Zvěrstvo na přírodě -> termopapír

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
divous

Zvěrstvo na přírodě -> termopapír

#1 Příspěvek od divous »

Zdravím.
Přiznám se dobrovolně, o následujícím faktu jsem nevěděl.
Víte, že tzv. termopapír se nedá recyklovat? A to díky plnidlu (-ům),
které brání znovu vytvořit vlákna a z nich znovu recyklovat.
Co je však zajímavé, tak nikde na netu nemohu najít o jaké plnidlo jde.
Kospirační veby tvrdí, že se jedná o jedovatý Bisfenol A, ale co je na tom pravdy....

Takže je úsměvné, když známá od pokladny (EET) poctivě ukládala účtenky,
že je odnese do sběrny papíru a ti ji s takovýmto "pokladem" vyhodili.

Takže: "Ať žijí naše lesy!" :evil:
jardavysocina

#2 Příspěvek od jardavysocina »

Zdravím ; o tomto něco málo vím, dělal jsem v papírně přes 20 roků . Při recyklaci papíru už kdysi dělal problém tzv. křídový papír ; to je ten krásně lesklý a čistě bílý . Obsahuje totiž velké množství kaolinu a to je jen hlína a bez vláken vlákna jsou nutná pro soudržnos papíru . Když se původně vyráběl papír ze dřeva , tak byl pevný a přidával se klíh , ale výroba byla drahá . Dřevo se nejdřív odkornilo , potom se tlakem na betonový brusný kámen zbrousilo a nabroušená tříšť se spařila a přes síta se třela (zahušťovala) . Množství sběrového papíru přidávané do dřevěné vlákniny se pohybovalo okolo 5 % . Potom se začala více prosazovat recyklace papíru a to už původní technologie nebylo možné použít . Dnes se z recyklované papíru vyrábí třeba obaly na vajíčka a ovoce a zeleninu a taky na elektroniku . Thermo papír se taky přidává , ale jeho procento ( určuje se soudržnost - pevnost vtahu a to v třech směrech ) řídí elektronika , množství je asi do 1 % .
Co ale obsahuje thermopapír , to já nevím, ale myslím, že se to dá zjistit .
Tak že ve stručnosti asi tak ...

Jarda
Naposledy upravil(a) jardavysocina dne 23 kvě 2017, 08:41, celkem upraveno 2 x.
Nagant

#3 Příspěvek od Nagant »

Pro divouse:
Tak, je to zajímavá informace.

K obalům od vajíček, ruličkám od toaletního papíru a papírových utěrek si přidávám i účtenky na termopapíře.
Tedy toto vše do směsného odpadu.
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Na druhou stranu- kdesi jsem četl, že hlavně v západní Evropě mají problém s tím, že je komunální odpad od obyvatel tak vytříděný, že už ani nechtěl ve spalovnách hořet, musí se tam zpětně přidávat něco, co má v sobě uhlík a hoří (papír, biomasa, uhelný prach).
Mám neblahé tušení, že za zkázou lidstva nebude stát atomový konflikt, ale nadměrné uživání těchto a podobných fičúr :(
Naposledy upravil(a) Michal22 dne 23 kvě 2017, 09:48, celkem upraveno 1 x.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
jardavysocina

#5 Příspěvek od jardavysocina »

Je to tak , jak jsem už výše napsal , čeho moc vždy škodí ... psal se rok 1982 a tehdejší vedoucí naší papírny získali možnost nakoupit lacině z Německa z tiskáren balíky vytříděného křídového odpadního papíru zabalého na paletách . Když to začali dovážet na sklad, tak jsme ty balíky kuchali a byli tam krásné fotky a to jak aut tak i oblečení a i neoblečenách slečen a žen i mužů . Lidi si to nosili domů a když s tím chtěli později zatopit, tak zjistili , že ten papír - nepapír NEHOŘÍ . Když to začali v papírně mlet v tampelách a začali dělat zkoušky , tak se zjistlo , že se to nemůže přidat a to ani do toaletního papíru , protože to nabobtnalo a při sušení papíru na válci se papír trhal . Leželo to pak dlouho ve skladě a lidé to pomalu rozebírali . Výsledek byl jasný "laciné už tehdy bylo vlastně drahé " . Už ani nevím, kde to tehdy skončilo .

Jarda
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

Takovejch zvěrstev na přírodě se dělá... třeba bromovaný zpomalovače hoření. Nevím, jestli se používaj ještě teď, ale používaly se nedávno. Jsou to kumulativní jedy, možná mutageny, jejich rozložitelnost v přírodě je prakticky nulová, protože je příroda nezná a nedokáže s nima naložit. Každopádně se to dostává do recyklátů, do vody, do jídla. Přitom to bylo povinný, aby ta umělá hmota moc nehořela.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
dobrman

#7 Příspěvek od dobrman »

No aby toho s termopapírem nebylo málo (doplnění infa od divouse)....
https://www.stream.cz/vecerni-zpravy/10 ... chemikalii
radioelectrum

#8 Příspěvek od radioelectrum »

kdysi byl v nějakém populárně odborném časopise nádherně nadčasový fejeton o tom jak dědeček stříkal brouky na zahrádce pomocí DDT. Jeho syn mu vysvětlil jak to je nebezpečné a dal mu sprej který již DDT neobsahuje. Po nějakém čase (roky) se objevil vnuk a otci dal jiný sprej ze kterého nevycházel freon aby neničil přírodu. Otázkou je kde se projeví to co má být ekologičtější a víc šetřit přírodu.
starecd

#9 Příspěvek od starecd »

Jo a ekolog Babiš to množství svinstva minimálně zdvojnásobil s EET.
renda15

#10 Příspěvek od renda15 »

Ale "napravil" to ekologickou řepkou :lol:
dred

#11 Příspěvek od dred »

Koniec paniky... Však ho dnes prezident odvolá :lol:
weed_smoker

#12 Příspěvek od weed_smoker »

Tim,co chce Nagant házet do komunálu (vejcenosiče,účtenky,obaly) se dá docela dobře podpalovat oheň. Stačí ten vejcenosič nebo krabici vycpat těma účtenkama nebo zmuchlanejma letákama,dát to úplně dospoda a vnitřek podškrtnout.Pokud ale na tom ohni má bejt jídlo,musí se to nechat vyhořet aspoň 10 minut a přikládat čistý dřevo.
Na odpařování octa je to jedno,tam klidně zapalovat kartónem ve velkym a pálit třeba starý okna nebo shnilý latě z plotu.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

Obaly od vajíček, ruličky od toaletního papíru a papírový utěrky (bez potisku!) je povoleno házet do bioodpadu. Já osobně jsem proti, nikdy člověk neví, co si tím vracíme do přírody. Ale tvrdí to D-test i Greenpeace.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Artaban001

#14 Příspěvek od Artaban001 »

Já ruličky od WC papíru splachuju ( kupuju si térpapír s Aquatube vnitřkem)
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

ZdenekHQ píše:Obaly od vajíček, ruličky od toaletního papíru a papírový utěrky (bez potisku!) je povoleno házet do bioodpadu. Já osobně jsem proti, nikdy člověk neví, co si tím vracíme do přírody. Ale tvrdí to D-test i Greenpeace.
Ti toho nakecají, až se jim od hub práší. Chtěl bych je vidět, jak by fungovali bez elektriky vyráběný v jadernejch elektrárnách, kdyby si měli veškerou elektriku i paliva do svejch aut a lodí vyrábět z těch svejch obnovitelnejch zdrojů a elektromobily nabíjet z větru, solárů a bioplynu, případně šlapáním v kole jak veverky ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“