Jakou horkovzdušnou stanici.. (přesunuto)

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
schrost

Jakou horkovzdušnou stanici.. (přesunuto)

#1 Příspěvek od schrost »

Doba pokročila a 2 trafopájky na sundání SMD brouků již nestačí. Takže táži se Vás, zkušených, jakou stanici by jste mi (samozdřejmě asi nebudu sám) doporučili, tak do deseti tisíc i s některými nástavci. Jestli ventilátor v ručce, jaký výkon stačí pro malé brouky s chladičem vespod, jak to funguje na bezolovo ( zatím vždy brouka propájím PbSn) atd.
Díky za nějaká doporučení, hlavně co nekupovat :-)
R..
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Pokud bys ji potřeboval často, pro výdělek, tak bych se (po dlouhodobých zkušenostech) přimluvil za JBC. Jen ta cenovka je trochu někde jinde.
Pokud to chceš na občasné odpájení brouka, tak si kup něco takového (existuje i typ bez přídavné hrotovky).
Obecně bych dal přednost takovým typům, které mají zdroj vzduchu v základně. Ať už proto, že to tak používají i ti značkoví prodejci, taky kvůli hmotnosti a velikosti ručky, aloe třeba i proto, že u známého, kde jsem chvilku dělal, se tyhle používaly, koupily se poté, co se vyhodily ty se zdrojem vzduchu v ručce (pro nadměrnou poruchovost a malý výkon).
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

No já mám nejlevnější Pro's Kit z GMka, topení i větrák v ručce a k tomu IR předehřev z Aukra, taky nejlevnější, co jsem sehnal. Na občasný opravy, anebo mou výrobu naprosto dostatečný. Daleko důležitější vidím kvalitní a výkonnou mikropájku, tu mám docela drahou s kompaktníma hrotama od JBC.
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

I v práci používám levnou Čínu, přimlouvám se za pumpu v bedně a kup si radši stanici s vibrační pumpou, máme i jednu s turbínou a i když to vychvalovali, jak to nemá pulzaci, tak problém je, že to dává málo vzduchu a mění se množství, jak se ohýbá hadice a tím její odpor, prostě to nedává dostatečný tlak a navíc to hučí jak vysavač. Nástavce jsem si uklempil vlastnoručně z tenkého pocínovaného plechu, nároky na přesnost nejsou velké, u větších pouzder mám vložené odstínění vzduchu, aby nefoukal na pouzdro, ale jen po okrajích na vývody, u menších pouzder se fouká i na pouzdro. Odpájet bezolovo není problém, pokud pájím nový IO, pájím už vždy olovem. Důležité je velmi kvalitní tavidlo, ale to je obecně platné pravidlo pro každé pájení.
keemo

#5 Příspěvek od keemo »

Hotair.pl :) v praci mam wep 992d+ a docela jde
schrost

#6 Příspěvek od schrost »

Mikropájku mám Wellerku, trochu upravené hroty kladivem a frézou. A ten horkovzduch mám na domácí žvýkání. Dobré téma, já si myslel, že je všude použit ventilátor na honění vzduchu.
Na poláky jsem koukl, hlavně na tu 992+, videjko zajímavé. Stojan na horký vzduch asi bude nutností při mých pazurách, ale zaujalo mě něco jiné. Ta mikropájka se nahřála snad do 5 až 10 sekund, je to možné? Wellerce dávám tak 2 minuty, pravda, je to 50Watovka.
Kvicala_r

#7 Příspěvek od Kvicala_r »

Já naopak používám turbínku a sem spokojený. V práci máme 200l/min a to je lepší práce, ale na ty moje drobnosti mám čínu (na baráku u rodičů) a na bytě quick
Pokud mám pájet MCPCB mnohdy musím použít předehřev, protože sem dnes ani wellerkou a 75W hrotem nebyl schopný zapájet.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

schrost píše:Ta mikropájka se nahřála snad do 5 až 10 sekund, je to možné?

To je právě kouzlo kompaktních hrotů, malý, lehký, rychle hřeje, dokáže předávat teplo daleko efektivněji a držet teplotu hrotu. Nevýhoda je cena.
kovar

#9 Příspěvek od kovar »

Před pár dny jsem si pořídil tohle.
http://hadex.cz/p091-horkovzdusna-vyfoukavacka-zd-8908/
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
schrost

#10 Příspěvek od schrost »

Nj, pořídil, ale zkušenosti??
Takže bez předehřevu spodní chladiče nezapájím?
A zase jsem tam, kde jsem byl. :-) Turbína či kompresor..
Tak zatím vím, že bez držáku se neobejdu a o lupě už vůbec nemluvím.
R..
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“