Některé stanice hrají i v OIRT.

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dvorak

Některé stanice hrají i v OIRT.

#1 Příspěvek od dvorak »

Mám starší radio Fare Mate, které je vybaveno pásmy VKV -OIRT i VKV-CCIR. Všiml jsem si, že některé stanice chytím i v tom zrušeném OIRT.
Konkrétně frekvence 90.0 MHZ mi hraje i na zhruba 68 MHz a podobně i frekvence 90.5 na 69 MHz. Může mít na to vliv STA u nás v domě ? Jestli to funguje i jinde mimo byt, nevím. Spíš ale bude chyba v radiu.
Hydrawerk

#2 Příspěvek od Hydrawerk »

Bude to spíše Fair Mate.
Znám, zažil jsem. Bude to nějaký zrcadlový kmitočet, či co. Nechce se mi to nyní googlovat. Roku 2013 jsem též zkoušel rádio Tesla Dolly s OIRT pásmem a chytil jsem tam několik stanic. http://www.oldradio.cz/ts2816.htm
https://www.youtube.com/watch?v=3RaKVrb6dXI
Naposledy upravil(a) Hydrawerk dne 16 kvě 2017, 22:07, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Spočítej si "zrcadlový frekvence" - zkus od přijímanýho kmitočtu odečíst dvojnásobek MF kmitočtu = 21,4MHz (2 x 10,7MHz), kolik ti vyjde ...

Pro tu stanici na 90,0 MHz to je 68,6MHz a pro vysílač na 90,5MHz vyjde 69,1MHz ...

Výsledek je, že se ti do vstupu tuneru dostává MF a mixuje se parazitně s přijímaným signálem - výsledkem je, že pak "přijímáš" dotyčnej kmitočet zdánlivě jinde, v pásmu bejvalýho OIRT ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

Žádná MF se do vstupu tuneru nedostává. Jde o normální zrcadlový příjem. Produktem směšovače je jak fosc-fin, tak fin-fosc. Obojí projde do MF, pokud je rozdíl 10,7MHz. K tomu prvnímu dochází při příjmu OIRT (78,7-68 ), k tomu druhému při nežádoucím příjmu CCIR (89,4-78,7). Jde jen o to, že vstupní obvody nejsou dostatečně selektivní (jeden LC obvod + občas pásmová propust na vstupu) a tak tam při silném signálu těch ~90MHz proleze a smísí se s oscilátorem kmitajícím o 10,7MHz níž.
Neniu

#5 Příspěvek od Neniu »

Má to rádio AFC? Pokud ano, tak ho zkus při naladění stanice na OIRT zapnout. Jestli se jedná o příjem na zrcadlovém kmitočtu, tak se rádio po zapnutí AFC bude snažit odladit mimo.
Jsem na cestě k šípku.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“