Blesk a hrom
Moderátor: Moderátoři
Blesk a hrom
Uslyšel jsem svist, pak bílé světlo, úlek a hrom jsem už nevnímal.Mne zajímá hlavně ten svist.Má někdo podobný zážitek?
- pocitujlasku
To zasvistanie neviem presne popisat, ale znelo to, ako ked lopticka ide dole rurou, len o dost hlasnejsie.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale je to jen nápad. Je tady hromada děcek a ta jejich fantazie mě asi nakazila...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
V ten deň som opravoval 3 anténne zosilovače, suseda mala v háji celú telku aj so zosilovačom. jej to opravoval opravár.
Fakt zážitok na celý život ....
Loni udeřilo přímo před plechovými vraty u našeho domu, mimo běžnou ránu žádné další zvukové efekty nebyly. Ale z kliky vyletěl do vnitřního prostoru za vrata jasný výboj proti zemi a zanikl. Není mi jasné proč šel výboj zrovna od kliky když jsou vrata celá vodivá a rám přes zdivo spojený se zemí. A vůbec proč neuhodilo přímo do baráku nebo do vedení NN které je přímo na něm, případně přímo do těch vrat.
Venkovní elektronika jako LNB u satelitu, zesilovače v anténách a WI-FI klient to přežily ačkoliv byly od místa úderu max 10-15m.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Zažil jsem jako kluk, když se mně zježily vlasy u okna a pak to prásklo. To si fakt člověk pamatuje.
A pak si pamatuju jeden blesk, co mně vyrazil všechny jističe, chrániče i nožový pojistky. Co bylo pod střechou, to nepřežilo. Kouzelný bylo třeba to, že shořel střed F-konektoru v satelitním přijímači na kuličku, ale samotnýmu přijímači se nic nestalo - a stačilo to jen propojit drátkem a fungoval dál.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- elektrosvit
- monterjirka
Trochu odbočím. Je to již cca 20 let, co jsem trefil díru a spadl z motorky.
Než jsem dopadl na zem, už jako kdybych to jednou prožil, jako kdybych už znal tu ránu co přijde,...
Zajímal jsem se o to a prý mozek velmi silný zážitek může chybně zpracovat a jakoby si jej přehrává opakovaně, ale s drobnými posuny mezi jednotlivými signály, co do mozku došly.
Vzpomněl jsem si na to po pár létech, když jsem zažil bouřku na Šumavě, v zimě, za silného sněžení. To bylo jako kdyby byla nejprve rána a pak se na relativně dlouhou dobu rozsvítilo.
Zajímavý úder blesku jsem zažil i kousek od domova. Prošla bouřka, hlásili mě nějakou poruchu, šel jsem se domluvit a venku uhodilo. Opět jako kdyby rána přišla dříve než blesk a ten blesk jsem ani tak moc nevnímal očima, ale pocit, který se dá přirovnat jako kdyby mě v tom okamžiku po celém těle píchly tisíce jehliček...
P.S. a protože jsem trochu odvážný radioamatér, zkoušel jsem zapnout transceiver když byla bouřka "pár km od vás" a naladit cca 300kHz AM.
Zajímavé zvuky, bzučení, praskot, většinou to bleskem zmizelo, ale někdy přesně naopak ještě zesílilo a trvalo do dalšího blesku
- Artaban001
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
monterjirka píše:Něco by mohlo být i "nedokonalostí mozku".
Trochu odbočím. Je to již cca 20 let, co jsem trefil díru a spadl z motorky.
Než jsem dopadl na zem, už jako kdybych to jednou prožil, jako kdybych už znal tu ránu co přijde,...
Něco na tom bude, taky mám pár pádů za sebou, ale jen na kole. Nic vážnýho, ale skoro pokaždé, jakmile jsem se dostal za bod zlomu (uvědomění, že to už neustojím a letím na hubu) se mi nějak změnilo vnímání reality. Jako kdyby se to zpomalilo. Těžko říct, jestli jsem to tak vnímal až při zpětným vzpomínání, nebo okamžitě. Jak kdyby mozek při nebezpečí začal pracovat úplně jinak.