Vzorečky - toroidní trafo
Moderátor: Moderátoři
- elektrosvit
Myslím to takhle:
Namotal jsem FT50-77, poměrově sedí vstupní a výstupní napětí, má to 10:100 závitům a nějakou indukčnost (cca 7mH na sekundáru)
Namotal jsem T50-26, poměrově to sedí (cca 40:400), ale nefunguje to (viz osciloskop)
Oboje má nějakou indukčnost, kterou vypočítám podle vzorce. Druhá možnost je ale nefunkční. A o to tady jde.
- elektrosvit
Nevím, proč řešíš indukčnost sekundární. Důležitá je primární indukčnost, ta zajišťuje magnetizaci. Jedná se transformátor napětí- je napájen z napěťového zdroje. Sekundární indukčnost zajišťuje magnetizaci u transformátorů proudu- napájených z proudových zdrojů.
Sekundární indukčností L₂ a činitelem vazby k je u transformátoru napětí určena rozptylová indukčnost:
L_výst = L₂ (1-k²)
Čím lepší je vazba mezi primárem a sekundárem, tím vyšší je číslo k (u ideálního transformátoru k = 1) a tím menší je rozptylová indukčnost. Proto ti psal microlan o těch 0,999. Pokud bude vazba špatná, rozptylová indukčnost bude narůstat a napěťový úbytek na ní rovněž. Zároveň začne přestávat platit, že poměr napětí odpovídá poměru počtu závitů. Ve skutečnosti zde totiž figuruje i zmiňovaný činitel vazby:
U₂/U₁ = k√(L₂/L₁) = k√((N₂² Al) /(N₁² Al)) = k√(N₂² /N₁²) = k(N₂/N₁) ≈ N₂/N₁
Aby byl činitel vazby co nejvyšší, musí být primární i sekundární vinutí rovnoměrně rozprostřeno po celém obvodu toroidu. Obvodový model transformátoru napětí. Snad ti to aspoň trochu pomůže.
Aspoň podle mojich pokusů!
Myslel jsem si, že má indukčnost ještě nějakou podmínku /minimální hodnotu, která není vypočítané počtem závitů.
Podle těch vzorců by vždycky byla minimální indukčnost daná indukčností jednoho závitu ! (samozřejmě by pak hodně poklesl činitel vazby)
- elektrosvit
Ale, když dosadíš jeden závit do prvního vztahu, který ti napsala lesana, vyjde obrovská B_max.
Minimální počet závitů je zkrátka dán zvolenou hodnotou B_max. Když jich bude méně, materiál se bude přesycovat. Když jich bude více, indukce bude menší než zvolená. To není škodlivý stav, magnetický obvod bude jen méně využit.
A pro daný materiál a rozměry jádra pak vychází při minimálním počtu závitů minimální indukčnost. Když se budeš snažit tuto indukčnost zmenšit ubráním počtu závitů, začneš mít problém s přesycováním, viz předchozí odstavec.
Z dolního grafu hned plyne, že čas na připojení napětí 25 µs je nepoužitelný, proud se (naštěstí) jen omezí reálným odporem v obvodu. Horní graf je prvotní část hysterezní smyčky, je stejná pro libovolné závity, protože je to MATERIÁLOVÁ záležitost. Ta se neřídí žádnými konstantami v rovnicích.
- Přílohy
-
P077.png- (68.82 KiB) Staženo 156 x
Docela by mě zajímalo, jak vypadá napětí na primáru a sekundáru při té "funkční" variantě se 7 závity. Ne ta chlupatá čára na 3. stránce vlákna, ale pěkně zvětšený jeden puls, s časovkou 5us/ dílek.
microlan píše:Protože s 26-kou to nemá dostatečnou indukčnost
Tak znova:
Jaká je minimální indukčnost pro to, aby to fungovalo?!?
(odpověď, že je to dáno indukčností jednoho závitu na primáru mě neuspokojí, protože to zdaleka nemůže být pravda)
Přiznávám, že to moje "funkční" řešení nemá na výstupu krásný obdélníky. Ale nějak to funguje. každopádně to chci udělat líp.
- elektrosvit
A když namotáš na toroid (i na jiná jádra) jeden závit, pak bude indukčnost nejmenší možná, protože L = 1² Al = Al. A Al závisí jen na materiálu a rozměrech. Dále už jde indukčnost snížit jen rozříznutím toroidu na dvě půlky a zvětšováním vzduchové mezery...
Špičkovou hodnotu magnetizačního proudu při tom jednom osamoceném pulsu spočteš:
Im = U * t1 / L
Takže když je dána doba t1 a napětí U a znáš maximální proud, jaký dodá budič, pak si můžeš spočítat, jakou minimální indukčnost potřebuješ. Nebo obráceně, ze známé indukčnosti spočítat jaký potřebuješ dodat proud pro magnetizaci trafa.
A to je jen magnetizační proud, je potřeba přičíst k němu i proud dodávaný do zátěže (přepočtený převodem na primár). A na ten proud samozřejmě dimenzovat průřez vinutí.