Připojení předděličky
Moderátor: Moderátoři
Připojení předděličky
mám modul čítače do 50Mhz od ok1cdj http://blog.ok1cdj.com/2013/07/citac-do-50-mhz.html
, ke kterému bych rád doplnil předděličku (parametry viz obrázek).
Jelikož je výstup děličky TTL, bude asi nutno obejít vstupní tranzistor čítače. Nejsem si jist jak to správně připojit, poraďte prosím.
Díky!
- Přílohy
-
counter-sch.jpg- (112.75 KiB) Staženo 297 x
-
Předdělička.jpg- (209.24 KiB) Staženo 312 x
Osobně mi ale připadá lepší mít možnost děličku připojit nebo nepřipojit, přes přepínač, protože při měření nízkých kmitočtů oceníš rychlejší měření.
Pila zpracovaná děličkou připomíná pravoúhlý průběh s trochu "zborcenou" náběžnou hranou, ale čítač ji ani tak nevezme .
To obyčejný LC metr s přidruženou funkcí měření frekvence všechny popsané případy zvládá v pohodě.
A kutilmile - nelituju tě
EDIT: jestli to máš zapojený jen podle origo schéma z odkazu v prvním příspěvku, pak je ten Q1 = BF199 skoro tutově v řiti. Zkus ho nejdřív o pár mA víc otevřít zmenšením R10 = 27kΩ třeba na 22kΩ (ověříš poklesem napětí na jeho kolektoru), ale tipuju že už je v křemíkovým nebi ...
- weed_smoker
BTW.Stačí najít KP AR 1989 a někde na začátku je popis právě vstupní jednotky(3x CFY19) a ozařovače.Píše se tam i o tom materiálu na DPS.
Pro nízké kmitočty (mezní případ 10Hz sinus) má kombinace C4 R13 příliš velkou impedanci(ale i pro 10kHz) a tak projde na vstup čítače jen nějaká derivace strmější složky v signálu a může jich být víc a pak to počítá nesmysly.
Netuším, jestli ten čítač na vstupu č.3 má uvnitř nějaký tvarovač. Pokud ne, taky asi nebude zvládat málo strmé hrany.
Správný univerzální čítač potřebuje vstupní zesilovač s definovanými vlastnostmi a nastavitelnou úrovní spouštění a atenuátorem. Je vlastnost internetových jednočipových čítačů, že to skoro vůbec neřeší.
Pro jednoúčelové využití např. ve vysílačce to nemusí vadit nebo se dají hodnoty součástek v daném rozsahu kmitočtů upravit. Ale univerzálně to nefunguje.
Nezměřil jsem nic, prostě 0, až když jsem připojil na výstup děličky osciloskop a dotkl se baterie oscilátoru, najednou začal čítač měřit. Frekvence sedí a reaguje na ladění. Když se nedotknu baterky, tak je amplituda signálu jen 0,02V, sáhnutím na baterii vyletí mimo obrazovku osciloskopu. Ovšem jen na pár vteřin, pak amplituda zase spadne
Jediné co funguje, je dělička v kombinaci s osciloskopem...