Sonet Duo- nahrávání
Moderátor: Moderátoři
Sonet Duo- nahrávání
Vstup R je určený pro nahrávání z "diodového výstupu" rádia, který byl tehdy normalizovaný jako proudový, takže se vstupním odporem vstupu pro rádio tvořil dost brutální napěťový dělič - citlivost tohoto vstupu se pohybovala u stroje s novými lampami kolem 3 mV pro plné vybuzení, při nahrávání z rádia se potenciometr nastavoval (podle údaje magického oka) zhruba někam do střední třetiny dráhy, citlivost vstupu v tom případě odpovídala 10 - 50 mV.
Větší úroveň signálu na tomto vstupu způsobí zkreslení v prvním stupni zesilovače, s tím nic neuděláš, protože řízení záznamové úrovně je až za tímto stupněm a omezení signálu vzniklé v něm neovlivní. Proto se při záznamu nevyužívá první třetina vytočení potenciometru záznamové úrovně, pokud tedy vysloveně "nestahuješ záznam do ztracena".
Z přehrávače leze kolem 300 mV, zato "tvrdých" (předpokládám, že má jen sluchátkový výstup). Jestli snižuješ hlasitost na přehrávači, neměl bys ji ubírat moc, protože úroveň zbytkového digitálního rušení přehrávače se tím nezeslabí, ale v záznamové cestě Soneta může natropit se zvukem těžko dohledatelnou paseku. Takže hlasitost na přehrávači by neměla být nastavená ani pod polovinu ani nad 3/4 dráhy potenciometru hlasitosti. Oba výstupy sloučíš přes odpory alespoň 1 k do uzlu, který teprve připojíš na vstup G magneťáku.
Pokud dále chceš využívat vstup R, přiveď na něj oba signály přes odpory alespoň 100 k.
Jestli jsi spojil L+R sluchátkové výstupy přehrávače natvrdo paralelně, pak se nediv - většina empétrojkových přehrávačů proti tomuto spojení nemá dostatečnou odolnost a s přidáváním výstupní hlasitosti strmě roste zkreslení už na výstupu přehrávače!
Záznamovou úroveň pak snížíš potenciometrem na magnetofonu.
Jestli máš pásek nahraný z dřívějška, a je nahraný slyšitelně slušně, víš, jak hlasitě hraje. Pak nekoukej na magické oko (nejspíš po těch letech už taky kecá) a zkoušej trefit úroveň záznamu při různých polohách potenciometru tak, aby byl přibližně stejně hlasitý, jako ten starý, co už na pásku byl. Prostě postupně nahrávej s různým nastavením úrovně a zjišťuj, při jaké úrovni se projeví zkreslení (třeba zasykávání sykavek). Až k tomuto stavu dojdeš, o dílek na stupnici potenciometru uber a teprve pak se koukni na magioko, jak nejblíž k sobě jsou výseče. To bude přibližně vyhovující záznamová úroveň.
Správný postup přesnějšího seřízení záznamové úrovně a indikátoru uvádí například Kottek, takže potřebuješ generátor sinusového průběhu 1 kHz, nf milivoltmetr a můžeš seřídit citlivost magioka. Tedy, jestli to ještě půjde, jinak bude lepší sehnat lepší magioko.
- Přílohy
-
t_rc-oscilator_106.png- (41.62 KiB) Staženo 338 x
Nahrávám jeden kanál přes odpor 10k. Zkoušel jsem oba vstupy a zatím jenom dokážu upřesnit závadu. Při vyšší hlasitosti u přehrávání se projevuje nějaké rušení(vysoké pískání a bručení podobné 50Hz, pískání zmizí, když se dotknu kovové části přístroje) Podezíral jsem mp3, tak jsem zkusil PC, žádné zlepšení. FM rádio to samé. Zkoušel jsem povypínat potencionální zdroje rušení na dílně a pořád nic. Sít'ové elyty jsem měřil na ESR a
kapacitu. Jsou v pořádku. Dál mě nic nenapadá. Jdu omrknout servisní dokumentaci.
měl jsem je odkrytován v dílně a nad ním rozsvícenou stolní lampu s lupou a kruhovou zářivkou s měničem uvnitř. Taky jsem se rozčiloval kde se berou
ty hvizdy a brumy při přehrávání a nemohl jsem na to přijít. Až když jsem
lampu zhasl tak vše zmizelo. Tak kombinovaná hlava s citlivost zesilovače braly vyzařování měniče ze stolní lampy.Takže teď si již na to dávám pozor.
To je moje zkušenost.
Jarda
A kutilmile - nelituju tě
To jde ale použít v případě, že v blízkosti stroje není nějaký další zdroj rušení: kompenzace vyžaduje amplitudovou i fázovou shodu (napětí musí působit navzájem proti sobě), což při různé konstrukci hlavy a kompenzační tlumivky nelze zajistit pro příliš široký rozsah frekvencí.
Takže potenciální zdroje rušení, zejména nesinusového průběhu, musí co nejdál od stroje.