anomália v atmosfére

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dred

anomália v atmosfére

#1 Příspěvek od dred »

Dnes o 13:25 hod som pri ceste do práce mal zapnuté rádio v aute - Vlna.
Zrazu sa signál stratil, tak som pustil prelaďovanie a nabehla stanica s názvom YLEX. Najprv som myslel že maďarská,lebo som nerozumel reči ich kmeňa. Dal som znovu ladenie a nabehla stanica YLESUOMI. Ostal som pozerať ako puk. Po pár minutách sa signál stratil a nabehli naše vysielače, ktoré sa vtedy nedali vôbec zachytiť. Musel byť v atmosfére riadny šrumec,keď sa dali chytiť vysielače z Fínska.....
Podvečer sa to na SK riadne vybláznilo.
Přílohy
IMG_20170616_132812_1497631669296.jpg
(29.6 KiB) Staženo 144 x
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

V tomhle počasí není až takovou vyjímkou že v ionosféře vznikne nějaká odrazová vrstva, které podpoří dálkový příjem v pásmu, kde to není běžné.
Častější je ale příjem stanic z Ruska.
lopez

#3 Příspěvek od lopez »

Raz som to zažil aj ja. Tu ešte za komančov išlo horko ťažko Danubius rádio a zrazu na pár minút krásne zo 20 staníc po nemecky.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Znám to. Taky jsem to zažil, že podobná exotická stanice mi "smázla" AZ rádio, který jsem tu běžně poslouchával, než ho zrušili (AZ rádio bylo jakýsi Zlínský, tady chytitelný). Bylo by zajímavý to "projet" v DAB režimu..
microlan

#5 Příspěvek od microlan »

Jinak se tomu říká sporadika, podle sporadické vrstvy v ionosféře, která je odrazivá i pro kmitočty VHF
jirkati

#6 Příspěvek od jirkati »

Přes den jsou docela dobré podmínky na 50 MHz. Včera v 8 hod. UTC tam byly v obrovské síle radioamatérské stanice z Bulharska, z Polska od moře i z Holandska. Zřejmě před přicházející studenou frontou vznikla v atmosféře zajímavá "zrcadla".
DELONG

#7 Příspěvek od DELONG »

Ja to poznám tiež :lol: . Na autorádiu začiatkom 90-tich rokov ešte s paličkou ktoré som mal v garáži my zrazu začali hrať Taliani.Skoro hodinu v pohode.
Ale mal som zážitok aj s TV ešte čiernobielou . V roku 1983 som si spravil Yaginu a chcel som chytať rakúšanov . Točil som anténou a zrazu som chytil TV SVERIGE :lol: . Ale moja radosť dlho netrvala na druhý deň som už nechytil nič.
xsc

#8 Příspěvek od xsc »

Mně takhle kdysi několikrát dálkový příjem rakušáků přemazala italská RAI.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Já pamatuju za hodně mladejch let, že ČT na 1. kanálu bylo zcela smáznutý španělskou televizí.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
dobrman

#10 Příspěvek od dobrman »

Jo, tady to bývalo taky. Přes prázdniny.
Radio TV Madrid. Když jsem to viděl prvně, tak jak na potvoru dávali corridu.
Já se bál se s tím pochlubit, aby to nevypadalo, že jsem si to vymyslel :D
Taky nám tam lezla Moskva, ale ta jen když Kleť vypla ....
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Celeron píše:Já pamatuju za hodně mladejch let, že ČT na 1. kanálu bylo zcela smáznutý španělskou televizí.

