Frekvenční měnič - snížený výkon motoru?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Velké americké story o kondících zde běhají zatím o všem , mimo měničů . Vše je za 20 let možné . Zatím nebylo . Ale to , že jen pro příklad , 500W měnič "neutáhl" 300W motor je běžná praxe . Maximální proud ve fázi to prostě dokáže . Prostě motor bez měniče (zvláště do 500W , kdy se příkon nehlídá ) se bez ochran a měniče roztočí , protože proud třeba (kecám) 3x převýší na sekundu proud povolený . Halt síť bez hlídání to dá měnič NEEE. No a ty vstupní A tomu chybí . A proto je někdy třeba používat minimálně 2x větší štítkový výkon měniče , než je motor . Tedy platí to plácnu do dvou kW .
marfy8

#17 Příspěvek od marfy8 »

Mam 100W motor a menic je do 750W
misocko

#18 Příspěvek od misocko »

u nasich mam menic. Ma moznost nastavenia zataze. Mam tam nastavene cerpadlo na vodu. je tam 2kW motor, 7,5kW menic. Ak motor chytim silnejsie rukou tak sa nerozbehne. Pustim a cerpa jak blaznivy. neviem ake moznosti nastavenia ma tvoj menič.
marfy8

#19 Příspěvek od marfy8 »

OK. Vsechno to tedy smeruje k menici. Zkusim si s nim pohrat a vyzkouset veskere nastaveni.
FERYACT

#20 Příspěvek od FERYACT »

Nastavení výstupní frekvence měniče máš v pořádku?
Atlan

#21 Příspěvek od Atlan »

Zober vadasku a zmeraj napetie na svorkach motora. Obavam sa ci menic nieje po smrti. A nieje menic ako menic z hladiska riadenia.
Prelez vsetky nastavenia. Menic umoznuje aj pretazenie motora. Co mozno vyuzujes pri znizenych otackach kedze nebudes mat vykon.
FERYACT

#22 Příspěvek od FERYACT »

Vadaskou nic nezměříš.Zkus zatížit odpory.Žárovka při startu dělá skoro zkrat.
FERYACT

#23 Příspěvek od FERYACT »

Vrátím se k nakousnutému tematu proudu u asmo.Jsem vyučený konstruktér asynchronních motorů.Proud při rozběhu proběhne po koncových bodech tzv.kruhového diagramu.Měnič musí být schopen dodat tento proud.Může být i vyšší než psal BOBOBO.Je li těžší rozběh i více jak vteřinu.Motorem ale točí při záběru rozběhový moment,který je dán konstrukcí motoru.Tento rozběhový moment může být několikrát menší než maximální.
rezis

#24 Příspěvek od rezis »

dobrman: Je to jednoduché.
1) mechanicky: Výkon je přímo závislý na otáčkách a kroutícím momentu kroutící moment je dán konstrukcí motoru. Tedy výkon je závislý na otáčkách.
2) elektricky: Proud motoru je pořád stejný tzn. při nižší frekvenci musí být svorkové napětí nižší.

BOBOBO: Taky jsem tady ještě neměl měnič s vadnými kondenzátory. Takže mi to přijde jako scifi.

Přikláním se k tomu, že pohon je nevhodně navržen a tedy nemá dostatečný výkon. Při síťovém napětí se nehlídají mezní parametry motoru a je tedy schopen se roztočit v přetížení. Toto není s měničem možné. Jinak při dobře navrženém pohonu se normálně používá měnič o nominální hodnotě výkonu motoru.

Jinak pro zajímavost máme u nás v provoze měnič 3*400V a motor za ním je zapojen do D (3*230V) celé to funguje na omezení maximálního proudu motoru. Prý tak vyždímou z motoru maximum..... no funguje to a problém s tím nikdy nebyl....
Internet - metla lidstva
weed_smoker

#25 Příspěvek od weed_smoker »

Pokud ve měniči neodejde řízení,neodpařej se cesty a tak,úplně posmrti není.A pokud není koncák jednolitej,není jeho případná oprava tak drahá ani pracná.Pokud odešly jen kondíky,jdou docela snadno vyměnit(jiný než snap-in nebo se šroubovacíma vývodama(terminálový) ve měničích nebejvaj).Nejčastější porucha FM je odstřel 1-2 kanálů koncáku a někdy se to stane následkem těch elytů.
dobrman

#26 Příspěvek od dobrman »

rezis píše:dobrman: Je to jednoduché.....

OK pravda, omlouvám se, nějak mi to nemyslelo..
FERYACT

#27 Příspěvek od FERYACT »

Marfy8.Přiznej se nám jaký proud do motoru máš nastavený.Pro start bere motor větší proud než při plném zatížení/skluzu/.
007
Moderátor

#28 Příspěvek od 007 »

Tento měnič neznám, v zaměstnání pracuji s měniči MOVITRAC a MOVIDRIVE a ty podle manualu dovedou dobře regulovat motor o stejném výkonu, jako má měnič. DIP-kou se jim dá vnutit motor s o řadu menším výkonem, ale s motorem se 7-krát nižším výkonem by se asi nekamarádily, ale nemám to vyskoušené.
007
Kvicala_r

#29 Příspěvek od Kvicala_r »

rezis píše:BOBOBO: Taky jsem tady ještě neměl měnič s vadnými kondenzátory. Takže mi to přijde jako scifi.

No bohužel není. Švára mi dotáhl nějaký do kW a ten už si tím prošel. Rubycony/nippony ho ale vyléčily - nějaky na 35V co si matně pamatuju a byla jich hrst (asi 220/470)
Problém ale zřejmě byly zasviněná žebra chlaiče mastnýma pilinama a zaseklý jeden z venťáků - nějaká 60 nebo 80...
bu2520

#30 Příspěvek od bu2520 »

stejný problém jsem řešil nedávno, motor s převodovkou , měnič a neměl sílu. Problém byl v motoru, zřejmě nabořená kotva. Kuriozita byla , že to byl problém zřejmě už od výroby a výrobce linky to dohnal měničem. Protože nový motor štítkově ještě o 50 otáček pomalejší po výměně běžel znatelně rychleji. Osm let to běželo v tomto režimu a pak motor ztratil sílu.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“