Problém z brambory (koupená sadba)
Moderátor: Moderátoři
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
Problém z brambory (koupená sadba)
Jsem dlouholetý pěstitel brambor půdu jsem měl propracovanou a do vyoraných hroubků na spodek dávám sůl draselmou a MPK .Letos přišla brigáda na sázení ale a neměl jsem ještě to pohnojeno ale brambory byli v zemi tak jsem pohodil hnojivo výše uvedené až na zahrabané brambory.Brambory vylezli ale jsou moc slabé, je to tím nebo není rok na brambory ?poraďte čím to pohnojit ? lokalita blízko Zlína díky
Promiňte možná to jsem nepatří
Jinak hnojivo je NPK (dusík, fosfor, draslík), ne MPK. A já když přidávám, tak to rozhážu nějakou dobu před tím, než dávám sadbu. Pokud to dal na brambory přímo, tak mu to mohlo spálit klíčky.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
dobrman píše:Přece se říká: "Čim blbější sedlák, tím větší brambory!..."
Konečně někdo se správnou připomínkou.
Ono totiž používat sice NPK na brambory jde, ale nemá to smysl. Brambory chtějí kravský (ne koňský, co je na něco jiného) hnůj do zorané půdy na podzim (musí se vstřebat, je ostrý) nebo lépe do jednotlivých řádků nastrkat brambory v rozestupech a ke každé dát necelou hrst granulovaného kravského hnoje.
Pokud se bavíme o bramborách, tak je důležité se bavit o určitém názvu jejich odrůdy pro sadbu, kdy se sadilo, jestli se sadí stále na stejné místo, jestli sadba není už 4.-5. pokolení vlastních brambor a na stejném místě atd. atd. A hnůj se dává pod brambory nebo k nim, ne na ně když už jsou zahrabané.
p32 píše:...... jestli se sadí stále na stejné místo, jestli sadba není už 4.-5. pokolení vlastních brambor a na stejném místě atd. atd. A hnůj se dává pod brambory nebo k nim, ne na ně když už jsou zahrabané.
Narodil a vyrostl jsem v Liberci. Bydleli jsme v dolíku otevřeném na jih. Brambory se všechna léta co pamatuju, pěstovaly na políčku asi 60x25m, které vzniklo po zbourání dvou sousedících domů. Půda byla plná písku a vápna z omítek. Hnojilo se výhradně králičím hnojem, jiný k dispozici nebyl. Bylo po válce v bramborách a mase (králičím) jsme byli soběstační. Samozřejmě se oddělovala sadba stále z těch předtím sklizených. Zajímavé bylo, že brambory vydržely ve sklepě v pohodě do léta. Synovec chtěl na tom místě před dvěma roky stavět a nechal si změřit radon. V ďolíku naměřili šílených 3600Bq/m3, to vyvětlovalo onu výdrž brambor ve sklepě.
A kutilmile - nelituju tě
Když před dvěma roky začal kdosi asi 20 m ode mne stavět, tak mu tam nějaká firma naměřila údajně vysoce nadkritické množství radonu a musel nechat dělat nákladné protiradonové izolace. Možná je to jen dobrý kšeft. Mohl mít ale doma radonové lázně.
Když brácha přistavoval k baráku, tak musel taky nejdřív měřit. Protože byl stavař, tak si sehnal ještě druhý čidlo a dal je vedle sebe. Na každým bylo řádově jinak. U kterýho si myslíš, že bylo mnohem víc? No u toho co chtěl stavební úřad.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!