Ako to funguje ?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
SMITH

Ako to funguje ?

#1 Příspěvek od SMITH »

:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
jova1
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jova1 »

Je to přístoroj na zjišťování závitového zkratu.
Ve spodní části je cívka na střídavé napětí. Ten rotor pak sedí v pólových nástavcích ve tvaru V.
Postupně se jím pootáčí a pokud je ve vynutí rotoru závitový zkrat, vytvoří se v něm magnetický tok a ta plechová planžeta kterou tam přikládá začne „bručet“.
SMITH

#3 Příspěvek od SMITH »

Aha . Ďakujem za vysvetlenie . V podstate som vedel čo to je len som nevedel ako sa rotor diagnostikuje ...
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
ohryzek36

#4 Příspěvek od ohryzek36 »

Tady ještě trochu málo dovysvětlení.
Přílohy
rotor.JPG
(180.13 KiB) Staženo 249 x
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Ono to není taková výhra . Sám jsem si vyrobil . Už i to foto ukazuje , že použité trafo je malé , vzhledem k teorii dodané ohryzkem . Pokud máš celý motor , není ti tento bázmek k ničemu . Mimoto potřebuješ praxi s tímto zacházet , nemáš ji jak získat ....... Sám bych si nikdy nevolil někomu , kdo mi přinese rotor se zárukou sdělit výsledek .
ohryzek36

#6 Příspěvek od ohryzek36 »

Popravdě jsem to taky zkoušel vyrobit, ale výsledky takové hodně nic-moc (prostě jsem ani nevěděl, jestli to regulérně fungovalo). Měl jsem i navybírané rotory z vadných motorů na nějaké "naučení se", ale nakonec to moc nedopadlo, protože se to trafo přehřívalo (reguloval jsem ho triakovým ragulátorem, ale moc to nepomáhalo) a já jsem na to neměl nervy. Nejspolehlivější diagnostika rotoru je pozorování přímo v motoru při provozním napětí a provozních otáčkách, toto je jenom taková pomůcka.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

:wink:
Zaky

#8 Příspěvek od Zaky »

Zkouška při provozním napětí má jedno riziko, pokud do motoru nějaký dobrák nastrká naprosto nevhodné uhlíky, může vzniknout falešné podezření na problém ve vinutí, protože komutátor může připomínat plamenomet, aniž by tomu něco bylo. Tedy pokud se to podchytí včas, když se tak motor chvíli provozuje, tak se komutátor tepelně zničí a diagnostika vadný rotor je pak už pravdivá :-( Osobně, pokud hoří komutátor, zkouším malým DC napětím na regulovatelném zdroji, pokud motor v malých otáčkách pravidelně škube, je KO, zatím jsem ještě neviděl průraz, co by existoval jen pod vyšším napětím, ikdyž samozřejmě takový existovat může.
Atlan

#9 Příspěvek od Atlan »

Pripojit napajacie napetie na motor take aby klafol odpor a rozumny prud. A otacat nim rukou res brzdit ho. Sledovat prud na kazdej lamele komutatora. (tj polovica z c3lkoveho poctu) Pokial to nieje rotor z startera tak sa do celkom dobre da.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“