pak naráz vyteče oleje moc. Proto ji nepoužívám.

kovar: to vypadá jak nástroj pro příslušníky tajných služeb. :)
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“