Laser ve viditelném pásmu
Moderátor: Moderátoři
Možno je to len môj dojem, ale minimálne mi nesedí zapojenie stabilizátora a taktiež prepočet rezistora, kedže väčšina použitých laserových diod má max. napájacie napätie 1,8 V a už desatiny volta môžu viesť ku jej zničeniu.
Inak bacha, zničia sa taktiež v závernom smere, ak majú na vývode viac než 2 V a to nehovorím o tom, že sú fakt citlivé na statiku a prehratie rádovo v 10-tkach °C.
Čo nás čaká, čo nás neminie : http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate ... e_id=44133
Dá sa ale predpokladať, že použitelný "viditelný" dosah je daný najme v kombinácii s niektorým elektrooptickým meničom/zosilovačom svetla - noktovízorom, najlepšie tretej ale minimalne druhej generácie.
http://www.zvedavec.org/vezkratce_870.htm
Urobiť to niekde v iraku a v pripade letiacej stíhačky alebo skor pomaly letiaceho bombardera alebo vrtulníka by si náhodne iduci a pod fúzi sa usmievajuci divák možno užil aj vojenský "ohnostroj"
PabloX : CCD čipy snímaju aj blízku I.Č. zložku žiarenia, ale v digitáloch a kamkoderoch je zabuduvaný optický filter, ktorý zoslabuje toto I.Č. žiarenie.
U kamkoderov je tzv. funkcia Night Shot, čo nie je nič iné ako mechanické odsunutie tohto filtra - obraz má nazelenalý nádych.
Použil som diodu ktorá je nastavená tak na 150 mW.
Pokiaľ je filter na mieste, pripomína lúč intenzitou laser 5 mW 635 nm.
Pri zapnutej funkcii Night Shot ( filter odsunutý ) po odraze od blízkych predmetov pripomína lúč "malé slnko" - od steny odrazené žiarenie lúča presvetlilo celú miestnosť.
Pokiaľ by sa použil noktovízor, viditelný dosah by sa mnohokrát znásobil, viz : COYOTE ILAI TACTICAL
a
Oveľa viac by ma určite potešili vzorčeky, ktoré sa mi nepodarilo najsť.
Ak by bol predsa len niekto natoľko zdatný, tak mu vopred veľmi veľmi pekne ďakujem
LASER DAZZLER
Energia 0,05 - 0,5 J/cm2 vedie ku oslepeniu na cca. 5 - 10 minut
Energia 5 - 10 J/cm2 vedie ku trvalemu poškodeniu sietnice
Hodnota svetelneho toku 1,4 x 10na2 lumena je udávana taktiež ako hraničiaca hodnota, ktorá vedie ku poškodeniu sietnice
- Přílohy
-
1600 m.jpg- (93.88 KiB) Staženo 143 x
-
LASER DAZZLER.jpg- (182.59 KiB) Staženo 85 x
-
StandardLDLabeled.jpg- (180.42 KiB) Staženo 106 x
Teoreticky by šiel použiť aj červený laser. Dosiahnutie rovnakej sily oslepenia si ale nepochybne vyžiada vyšší výkon laserovej diody, kedže na červené svetlo je ľudský zrak menej citlivý než na zelené svetlo, čo by zvyšilo riziko poškopdenia sietnice.
- Přílohy
-
saber203.jpg- (19.01 KiB) Staženo 96 x
dumám ale nad tým, či prerušovanie svetelného toku s frekvenciou cca. 20 Hz má vplyv priamo na presýtenie svetlocitlivých buniek ( aby bola čo najmenšia pravdebodobnosť poškodenia sietnice - bunky potrebuju nejakú chvílu kým sa spamätajú )
alebo či je tu aj vplyv neurologický, kedže prerušované svetlo s nízkou frekvenciou ovplyvňuje nervový systém - od stavov euforie až po stavy strachu dezorientacie a epileptické záchvaty s následnym bezvedomým.
- Přílohy
-
pokus o somodomo červený dazzler.jpg- (18.82 KiB) Staženo 95 x
Zaujímavá videosnímka :
- HiGhLaNdEr
- Kontaktovat uživatele: