Jelenice

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Jelenice

#1 Příspěvek od Celeron »

Lidi, jak se dá poznat pravá jelenice od různejch syntetickejch náhražek?
Pro neznalé, jelenice je velice jemná kůže, extrémně nasáklivá, možná i z jelena, na mytí oken stále lepší než všechny mikrovlákna, nanovlákna a podobný chujoviny.
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Potřebuješ vzorek a po zbytek života si to zůstane v paměti.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Standa99

#3 Příspěvek od Standa99 »

Na omak by měla jít poznat. Předloni jsem si jednu vzal na auto tady.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

Matka to kdysi taky porad shanela, ale pak jsem ji donesl tohle https://www.kasa.cz/cistic-oken-karcher ... bateriovy/ a neda na to dopustit. Dal mi to dealer zdarma k mycimu stroji na podlahy, mel jsem to jako nejaky teleshopingovy smejd, ale funguje to opravdu dobre a myti oken s tim jde velice rychle.

Na okna u auta se to ale asi moc nehodi.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Mám tady dvě. Jedna má rozdílnej rub a líc jak barvou tak struktůrou. Z lícu má nepravidelný dolíčky a je taková hnědožlutá. Z rubu má dolíčků mnohem míň, trochu vidím něco jako vlákna podobná vepřovici a je o dost světlejší. Suchá je trochu ztvrdlá, asi 1 mm tlustá, když se namočí, je taková superměkká a lehce slizská.
Ta druhá je slabší, téměř bez dolíčků, z obou stran stejná, suchá jak prkno a namočená vyloženě sliz. Obě mají nepravidelný tvar.
Jsou to obě pravý jelenice, nebo ne?
Nepravou mám asi taky, z obou stran je stejná struktůrou i barvou a dolíčky naprosto pravidelně s větším odstupem než na předešlých dvou. Formát pravidelnej, cca A4.
Jirka

Jodr

#6 Příspěvek od Jodr »

Jelenice se činí tukem (živočišným, ale i rostlinným), tj. zámišová useň. Jedná se zpravidla o kůže srn, jelenů, daňků, muflonů nabo i ovčí.
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jenys »

Jelenice by měla být z každé strany jiná a co si pamatuji, taky neměla pravidelný tvar. Taky nebyla úplně tvrdá když vyschla. Ten tvrdý kus co tam máš bude nejspíš umělotina.
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
serviceman

#8 Příspěvek od serviceman »

Celerone, obě vypadají na jelenici. Nová je měkká, ale použitá suchá časem ztvrdne. Po namočení okamžitě velmi změkne, je možná až trochu slizká.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Já to nenaháněl prioritně na okna ale na čistítka izostatů. To se veme čtyřhraná modelářská špejle 4x4 mm, trochu se zbrousí a na ní se vteřiňákem nalepí suchá jelenice. Použil jsem tu popsanou jako první, lícem ven. Zařízne se skalpelem podél špejle a čistítko hotový. Pak se na ní nastříká Kontox 10, strčí do dutiny a už se rajbluje sem a tam. Jelenice nepouští chlupy a protože je měkká, "boří se do ní" kontaktní tyčky a krásně se to vyčistí. Černá zmizí, stříbrná zůstane. :)
Vzpoměl jsem si na tuhle fintu používanou na předchůdcích izostatů asi dvojnásobný velikosti použitý na sálovým počítači ze 70-tých let ZPA-600.
Jirka

starecd

#10 Příspěvek od starecd »

Myslím, že se dá použít kůže z jemných pracovních rukavic, potažmo z vystříhaného odpadu.
Achab

#11 Příspěvek od Achab »

Pravá jelenice se používala mimo jiné i na čištění Johansonových kostek (koncové měrky), svého času ji k nim dodával přímo Somet. Dnes jsou to už možná náhražky.
Taky ji mívali ve fotografických potřebách k čištění plechů leštiček. To už asi taky nebude pravda...
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

U nás máme Jelenici doslova celej kopec - https://mapy.cz/s/1How3
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kovar

#13 Příspěvek od kovar »

Když jsem kdysi dělal spojky VN 35kV tak jsme jí fasovali na letování cínu.
Krásně s ní šel uhladit při pájení. Dodnes tady mám ještě pár decimetrů. Je to super věc na optiku. I po vyprání neztvrdne!
Přílohy
DSCN5069.JPG
(123.03 KiB) Staženo 297 x
DSCN5068.JPG
(141.31 KiB) Staženo 274 x
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
stasek

#14 Příspěvek od stasek »

Ta jelenice, kterou mám už 45 roků po umytí a uschnutí ztvrdne, ale když se namočí, je zase měkoučká.
Otkundes

#15 Příspěvek od Otkundes »

V textilce jsem kdysi viděl zkoušku ohněm. Pokud se vlákna materiálu nad plamínkem zapalovače tavily, nebo uhelnatěly a čadily bez toho aby hořely, šlo o umělinu. A pokud vlákno hořelo a nepáchlo, šlo o bavlnu.
Kůže je původně biologický materiál, ta by nad plamínkem měla páchnout jako připálené vlasy (bílkovina)..
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“