Olejnička
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Olejnička
Už mě přestalo bavit pořád řešit nekvalitní olejničky. Mám jednu komunistickou (na obr. s průhl. nádobkou - já mám kov), takovou šedo-červenou a pak dvě no-name z PRC (ty červené, jsou na houby).
Nemáte někdo typ na kvalitní olejničku, co by vydržela a fungovala. Olej mám nějaký normální (M6), v zimě hustší, ale není to nic tragického. Po nějaké době všechny přestaly fungovat a už mě to nebaví je donekonečna opravovat. Jako nejlepší se zatím ukázala 0,5l nádobka s víčkem, kde je nastavitelná tryska a trubička až na dno (ta vlevo nahoře) - ceny u vojáků byla 50 Kč. Ale když mám míň oleje, tak ji musím naklánět tam a zpět.
Co třeba Tona (vpravo nahoře)? Nemáte s jejich olejničkami někdo zkušenosti?
Ta vpravo dole by měla být německá kvalita od firmy Pressol, ale to mu odpovídá i cena. Je nějaký rozdíl mezi jedočinným a dvojčinným čerpadlem u olejniček?
Díky za rady.
Petr Filipi
- Přílohy
-
Olejničky.jpg- (22.81 KiB) Staženo 278 x
A kutilmile - nelituju tě
Také používám jen nádobku s trubičkou (z Hornbachu apod.), je to nepokazitelné.
Na Aukru nebo u vojáků mají staré plechové, ale bývají často uvnitř rezavé a tudíž k ničemu, ale i z těch někdy teče olej nalévacím víčkem.
-
petrfilipi
Všechny jsou jednočinné a pán mi potvrdil, že opravdu čerpou pouze při stisknutí.
Petr
-
petrfilipi
LK vz.26 má "mauseráckou" ráži 7,92 x 57, stejnou jako měly čs. vojenský pušky vz.24 - i to totiž byly původně Mauserovky.
Naproti tomu BREN používal "vickersovskej" náboj .303 British neboli (přibližně) 7,7 x 56 !!!! Odlišnosti byly i ve vnějších rozměrech a váze.
To že BREN byl konstrukční odvozeninou od LK vz.26 ještě neznamená, že byly identický - i když navenek byla podoba víc než zřejmá, konstrukčních a hlavně rozměrovejch odchylek UVNITŘ mechanismu bylo víc než dost, aby se dalo říct, že to byla úplně jinačí zbraň. Pro srovnání - rozdíly byly asi podobnýho rozměru a druhu, jako mezi motorem škodovky "stovky" a "stopětky/stodvacítky" - navenek vzhledově SKORO stejný, ale uvnitř nezáměnný součásti ...
Ale tu olejničku z něj by chtělo vyfotit a postnout ...
A kutilmile - nelituju tě
Bren jsem přidal protože je to známější název než vz. 26. Původ jistý není ale koncem války jich v okolí bylo plno...
- elektrosvit
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- Přílohy
-
lahvičky.jpg- (39.55 KiB) Staženo 304 x
- Přílohy
-
DSCN4984.JPG- (63.1 KiB) Staženo 304 x
-
DSCN4983.JPG- (75.21 KiB) Staženo 279 x
-
DSCN4982.JPG- (81.47 KiB) Staženo 289 x
- elektrosvit