PSV metr bez přepínání REF a FWD

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Guvis

PSV metr bez přepínání REF a FWD

#1 Příspěvek od Guvis »

Zdravím všechny,
Mám postavený PSV metr podle klasického zapojení, jaký většina lidí zná.
Obrázek
Zařízení pracuje celkem dobře, ale vadí mě to neustálý přepínání FWD a REF a nastavování na SET.
Přemýšlel jsem, jestli by nešlo vyřešit PSV mtr nějak jednoduše, abych mohl rovnou odečítat PSV.
Vím, že jsou různý digitální zapojení, ale chtěl jsem zachovat analogový měřák a jednoduchost zapojení.
Přepínáním měříme prvně napětí na REF, analogový metr nastavíme na maximální výchylku set a poté měříme FWD a čím menší, tím lepší.
Co kdyby se poměr mezi REF a FWD měřil rovnou operačním zesilovačem?
Asi nějak takto (nakresleno zjednodušeně).
Obrázek
Na internetu jsem nemohl najít žádné podobné zapojení a tak se chci zeptat, jestli s tímto někdo už nelaboroval. Samozřejmě cejchování by bylo opečné a PSV 1 by bylo na největší výchylce.
microlan

#2 Příspěvek od microlan »

Já na to nastavení nesahám vůbec, prostě jsem to nastavil poprvé a vzhledem k tomu, že mám pořád stejný výkon, tak to +- chodí a stejně ladím na minimum výchylky a jestli je to minimum 1,1 nebo 1,05 si myslím, že je úplně jedno. Tak jak jsi namaloval ten obvod určitě fungovat nebude, to bude lítat ze saturace do saturace, a s pár odporama navíc by to šlo. Ono to zapojení s těma diodama je stejně hodně orientační, já mám pro měření na
vazební smyčku přímo napojený AD8307, což je logaritmický převodník a ten na nulu nepadne nikdy :-) čili měřím přímo dBmW ve zpětném směru. Něco jiného je, pokud často měníš výstupní výkon, pak by se to asi vyplatilo, tak jak navrhuješ.

//aha, nakresleno zjednodušeně, tak to jo
Přílohy
IMG_2553.JPG
(196.84 KiB) Staženo 232 x
Guvis

#3 Příspěvek od Guvis »

Samozřejmě na vstupu operáku by byly nějaký odpory a zapojení bych trošku upravil. Schéma jsem kreslil takto hlavně, aby byl vidět princip :-)
Jinak výstupní výkon neměním, mám CBčka 4W klasicky.
Větší výkony neuznávám. Dvě stanice s 100W zesilovačema, když udělaj spojení na 100km, z toho není taková radost, jak tu samou vzdálenost udělat s výkonem 4W :-)
microlan

#4 Příspěvek od microlan »

Takže 1 pásmo, stále stejný výkon? Stejná anténa, nebo víc antén?
Guvis

#5 Příspěvek od Guvis »

Tak antén na tom budu chtít ladit právě víc.
Chcu si zkusit odladit i nějakej teleskop na ručku a podobně.
microlan

#6 Příspěvek od microlan »

No jo, anténu jednou naladíš a už na to nesáhneš, zejména s ručkou asi nebudeš nosit PSV metr, a stabilní anténu nemusíš v rámci bandu nijak ladit během provozu. A při nastavování si budeš hlídat minimum a nakonec si pomocí krouťáku změříš dosažený výsledek
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“