Konfigurovatelné měření U, I, R za pomoci procesoru
Moderátor: Moderátoři
Konfigurovatelné měření U, I, R za pomoci procesoru
snažím se vyřešit konfigurovatelné měření napětí (DC 0..16V), proudu (DC 0..10mA) a odporu (0..50k), které se bude volit ze řídícího procesoru.
Tj. na dvoupinový konektor připojím danou veličinu, zvolím typ měření a změřím na ADpřevodníkem procesoru.
Nemáte tip na nějaká osvědčená zapojení jak to nejlépe provést? Napadá mne několik MOSFETů v kombinaci s OZ.
Díky za rady.
L.
Zaky píše:Bude potřeba řádně dospecifikovat zadání, plánuješ meření veličin jednorozsahové? jaká je požadovaná přesnost / rozišení? Jaký je požadovaný / přípustný vstupní odpor a odpor bočníku? Bude (nebo zda musí být) celé zařízení galvanicky oddělené kvůli možnosti připojení kamkoli do obvodu? Je požadovaná odolnost proti přivedení vnějšího napětí v režimu měření odporů? Do jakého napětí? Spínače a OZ to jistě budou, je třeba si uvědomit, že zejména spínače mohou mít k dokonalosti značně daleko.
- měření bude jednorozsahové
- přesnost do cca 2%
- odpor bočníku okolo do 100ohm
- nemusí být galvanicky oddělené
- měření R bude přiložením odporu na svorky, nebude kamkoliv do obvodu
- pro měření R nesmí být cesta zničena přiložením vnějšího napětí cca do 20V
Díky
I špičkové multimetry mají oddělené svorky pro měření U a I
Při měření U vyžadujeme nejlépe nekonečný vstupní odpor měřáku. Při měření proudu vyžadujeme nejlépe nulový odpor měřáku.
Při dvousvorkové konfiguraci první věc co se stane je, že někdo "navolí" měření proudu a připojí tvrdý zdroj napětí...
Mám opačnou zkušenost. Kdysi jsem zkoušel, jaké napětí je v zásuvce, přepnuto jsem měl správně, ale měřicí šňůru jsem měl v proudové svorce.frpr666 píše:Integrovat měření proudu, napětí a odporu na dvě svorky není dobrý nápad...
BTW: DU 20 měl jen dvě svorky na všechna měření.