Rovnačka drôtu na bleskozvod
Moderátor: Moderátoři
Rovnačka drôtu na bleskozvod
prosim o tip (od kolegov, ktori sa sa venuju vyrobe, instalaciam bleskozvodov) na rovnacku drotu pri vyrobe bleskozvodu.
Dakujem.
Netuším, jestli má bejt rovnačka stacionární nebo převozitelná na palubě nějakýho auta, já osobně bych volil natahovací princip s nějakou hydraulikou spáchanou na principu zneužití malý "panenky" neboli malýho hydraulickýho zvedáku a kleštin spáchanejch na principu rozříznutý kleštiny a převlečný trubky á la verzatilka, to všecko daný dokupy pomocí tyčovejch vodítek a kuličkovekch trubkovejch pouzder. Tolik ideovej nástřel - skutečný provedení by muselo bejt následkem hodně náročnýho promejšlení a zkoušek, jestli třeba ty kleštiny nějak povrchově nepoškodí natahovanej drát atp. I tak mi to ale přijde jednodušší než NĚJAK zjišťovat směr prohnutí drátu odvíjenýho z nějaký cívky nebo svazku a pak ho opačně prohejbat za trvalý kontroly, jestli se mi náhodou neprotočil a já ho místo rovnání neohejbám ještě víc než byl ...
A kutilmile - nelituju tě
Takže zbývá to protahování kladkami.
Dělají se přímo k tomuto účelu rovnačky - třeba tato (pro ruční rovnání), třeba přímo na (rovné) střeše. Taky se zřejmě povrch (pokovení) naruší, ale asi ne tolik, jako při natahování.
Google: rovnačka drátu
- Přílohy
-
h-rovnacka-dratu.jpg- Rovnačka pro ruční rovnání FeZn drátu.
- (26.54 KiB) Staženo 200 x
jirkati píše: hoch pomocí asi půlmetrové páky se dvěma asi 60 mm vzdálenými kolíky na povel rovnal viditelné zvlnění. Každý cca osmimetrový úsek jim trval tak deset minut. Nikde není vidět žádná vlnka.
Taky jsem si dával před pár lety dělat hromosvod. Kámoši z elektromontážní fy to nechtěli dělat, že neumí pořádně narovnat drát. A poslali mě za klukem, co dělá pouze hromosvody. Taky drát rovnal tou půlmetrovou pákou a skutečně, borec, když se podívám po drátu, jako když střelí. Musí se to prostě umět a mít na to grif získanej lety praxí.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
petrfilipi
Ale mrkni sem: https://www.elektrohadrava.cz/index.php?c=24.10
Petr
- weed_smoker