elektroměr bzučí a točí se pozpátku
Moderátor: Moderátoři
- mamlastron
elektroměr bzučí a točí se pozpátku
Při odběru ukazuje normálně. Bez odběru se kotouček otáčí jedním nebo druhým směrem (kde to má blíž) až vyjede obarvená část kotoučku. Pak se pohyb zastavuje až zcela zastaví. Nevím, jestli je to vlastnost nebo vada, spíše asi neškodná vlastnost. Samozřejmě taky trošku vrčí, to bych řek že je normální, dělá to napěťová cívka. Je to jednofázový elektroměr.
Mám ještě v provozu jeden třífázový, zapojen na jednu fázi, ale ještě jsem ho nijak neskoumal. Mohu ho skouknout.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Nový (třífázový) elektronický už pochopitelně tuhle vlastnost nemá a, na rozdíl od starého, nebručí.
Dopl.: Kolegové byli rychlejší...
- mamlastron
Párkrát jsem měl v ruce staré elektroměry, někdy repasované, které se dávaly na podružná měření. U nich občas nastával zpětný chod při velmi malé zátěži nebo jalovém kapacitním proudu, stačila třeba nabíječka pro svítilnu.
Pokud má elektroměr připojeny všechny přívodní fáze, tak záleží jestli je nafázovaný a na stavu jeho vykompenzování.