Stíněný NF kabel - dovolené napětí
Moderátor: Moderátoři
Stíněný NF kabel - dovolené napětí
Konkrétně jde o kabel s šedým pláštěm Ø3mm, husté stínění, vnitřní vodič plný (ne lanko) s matně průhlednou izolací.
Kabel jsem použil pro přívod měřeného napětí max. 25V-DC za usměrňovačem a děličem galvanicky spojeným se sítí. Nějak jsem opomněl že při prohození L-N v přívodu se může na stínění proti kostře přístroje objevit plných 230V-AC (max. hodnota 325V).
Takže jde spíš o to co snese plášť kabelu. Už je to nasvazkované v konstrukci a moc se mi to nechce párat ven.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- weed_smoker
Pokud tě za to revizák neseřve,nemělo by to moc vadit.
Kabel vede ve svazku vodičů s izolací na 500-750V takže do nich průraz nehrozí a připojené měřidlo má izolační pevnost 4kV. Vnitřní vodič kabelu je za pojistkou F32mA a odporem děliče cca 100K. Stínění je bohužel přímo spojené s druhým pracovním vodičem sítě, na další pojistku už není místo.
Předpisu pro elektrické křesloHill píše:Ale jakému předpisu vyhovuje zařízení, které má signálový vývod galvanicky spojený se sítí, přesněji - s kterýmkoli z pracovních vodičů?
Kdysi jsem udělal prasárnu a natáhnul síťový přívod k vypínači stíněným kabelem (resp. stíněným drátem) kvůli odstínění rušení vysokohmového Wienova článku na rozsahu 10 - 100 Hz. Vydrželo to od roku 1973 až do 2005, kdy jsem si pořídil tovární RC generátor.
- Přílohy
-
NF kabel.jpg- (21.61 KiB) Staženo 122 x
Ovšem příště bych v podobném případě jako tento použil dvojžilový kabel se stíněním připojeným na kostru (ochranný vodič) a na patřičné napětí.