PWM pro halogen 12V/100W s 4093
Moderátor: Moderátoři
PWM pro halogen 12V/100W s 4093
Zapojení je celkem známý, http://www.circuitstoday.com/pwm-motor-speed-controller. Jenže tohle zapojení má mouchu, PWM nejde v plným rozsahu ale cca 3-97%. Prostě na dorazích poťáku jsou úzký jehly, takže ve "vypnutým" stavu to bere cca 80mA proudu i když nesvítí a v "zapnutým" stavu zase světlo nesvítí nadoraz a trochu se hřeje Fet. Kdysi jsem viděl tohle zapojení malininko překopaný a to chodilo opravdu 0-100%. Jenže jsem malůvku někam založil a jsem v riti.... Nemáte k tomu někdo něco? Těch 4093 tu mám celou štangli a dělat to z něčeho jinýho se mi moc nechce když vím, že to s ní chodí.
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Nechceš tam spíš jednoduchej softstart?
Nejvíc totiž žárovkám škodí tvrdej proudovej náraz do studenýho vlákna.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
lesana87 píše:Samotný relaxák bude mít ty jehly na výstupu vždycky už z principu funkce. Můžeš je zkusit odfiltrovat vhodným RC článkem (2k2 + 10n?) mezi relaxákem a výstupním bufferem.
No právě, ta úprava s tím základním zapojením něco vyvedla a chodilo to 0-100%. Vím zcela určitě, že všechny čtyři hradla byly za sebou a mezi nima asi nějaký RC členy.
To MetalGold: Regulace jasu mezi 60-100% svitu je podle podpory Osram povolená. Rozsvícení je otočením "vypínače", tedy najetím z vypnuto na 60-100% za cca 1 sekundu.
Větší problém než zastydlej halogenovej cyklus je u 100W HLXů přeražení vlákna zapínacím rázem. To se stává mnohem dřív, než u deklarovaných 20 hodin životnosti.
lesana87 píše:No tak tam ten RC člen dej a bude to chodit od 0 do 100%, nebo v čem je problém?
Proč znova vymejšlet vymyšlený? Hodil jsem dotaz, zda to u mě ztracený zapojení někdo nemá. Ty 4093 mám SMD, trochu blbě se s nima něco zkouší na prkýnku.
To MetalGold: Co tam bude čtvrt vteřiny topit? Má to běžet obdélník na cca 500 Hz a měnit střídu od 0 do 100%. Takže Fet zcela zavřenej a nebo zcela otevřenej a tak kolik výkonu se při 8A ztratí na Rds pár setin ohmů?
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill