Je tu nějaký chemik?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Krakis

Je tu nějaký chemik?

#1 Příspěvek od Krakis »

Nazdárek bastlíři,mám teplovodivou pastu Zalman ZM-STG1 a již je značně tuhá na nanášení a už vůbec ne na roztírání.Napadlo mě přidat kapku něčeho na naředění,ale nevím na jakém základu je ta sloučenina.Takže použít ředidlo,benzín,líh,alkohol nebo jen vodu ?
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Vyhodit. Ked to zriedis, niekam nanesies a riedidlo sa odpari, ake budu asi vlastnosti toho zvysku?

Vacsina striebornych past je drahy smejd, ktory po par rokoch vyschne a prestane fungovat. Niekedy to treba z chladica mechanicky zoskrabavat, lebo je to uplne tvrde.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od workhard »

Zkusil bych trochu oleje.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

Já jsem tužší MX2 ředil trochou klasické bílé pasty, fungovalo to vždycky dobře.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Zajímavý je, že mám asi jednu z prvních stříbrných past, co se vyráběly. Značka Titan a stará snad 15 let. Stále je použitelná a není poznat, že by jakkoliv tuhla. Co mám jiný značky, bílý i šedivý, tak všechny vyschly ještě ve stříkačkách, stala se z nich tuhá guma. Vzhledem k tomu, že to už moc nepoužívám, tak až mi dojde, budu používat už jen standardní pastu na chladiče z Elchemca. Na ty předražený šmejdy už se...
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

Použij na zředění hustší silikónovej olej.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
lopez

#7 Příspěvek od lopez »

Nič z tohoto " ředidlo,benzín,líh,alkohol nebo jen vodu ?" :D

Ako písal MetalGod. sil.olej.
Ešte ma napadol...- možno glycerol by bol dobrý.
MetalGod

#8 Příspěvek od MetalGod »

Běžně se tenhle původně prášek "vlhčí" silikónovým olejem, aby z toho vznikla pasta. Má mimo jiný dobrou teplotní vodivost.
Hustotu má jak historickej motorovej olej M6AD, ale řidší by taky šel použít. Hlavně opatrně s dávkováním, aby to nebylo moc řídký, důležitá je důkladná homogenizace, prostě rozmíchání.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

lopez píše:Nič z tohoto " ,líh,alkohol " :D

Ešte ma napadol...- možno glycerol by bol dobrý.

Protiřečíš si, co si myslíš, že je glycerol? Trochu složitější alkohol. :wink:

Já jsem silikonovou vazelínu ředil olejem Silkal. Je to silikonový olej ve spreji na separaci gumařských forem. Kdysi ho mívaly každý Barvy laky.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
lopez

#10 Příspěvek od lopez »

Celeron - neprotirečím. lieh,alkohol alebo IP a všetko čo spomenul sa rýchlo odparuje.

A ked sme pri tom - to "trochu zložitejšie" je aj vodík,kyslík a voda alebo peroxid vodíka. :D
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od forbidden »

A čemu až tak moc vadí nižší teplotní vodivost? Mám pod správou mraky počítačů, který mají z výroby pod chladičem slavnou tuhou žvýkačku, silnou snad půl milimetru. Ty stroje jedou mnohdy už dvanáctým rokem skoro nonstop. Nezdá se, že by jim, o nějakých 10 °C maximálně, vadila zvýšená teplota CPU. Už dávno stroje nestavím a netaktuju, nepotřebuju špičkovou teplovodivou pastu, obyčejná stačí, i na opravy, kterých už taky moc nedělám. Doby, kdy jsem se honil za špičkovýma komponetama v PC jsou pryč, teď mám jinou zábavu.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“