Propojení Arduino s USB adaptérem
Moderátor: Moderátoři
Propojení Arduino s USB adaptérem
Měl bych dotaz, jak řešíte dočasný propojení obou desek? Jsou odpovídající piny na obou deskách ve stejným pořadí, což by umožnilo propojení třeba řadovou lištou kontra dutinkama a nebo jsou signály cik-cak a musí se dělat kabelový různě překřížený propojení?
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zatímco Arduino bude nejspíš standardizované, převodníky se mohou lišit.
- Přílohy
-
usb_serial.jpg- (175.88 KiB) Staženo 375 x
-
pro_mini.jpg- (135.71 KiB) Staženo 387 x
- Přílohy
-
USB-seriak.jpg- (60.89 KiB) Staženo 396 x
Co dělám špatně? Musí být zároveň na TFDI 232 připojeno Mini pro nebo nemusí? A jakej driver pro ten USB serial port mám vlastně mám hledat?
Nemůže být problém že v tom samým PC mám CH340 pro čínskej Mega 2560 a originál pro UNO? Nemele se to nějak zároveň?
edit: Na čtvrtej pokus odinstalování driveru serial konvertoru a následné instalaci se najednou i USB port serial COM10 nainstaloval i s nepřipojeným Mega Pro. Proč až na počtvrtý nechápu.
Když jsem zkompiloval a poslal do TFDI programový data od jednoho projektu pro Mini, tak bylo vidět, že 10 x blikla zelená led na TFDI a IDE zahlásil:
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0xbb
Problém s přenosem dat na vývojovou desku (board). Na http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload naleznete další doporučení.
Předpokládám, že to je pouze nepřipojením Mini... Zítra zplodím propojovací kabel a budu to zkoumat dál.
V tom projektu je použitá Arduiňácká membránová klávesnice 4x4. Protože to je celkem drek, použil jsem jinou a potřebuju zkontrolovat jak se mají zapojit sloupce a řádky.
const byte ROWS = 4; //four rows
const byte COLS = 4; //four columns
char hexaKeys[ROWS][COLS] = {
{'1','2','3','A'},
{'4','5','6','B'},
{'7','8','9','C'},
{'*','0','#','D'}
};
byte rowPins[ROWS] = {9, 8, 7, 6}; //connect to the row pinouts of the keypad
byte colPins[COLS] = {5, 4, 3, 2}; //connect to the column pinouts of the keypad
Keypad keypad = Keypad( makeKeymap(hexaKeys), rowPins, colPins, ROWS, COLS);
Uvažuju správně, že sepnutí pinu na Mini 9 s 5 bude znak 1, 6 s 9 znak A,
6 s 2 znak D?
Díky
Pokud to udělám, musí se přerušit propoj +5V mezi Pro Mini a FTDI a nebo nemusí?
Ale jinak to je v pohodě. Pokud se podaří nahrnout program do Pro Mini a připojím membránovku klávesnici tak v USB monitoru IDE chodí G-code sekvence naprosto v pořádku a pasují i s označením klávesnice.
Ale vypozoroval jsem toto. Pokud je Pro Mini novej a tím asi prázdnej, jde na první dobrou. Jakmile v něm něco je, už ne. Naprogramování nějak souvisí s tím, do kdy podržím na Pro Mini tlačítko reset při odklapnutí "nahrát" v IDE. Není možný, že nějak blbě chodí kondíkovej reset na Pro Mega generovanej z signálu DTR z FTDI?
Měl jsem si blbec koupit Micro s USB, tahle pakárna by odpadla. Jenže nevím, jestli by to zvládl.
Jinak - používal jsem čínský převodník s CH340 ve spojeni s ProMini podle obrázku v dřívějším příspěvku - a bez problému. Nové Arduino není prázdné, je v něm bootloader. Mačkat tlačítko RESET při programování nemá cenu. Zresetuje se to pomocí DTR. Funguje to tak, že po resetu bootloader nějakou dobu čeká, jestli se nezahájí programování a když ne, tak spustí naprogramovaný obsah.
Problem je ten ze tie cipy od cinana niesu FTDI ale nejake uP co sa tvaria ako ftdi. Ked som ich pouzil v programatore a programoval regulator kde bola pwm s 300V a 10A spickami tak to vseliako blblo a padala komunikacia. Pritom notas bol napajany z baterky a silova cast oddelena optoclenmi. Napajanie bolo spinanimi zdrojmi mozno ze v tom bol pes zakopany. Ale mam tie programatory 2 jeden s origo FTDI a ten beha a nepada.
Tak ze neviem ci uz tu dosku mas zakomponovanu niekde? A zapojenu.
Inak skus zmenit cislo com portu.
Ale říkám si, když šlo bez problému programovat Mega 2560 a Atmelem i číňanem převodníkem a to samý Uno, tak tady musí být něco špatně.
A taky jo, na pinu DTR se podle pickolapky s čítačem pulzů nic neděje, takže reset před programováním žádnej není a proto mi asi chodí ten ruční od tlačítka dohromady s nahraj. Jenže to dělají dva převodníky a tak to je nějaká společná vada. Otázka je, jestli to je HW problém na desce převodníku nebo chyba driveru...