impulzní spínač - ojedinělý impulz
Moderátor: Moderátoři
impulzní spínač - ojedinělý impulz
Napsal jsem to asi příliš složitě, ale to abych zavedl do věci. Velmi děkuji za nějaké funkční zapojení či možnosti.
- Přílohy
-
pulse detector.gif- na Netu jsem našel obvod, který by to mohl umět...
- (3.14 KiB) Staženo 123 x
ko
-
PavelFF
Zapoj jako první monostabil s dobou klopení 4 sec a tím spouštěj případně další monostabil s dobou impulzu jakou potřebuješ, pokud potřebuješ kratší než ty 4 sec. MOS řada 4000 obsahuje obvody, kde jsou dva monostabily v jednom pouzdru a v TTL řadě 74xx jsou taky, stačí se podívat na doporučená zapojení.
S řadou 4000 to jistě půjde, ale protože to s ní neumím, posílám verzi s 555 (556).
Neuvedls dobu trvání pulzu, zvolil jsem asi 10ms. Hodnota většiny součástek není kritická , kromě časovacích R a C. Doba trvání výstupního pulzu je zhruba Tp=1,1 RC.
Takže např. 1,1xC2xR3 = 4,3sec.
- Přílohy
-
Spinac k vlacku LQ.jpg- (95.53 KiB) Staženo 177 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
pro PavelFF (i ostatní...): popis chování přiloženého obvodu
Popis chování: zapne-li se napájení - aktivuje se N2 na oněch 10ms
stisknu-li kontakt relé spustí se na 4s jak N1, tak i N2
(tj. výstup N2 se spustí tajé na 4s).
Jinak příliš nechápu význam toho tranzistoru.
Závěr: uvedené zapojení rozhodně nefunguje podle grafu uvedeného pod ním. Podle něho by to bylo přesně to, co asi potřebuji. Prosím, poraďte...
-
PavelFF
Hodnoty C1 a C3 a odporů k nim jsem opsal z aplikačního listu k 555(Sekvenční časovač). Je možné s nimi trochu laborovat - třeba bys mohl C1 a C3 trochu zvětšit (C1 klidně na 100n, C3 třeba na 10n). Na tom příliš nezáleží.
Ovšem pokud si nahradil kondenzátory drátem, tak už ten obvod pochopitelně nebude fungovat podle předpokladu.
pro PavelFF
Jinak nechci jít zatím cestou osazování lokomotiv dalšími prvky (magnety...). Spíše mně láká vypracovávat analogové obvody okolo.
Jistě, že asi není možné dosáhnout úrovně vlastností digitálu.
Děkuji všem. Jiří.