Merici kazety

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
made001

Merici kazety

#1 Příspěvek od made001 »

Zdravim vsechny,

Mam nekolik teslackych kazetovych magnetofonu a v servisnich manualech jsou zminovany merici kazety. Bohuzel nikde na bazarech jsem zadne nenasel a shanim je uz dlouho. Chtel bych si hlavne zmerit frekvencni charakteristiku a otestovat dalsi parametry. Nevite prosim nekdo, jestli je mozne je jeste nekde sehnat? Ani v diskuznich forech se o nich nepise. Treba merici gramo desky az takovej problem sehnat nebyl. Diky.
pavel16

#2 Příspěvek od pavel16 »

Někde mám kazety co patřily k polskýmu kolisoměru-nastavení rychlosti posuvu a měření kolísání otáček.Kmitočet 3150Hz V=4,75cm/s.
made001

#3 Příspěvek od made001 »

Aji ty by na nejaky overeni stacily, ale hlavne by me zajimala prave ta frekvencka.
Vla

#4 Příspěvek od Vla »

Vzpomínám si,že zhruba před rokem byly tyto kazety na prodej na Aukru.Ovšem konečná cena byla brutální. :?
starecd

#5 Příspěvek od starecd »

No a přesto se prodaly i bazoši, já jsem ji koupil asi za 100Kč, ale ne od známého překupníka.
made001

#6 Příspěvek od made001 »

Pod jakym nazvem je hledat? Ja totiz na ceskych bazarech nevidel jeste ani jednu.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Tady máš jednu při měření, originál Matsushita.

Zkus hledat třeba Test Tape QZZCWAT. Celá řada těch starých testovacích kazet začíná označením QZZC, je jich možná víc jak 10 typů a i dnes jsou dost ceněné.
Přílohy
speed1.jpg
(107.37 KiB) Staženo 290 x
speed2.jpg
(58.82 KiB) Staženo 264 x
speed3.jpg
(198.37 KiB) Staženo 347 x
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
lopez

#8 Příspěvek od lopez »

Síce nie páska ale CD....Takéto dačo mám origo. Tiež užitočná vec.
Přílohy
Predny2.jpg
(264.02 KiB) Staženo 214 x
lopez

#9 Příspěvek od lopez »

Toto
Přílohy
Predny-vnutro2.jpg
(266.33 KiB) Staženo 314 x
made001

#10 Příspěvek od made001 »

Testovaci CD mam, to se da nekde i stahnout.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Testovacich CD, kde su len nejake frekvencie, je mozne si vyrobit nekonecne mnozstvo, staci na to PC s napalovackou.

Horsie je, ked treba specialne CD na testovanie prehravaca - s presne vytvorenymi chybami a pod.

Kazeta by sa dala nahrat na kvalitnom a zarucene spravne nastavenom kazetaku.
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

Mám nepříjemný pocit, že valná většina těch testovacích kazet - kromě těch, které jsou na specifické testy - jsou nahrány celostopě.

BTW, mezi 0dB Panasonic a 0dB od Philipse jsou snad 2dB rozdílu z jejich definicí 0dB VU.
lopez

#13 Příspěvek od lopez »

No ide tiež o to že ak bude tá testovacia páska "stará" tak to nebude moc presné. Hlavne pokles db pri vysokých frekvenciách. Ale lepšie ako nič. :D
Sendyx

#14 Příspěvek od Sendyx »

Tak staré budou hodně, ty kazety se vyráběly v 80. letech. Stačí, aby to někdo prohnal zmagnetovanou drahou a je to nanic.
Kremik

#15 Příspěvek od Kremik »

Na co testovací kazetu? Možná kdyby někdo seřizoval spoustu magnetofonů, ušetřila by mu čas. Ale kdo bude dnes seřizovat tolik mgf? Nikdo. Maximálně tak nějaký svůj kousek a to je všechno. Na to stačí prakticky jakákoliv hudební originálka, kterých je po bazarech všude plno a prodávají se tak za korunku, protože je dneska už nikdo nechce.
Kdysi jsem jel hodně na mgf, hafo jich seřizoval, vyměňoval hlavy a vždy, pokud ten magič nespadl z pátého patra nebo nebyl vyloven z potoka, jsem dosáhl velmi dobrých výsledků. Nečekejte, že podle měřícího pásku nastavíte něco lépe. Ono to nastavení mechaniky není tak jednoznačné, jak si někdo možná myslí. Nastavíte ho na jednu kazetu, a druhá to chce trošku jinak. Skusíte to zítra, a zase budete mít pocit, že byste mohli něco poopravit. Má smysl nastavovat výšku hlavy na setinu mm, když pásek si stejně chodí desetkrát tolik? Nemá. A uslyšíte to? Kdepak :-) Nebo rychlost posuvu pásku. Pusťte si minutový pásek 5x za sebou a pokaždé dostanete jiný čas. Označte si minutu na začatku kazety a pak na konci. Zase jiné časy. Tak podle čeho ji pak chcete nastavit?
Já dělal kolmost sluchem, rychlost sluchem a vyšlo to nejrychlejší a nejspolehlivější. Pokud máte podezření na blbou charku, stačí signály obou kanálů vhodně propojit a pak lze nalézt vadný spoj nebo součástku. Většinou stejně zjistíte, že to dělá hlava.
Měřící kazeta? Na nic.
P.S.
Předmagnetizaci jsem nastavoval taktéž podle sluchu. A moje nahrávky často zněly lépe než něco z originálky. Ta předmagnetizace se ale hodně liší podle pásku, takže snažit se na mgf s pevnou předmagnetizací o slušnou nahrávku je marný boj, jedině že byste nahrávali pouze na jeden druh pásku, a mgf měli seřízen právě na ten. To ale lze provést stejně pouze u nových pásků.
A ještě doplním, mnohem důležitější než nějaké "absolutně přesné" nastavení mechaniky je její správné nastavení, teď myslím to, aby jedna chyba nebyla vykompenzována druhou. Třeba nesprávná kolmost tónové hřídele vykompenzovaná kolmostí hlavy. To pak chvíli vypadá všechno pěkně, ve druhé chvíli všechno na nic. Když k tomu připočtu mírné opotřebení hlavy, s větším tahem navíjecího trnu, to se pak dějí, především na začátku kazety, věci! :D
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“