Vysavač z USA na 120V a jeho použití na 230V
Moderátor: Moderátoři
pro transformátor: δ = (N1*I1 + N2*I2)/Sv
pro autotransormátor: δ = ((N1-N2)*I1 + N2*(I2-I1))/Sv
Když se do toho zamontuje transformační poměr p= N1/N2 = I2/I1, tak vyjde, že proudová hustota v autotransformátoru je snížená koeficientem (1-1/p). Pro dosáhnutí limitu oteplení je potom možné příkon stejným koeficientem zvýšit (podělit).
Když potřebujeme p= 230/120 = 1,92, tak (1-1/p) = 0,48. Místo jádra transformátoru pro 1000 VA by tedy měla stačit dimenze pro 480 VA. Pokud jsem se někde nesplet.
- Průchozí výkon - celkový přenesený výkon (jmenovitý štítkový výkon)
- Typový výkon - výkon přenesený magnetickým polem
Magnetický obvod tedy stačí dimenzovat pouze na typový výkon protože část celkového (průchozího) výkonu je přenášená galvanicky přes vinutí. Jádro proto vychází menší než u klasického transformátoru.
Úspora mědi a prostoru pro vinutí je nejvýhodnější při malém rozdílu napětí U₁-U₂.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Sice jsem ty vzorečky nenašel, protože je k ničemu (bohužel) nepotřebuju, ale zeptal jsem se jistého výrobce. A když autotrafo stojí výrazně méně, než klasické trafo, tak to asi nebude charita.
Pokud odpoví, nebo ne, to už neovlivním, ale snad to udělá.
http://www.sved.cz/produkty/transformatory/ajnatn.html
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Představte si autotrafo jako trafo, jehož sekundár zapojíte mezi síť a výstup, a fázování je dle toho, jestli potřebujeme napětí sítě snížit či zvýšit. Jádro a "primár" se dimenzuje na přenášený výkon - tedy požadovaný proud x rozdíl napětí mezi výstupem a vstupem. Velmi markantní rozdíl mezi trafem a autotrafem bude tam, kde potřebujeme napětí snížit či zvýšit jenom o malou část, třeba o 10%.
Když jsem do toho koukal, tak je v tom motorem řízený autotrafo, poctivých 20 kg železa. Zajímavá mašinka, poťákem se nastaví výstupní napětí od 80 do 140V. Po zapnutí převodníku autotrafo sjede na asi 75% požadovanýho napětí a sepne výstupní stykač a autotrafo pomalu najede na požadovaný napětí, takovej soft-start. Během provozu trafo "courá" po vinutí a snaží se udržet nastavený výstupní napětí nezávisle na odběru proudu. Moc pěkně udělaný.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Dál tady padla myšlenka, že jádro je v trafu vlastně zbytečné.
Snažím se v tom najít onen vzorec, co mně vypadl z hlavy a který šel snad na desetinu průřezu jádra trafo/autotrafo.
Je samozřejmně možný, že se pletu...
Nejsem autorem těchto myšlenek, ale primárně ono oteplení údajně vzniká vlivem hysterezních ztrát v jádru, nikoliv samotného vinutí.
To by to muselo být namotáno supravodičem, pak by to byla pravda.
// mě to nedalo a změřil jsem odpor primáru u 700 VA trafa
1,3Ω což při plném výkonu představuje 12W ztráty v primáru, na sekundáru to bude podobný