Elektrocentrála z Lídlu

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Atlan

#31 Příspěvek od Atlan »

Na 3f bez pripojenia N z toho vyliezla oprava kavomatu, dvoch nabijaciek aku vrtaciek a uz si nepametam. Po poslednom pripojeni a cyklovani motora, oprava elektroniky brany.
stasek

#32 Příspěvek od stasek »

Takže nebrat.
weed_smoker

#33 Příspěvek od weed_smoker »

stasek píše:
Nevím, co je to synchronní generátor.

Na statoru je střídavý vinutí na 230V,na rotoru budící vinutí přes regulátor nebo rovnou na 12V,který se bere z malýho dynama na stejný hřídeli s generátorem.Tim,že se to celý točí 3000x za minutu udává,že výstup 230V má 50Hz,proto synchronní.Mělo by to dávat normálně sinus,je to klasickej točivej stroj.Lepší verze si hlídaj i zatížení výstupu jalovinou a podle něj ubíraj nebo přidávaj budící proud do rotoru.
stasek

#34 Příspěvek od stasek »

Díky, takže teď jsem na rozpacích. Pokud to dává normální sinus, tak by neměl být problém.
weed_smoker

#35 Příspěvek od weed_smoker »

3Fáz centrály bez N brát jen v nejvyšší nouzi a pokud nejde jinak,splašit k ní kompenzační 3F kond a trafo YY,YT,DY nebo DT s převodem 1/1,kterym se ten N/PEN vyrobí.Ta 1.75kW je ale 1F 230VAC+12VDC se synchronním generátorem(takže žádný "dynamo,dioda,kond a spíňák step-up s obdelníkem",aspoň to píšou,synchronní generátor).
BTW.Od dob Agenta Bureše netankuju jinej benzín než ten,co má modrou barvu.Platí to pro vůz,sekačku,i křoviňák.
stasek

#36 Příspěvek od stasek »

A co ty menší typ GSE950 a GSE12004T. Tam taky píší synchronní generátor. To je stejné jako u té co popisuješ? Ta první je dvoutakt a druhá čtyřtakt. A co je to za modrej benzín?
weed_smoker

#37 Příspěvek od weed_smoker »

U jinýho modelu bude ten synchronní generátor výkonově a rozměrově jinej,ale bude to na stejnym principu.Levnější stroje budou na něčem šizený (na kvalitě železnejch dílů jako např.ložiska a na průřezu vodičů,pak taky na regulátoru).Podle otáček a paliva motoru bude ten generátor 2pólovej nebo 4pólovej.
BTW.Modrej benzín se jmenuje VERVA100.
stasek

#38 Příspěvek od stasek »

Děkuji za vysvětlení, ale červiček pořád vrtá z následujícího popisu:
Pohonná jednotka: 4-taktní motor 1,75 kW, reverzní startér, olejové čidlo se světelnou indikací.
Ten reverzní startér jsem pochopil tak, že je z akumulátoru pouštěn proud do dynama, které nahodí spalovací motor. Pokud by to tak bylo, asi by malé budící dynamo na stejné hřídeli na ten start nestačilo.
weed_smoker

#39 Příspěvek od weed_smoker »

A není reverzní startér natahovací s provázkem a reverzní pružinou ?Já to slyšim prvně.
stasek

#40 Příspěvek od stasek »

Dost možná, to by nejspíš mohl objasnit jen majitel. Já totiž kdysi vlastnil malý elektrogenerátorek od wehrmacht, bylo to dynamo 400W, dvoutaktní motorek 32cm3, a přepínačem bylo možno volit na výstupu 12V provoz, nebo 16,5V na nabíjení. Start klikou, další možnost pokud to bylo připojeno na akumulátory, tak se to dalo nastartovat proudem z akumulátoru zmáčknutím tlačítka na mašince. Proto mě mátlo to reverzní startování.
Každopádně moc děkuji za všechny i předchozí sdělené informace, jsem zase o něco chytřejší
Honza_dy

#41 Příspěvek od Honza_dy »

Tak jsem dneska neodolal a koupil ji.
https://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?articleId=92

Zkouška proběhla hned na více kusech lednic a byly to bez vyjímky muzejní kousky s klasickým rozběhovým relé. Kromě jedné dvoukompresorové všechny bez problému roztočila a bežela s nimi. Mám vážné podezření, že je to čistý sinus, protože kompresory běží tichoučce jako při napájení ze sítě. Krátká zkouška 1100W flexy taky bez problémů.

Pokud si to ale koupí člověk technicky neznalý tak bude mít jen problémy. Všechny šrouby povolené, svíčka dotažená jen lehce na ruku. Po chvíli provozu loužička benzínu pod mašinou - povolený odkalovač u karburátoru.
Po důkladném DODO ale funguje a za podobné peníze jinde pořídíte jen dvoutaktní střepy.

Jinak je příjemě tichá, když se schová někam za roh, tak o ní člověk skoro neví.

Celkově bych to shnul takto: Motor a elektronika vypadá jako lepší čína a šetřilo se hlavně na obalu což jsou vlastně jen plastové desky pospojované několika šrouby.
mi-ro

#42 Příspěvek od mi-ro »

Koukal jsem na ni, čekal až někdo kupí a následné reference. Zda má čistý sinus by jsi poznal ihned na každým bijáku. Ale za 4,5k pochybuju.
..to bude jen ňákej odpůrek
Honza_dy

#43 Příspěvek od Honza_dy »

Příležitostně půjčím z práce osciloskop a kouknu na to. Teď jsem trochu v (_!_) s časem.
breta1

#44 Příspěvek od breta1 »

Když má někdo dobré uši, šlo by to poznat i reproduktorem.
Sinus vrčí jinak než nějaké obdélníky.
weed_smoker

#45 Příspěvek od weed_smoker »

V Polsku jsem si koupil Strongwatt KW6500 za 4500.
Je to 4-takt a nemůžu sehnat český info jakej olej do toho nalejt(ukrajinsky moc neumim).Pokud bych hledal jinde(EN,RU,IT,ES,DE,FR...),najdu drahej nesehnatelnej olej,kterej bych musel shánět po celym Internetu.Předpokládám,že 15W-40 bych tam lejt neměl a Castrol magnatec 5W-30 je zbytečně drahej.
Když už,koupil bych si kanďák 5l na benzínce,ale potřebuju vědět co koupit.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“