Potvrzuji, o pár kilometrů severněji se na 1. kanálu dvakrát ročně objevovala TV Barcelona, přeřvala Cukrák, tehdy jediný, později první program ČST. Příjem na tříprvkovou Yaginu, svod dvoulinkou, dvoulampový předzesilovač (2x 6F32) k TVP 4001A/4002A, za ním napřed Ametyst, pak Baltik.
Později jsme už chytali na 6. kanálu Krásné, ale signál taky nijak oslnivě silný, tak pořádná anténa, tuším devítiprvková, co nejvýše, ale půl metru od půdorysu domu teprve byl signál zaduchovaný nejméně (budu se tam muset podívat, bez výsuvného žebříku nebo lešení k anténě nebyl přístup, možná tam je dodnes), a po vypnutí Krásného vždy po půlnoci na přelomu června/července a koncem září na témže kanálu chodil rakouský Kahlenberg. A dost stabilně. Kdo měl Teslu, měl to i se zvukem, kdo měl ruskou televizi, měl to němé.
Až do konce analogové TV jsem tento příjem na K6 zaznamenával v STA v Jičíně, ty původní kanálové vložky Tesa vůbec nebyly špatné, takže zavlála vlajka, zazněly hymny, vypnuli Krásné, zesilovače si přidaly a hrála nám Vídeň.
EDIT: tak uvedená anténa na Krásné už na stožáru není, ale ten šestimetrový stožár o dva metry přesahující hřeben ve štítu domu kotvený tam zůstal, zřejmě ve funkci jímače hromosvodu...
Naposledy upravil(a) Hill dne 17 čer 2017, 11:19, celkem upraveno 1 x.
kokun

#12 Příspěvek od kokun »

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... &start=465
kokun[size=75] tam mj.[/size] píše:Tehdy jsem rovněž vyrobil ant. monstrum HB9CV pro kanál E2 (pro příjem z Jauerlingu). S příjmem jsem laboroval přímo na střeše (rovné) našeho činžáku. Bohužel jsem nedomyslel, že mě může rušit vys. Ostrava-Hošťálkovice R1 (což je kmitočtově rovněž téměř shoda). Rakušáky jsem měl na JZ - Ostravu ze severu. Ale i to stačilo, abych přes den chytal (téměř zezadu) CZ vysílání. "Po hymně" pak naskočili perfektní rakušáci. Dodnes se mně tato anténa povaluje na chalupě.

Taky mně tam jednou v létě naskočila španělská TV z Madridu. Jelo to pár hodin - dávali právě "Včelku Máju". Pak se to ještě druhý den opakovalo, ale už na kratší čas. A to bylo přes den - naši TV to úplně "zrušilo" :lol:
A jednou jsem v obchodě viděl švédský monoskop TV Stockholm, který tam taky na krátký čas "zničeho nic" naskočil.
Honza - kokúň

#13 Příspěvek od ok1hga »

až do nástupu digitálu fungoval v České Třebové vykrývací TV převaděč s výstupem na 2 kanálu.
To znamená, že v každé společné TV anténě byla anténa na 2k a vložka, která to cpala do rozvodu.
Když se vyskytly tyto mimořádné podmínky šíření, začalo se v obrazu objevovat rušení, různé "moare" a přebíhaly různé pruhy přes obraz . . .
Nedalo se na to koukat.
Když jsem ale v ten moment přeladil televizi kousek vedle, obvykle se objevil i koukatelný obrázek.
Za ta léta jsem viděl programy skoro z celé evropy . . .
Moskva, RAI Uno, Madrid, YLETV a i jiné které si už nepamatuji.
Někdy se dalo na to koukat i několik hodin, třeba celé odpoledne až do západu slunce . . .
dobrman

#14 Příspěvek od dobrman »

Když si naši pořídili televizi (v r1959), vysílal jen v podstatě Cukrák, sice i Kleť, ale strašně malý výkon. TV Rekord, patrová 2x tříprvková Yagi a svod nějakým modrým koaxem.
Ale jelikož jsme tu hodně blízko Rakouska, tak se spíš koukalo jen na "Vídeň", protože českej signál byl tragickej. Ale poměrně brzo pak začala vysílat Kleť vyšším výkonem.
Achab

#15 Příspěvek od Achab »

Mimořádný dálkový příjem dokáže i úplně znehodnotit signál DVB-T. Někdy může způsobovat záhadné výpadky v případech kdy jiná příčina není pravděpodobná.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“