Kde končí inženýři
Moderátor: Moderátoři
- elektrosvit
Mnohé z toho, co jsme se teoreticky učili, jsme měli už na průmce příležitost si prakticky osahat.
Odmaturovali jsme a byli jsme zase bažanti, i když už jsme měli šanci nenabít si zobáky tak často.
Po škole ale přišla praxe - a učili jsme se znovu, já konkrétně řídicí obvody odporových svářecích strojů. Na vojně jsem dělal s tím, co jsem znal ze školy - nosnou telefonií, po vojně jsem se učil elektrikařinu a po čase, protože tehdy se ještě revize dělaly převážně podle přírodních zákonů, ne těch zparchantělých lidských, jako dnes, nebyl pro mě problém napoprvé udělat revizácké zkoušky... až při překotných změnách předpisů od poloviny devadesátých let mě začalo to topení se v papírech nudit, do toho nějaká banda právníků prohlásila rozvaděče výrobkem a směl se koupit už jen hotový, vyrobený oprávněnou firmou, ačkoli jejich stavebnice, které, sebepředpisověji sestavené, se nesmí samo domo legalizovat, se prodávají dodnes, tak jsem revizí nechal v roce 2005 definitivně.
Dnes se ta elektrotechnika daleko víc specializuje. Také těžko chtít po inženýrovi informatiky, aby uměl navrhnout, natož zasekat a natahat elektroinstalaci, zapojit, zaházet a zapucovat, to je přece něco, k čemu by člověka měl za cenu seřvání či sem tam nějakého lepáka přivést Pan mistr, který už nějakých pár set příslušně jištěných vývodů natahal a zapojil. A nejspíš nejen to, musel umět si taky nakreslit a spočítat alespoň základní podklady, například i proto, aby nebyly zásuvky jen v místech, kam nutně musí přijít nábytek, jak to známe z paneláků, kde je od poloviny zásuvek nějaká prodlužovačka a zbytek lze využít jen krátkodobě, protože šňůra by jinak překážela v pohybu po bytě. Dnes projektant praktické zkušenosti ani mít nemusí, stačí, že je členem ČKAIT, a u některých je to dost nepříjemně patrné podle toho, kolik se toho musí v projektu překreslit, aby to vůbec šlo realizovat.
Longine, škola tu je od toho, abys dostal základy. Učit se budeš muset celý život, protože vývoj nabral otáčky, to žádná škola nemohla předpokládat. Informací je dost, takže, chceš-li umět pracovat s diskrétními součástkami, nezbude ti, než se doučit a osahat si to, co škola sice neprávem, ale přesto, přeskočila jako zastaralé.
A kutilmile - nelituju tě
dřív vzali k ČSLA kdekoho kdo měl aspoň maturitu, vojenskou míru a unesl kvér, na vojně (ZVS) jsem chvíli dělal v Praze náboráře do vojenských škol,
nahradil jsem kapitána, já tenkrát desátník, dobré, co
- radioelectrum