Měření na základě slabého odporu

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Ondrasimuss

#16 Příspěvek od Ondrasimuss »

Pánové moc děkuji za odpovědi a jsem rád, že to nezůstalo "jen" u 300k řešení, ale dokázali jste splodit diskuzi :)
každopádně všichni jste mě tak nějak pochopili a líbí se mi obě řešení o kterých tu mluvíte, jen upřesním další body, které vyšli na povrch z vaší diskuze.

- okraje ač mě nenapadlo, že je to důležitá informace, řešit nepotřebuji, stačí mi měření cca 5-10cm od okraje folie

- trochu mi dělá starosti statická el. ve spojení s těmito řešeními - je jí opravdu mnoho

- pokud možno, přikláněl bych se k "bezdotykovému" řešení měření (nejsem si jist, jestli by mezi dvěma válci nedocházelo k poškrábání folie)

- vůbec nevadí jestli se milimetrová dírka propálí na větší

ale jinak super, jsem rád, že jste se zapojili.

Další věc, můžete odhadem vyčíslovat přibližnou hodnotu (jde mi o to, že ve fázi prototypu to budu muset nejdřív financovat já, proto zatím nechci žádné konečné a robustní řešení)

Ještě jednou děkuji
jirkati

#17 Příspěvek od jirkati »

Tohle měření celistvosti měli perfektně zvládnuté ve Vulkan Hrádek nad Nisou. Každý prezervativ procházel měřící linkou, kde se vysokým napětím měřila neprostupnost. Stačila i jen zeslabená stěna, přeskočil výboj a prezervativ šup tlakovým vzduchem do zmetků.
Bohužel, firma už tento sortiment nevyrábí.
masar

#18 Příspěvek od masar »

jirkati píše:...Bohužel, firma už tento sortiment nevyrábí.
Nebo Bohudík - jak se to vezme. :wink:
Artaban001

#19 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud chceš "ignorovat okraje", válce Ti budou detekovat jen po místo, kde budou vodivý. Zase tak moc tý elektrostatiky potřeba nebude - jedině, že by jsi místo fólie měl síto. Stejně už v tý lince nějaký ty kovový válce mít budete, tak zvolíš stejný materiál, jen je upevníš izolovaně.
Pokud "ne VN", tak by šla nějak udělat varianta, kdy bys skrz fólii profukoval vzduch. Dírka by Ti vzduch propustila a vyhodnocoval by jsi pokles tlaku (přesný množství vzduchu, přesný tlak a to by muselo splňovat dostatečnou rychlost detekce - nevím, jak bys profukovadlo navázal na tu fólii)
Sendyx

#20 Příspěvek od Sendyx »

jirkati píše:Tohle měření celistvosti měli perfektně zvládnuté ve Vulkan Hrádek nad Nisou. Každý prezervativ procházel měřící linkou, kde se vysokým napětím měřila neprostupnost. .

To se měřilo navlečené na trnu a proti kapalině (lubrikantu), ne? Krom toho tam měli nějaký výběr na nafukovací testy.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Kremik

#21 Příspěvek od Kremik »

Artaban001 píše:Zase tak moc tý elektrostatiky potřeba nebude...

Ono jde spíš o to, že ta elektrostatika vzniká pohybem té fólie. Předpokládám, že to tam práská všude. Když práskne do toho "snímacího" válce, pásku, nebo co tam bude, může to vyhodnotit falešnou poruchu. Zřejmě by před to musel dát nějaký kartáč na svod náboje.
Ondrasimuss

#22 Příspěvek od Ondrasimuss »

Ano, máte pravdu, statika práská všude a kartáče nejsou možné, jak jsem již řekl výše kvůli poškrábání folie.
dobrman

#23 Příspěvek od dobrman »

U nás na lince kde se lisovaly kelímky z plastové fólie, namontovali nějaký ofuk ionizovaným vzduchem, ale stálo to těžký prachy
Artaban001

#24 Příspěvek od Artaban001 »

Ondrasimuss píše:Ano, máte pravdu, statika práská všude a kartáče nejsou možné, jak jsem již řekl výše kvůli poškrábání folie.

Pozor, tyhle by se fólie nedotýkaly. Hroty kartáčů odsávají náboj. Pokud by jsi chtěl dotykovou verzi, tak použít podobný kovový válce, co už jsou beztak použitý na lince výrobní.
Soemtron

#25 Příspěvek od Soemtron »

Já si myslím, že jakýkoliv bastl je na h---o. Jedině profi zařízení s atestem. Cena není podstatná. Jinak je to o průser.
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
Kremik

#26 Příspěvek od Kremik »

Řekl bych, že rozdíl mezi bastlem a profi zařízením je především v tom, kdo to postaví. Atest zřejmě nepotřebují.
A cena že není podstatná? :-) U nějaké gigantické firmy možná ne, no. V ostatních případech je cena rozhodující.
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

Kamarád mi vyprávěl, jak řešili počítání semínek na baličce. Jednalo se o semínka vzácných rostlin, který stojí dost peněz, takže se muselo kontrolovat a řídit, kolik jich padá do pytlíku a jestli místo semínka nepadá jen pleva. Je to už asi 15 let. Řešili to pomocí řady CCD snímačů a vyhodnocovali na několika "paralelně" zapojených Silabsech, což je mikroprocesor vycházející z Intel 8051.
Třeba by stejnej princip byl použitelnej i na tohle. Kontakt můžu poslat do SZ.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Soemtron

#28 Příspěvek od Soemtron »

Kremik píše:... Atest zřejmě nepotřebují. ...
... do té doby, než se stane nějaký průser, úraz, požár ...
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
Artaban001

#29 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud by ta fólie pohlcovala nějakou část světelnýho spektra, proč ne. Já jsem předpokládal dle zadání, že fólie je průhledná a z igelitu, takže ten propouští skoro všechno záření.
masar

#30 Příspěvek od masar »

Podle mého názoru je použití metody testováním na průraz vn schůdným řešením i z cenového hlediska. Náklady na "amatérskou" výrobu zkoušeče izolace koncem 70-tých let byly kolem 500 Kčs a byl vyráběn prakticky "na koleně" v rámci jakéhosi "zlepšovatelského hnutí".
Dnes se podobné profesionální přístroje prodávají za ceny od několika desítek tisíc výše podle typu a výrobce, na ebay i levněji.
Nabídka je široká, stačí zadat do vyhledávače např. Holiday detector.
Je ovšem pravda, že zařízení, přímo určené pro podobný účel, jaký je zde požadován, bude "poněkud" dražší. Např. tohle:
Obrázek
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“