více proudových chráničů ?
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já mám extra hrom-svod a extra přizemnění rozdělení PEN na PE a N a kámoš silnoproudař taky vrčel, že to budeme muset opravit, protože zemní odpor nic moc. Ono se to nezdá, ale ten čas letí a nic nevydrží věčně.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- palmalsport
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- jirka5
radioelectrum píše:Chrániče sériově ? To by ten hlavní musel být se spožděním aby to mělo smysl. A co takhle kabel do dílny který by nebyl přes chránič a až na místě bych měl 16A jistič a chránič
Myslím si, že to je velmi dobrý nápad a není to nic proti ničemu. Osobně bych dal do dílny chrániče dva: jeden jednofázový (třeba jističochránič 16A/30mA) na bastlzásuvku a jeden třífázový na vše ostatní. Má to tu výhodu, když se ti povede při práci vyrazit právě ten "bastlokruh", tak ti vše ostatní nezhasne a tím pádem nemusíš hledat rozvaděč potmě.
Ve vlastním domku potom bez chrániče pouze EZS a některé typy plynových kotlů. Obvykle se v této souvislosti na jednom nejmenovaném odborném fóru uvádí ještě chladnička. Byl jsem téhož názoru do doby, kdy jsem se pokusil vyměnit žárovku v ledničce, která tam nebyla
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ty svody jsou problém, sám vím, co dělají některý síťový filtry, UPS atd. Ale třeby zabezpečovačku bych měl automaticky za UPS, a dnes to snad umí poslat SMS, že je problém s napájením. A pak je potřeba někdo, kdo má klíče od domu a občas to zkontroluje...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Chránič je současně předepsaná doplňková ochrana k ochraně základní, kterou je například nulování. Tedy ne pouhá signalizace - zajišťuje rychlé odpojení vadné části i při malém poruchovém proudu. Podle citlivosti může reagovat i při dotyku osoby na živou část přímo bez součinnosti ochranného vodiče.ZdenekHQ píše:Chránič je hlavně signalizace závady...
Vypnutí jističe nebo pojistky vyžaduje vypínací proud podstatně vyšší a přiměřeně nízkou impedanci vypínací smyčky.
- monterjirka
Pak je tam vyjímka pro napájení speciálního zařízení (co to je doma?), u elektroinstalace provozované pod dozorem osoby znalé nebo poučené (rodinu poučíme, s dětmi je to problém, s návštěvami ještě větší) a nebo pokud by výpadek způsobil velké škody (zkažený obsah mrazáku?)
Ve zvlášť nebezpečném prostoru (koupelna, ale asi bych tak zařadil i sklep, pergolu,...) by měly být přes chránič všechny okruhy (tedy i světla).
Naopak když obecně pro světla požadavek neplatí, je rozumné "zbytečně" nemít světla přes chránič na chodbě v prostoru, kde je rozváděč - když chránič vypadne, aby to "svítilo".
Proti "centrálnímu" chrániči je tak trochu požadavek normy, že porucha v jednom okruhu nemá ovlivnit jiný okruh.
A ještě jedna maličkost ke koupelně - v základu "převzaté harmonizované normy" to není, ale v českém národním dodatku je vyjímka, že přes proudový chránič nemusí být pevně připojený ohřívač TUV (bojler)
ZdenekHQ píše:Vyměnil jsem topnou spirálu u bojleru, vybral asi 20kg písku a na straně L to pak pár dnů špatně těsnilo (pak se to zaneslo sani(y)trem nebo něčím podobným, je tady toho hromada), tekla tam po kapkách voda a
Jo tak s tímhle jsem si užil s ležatým bojlérem Konvekta jako ty. Každej druhej rok kolečko písku a za 5 let jak cedník. Pak je přestaly asi 10 let po plyšáku dělat a tak se předělalo na ležatý Dražice. Ten jsem ze zvyku taky po 2 letech rozebral a čumím, asi kafehrnek jemnýho povlaku na stěnách. Po vystříkání hadici jak novej. A tuším, v čem je dílo. Dražice maj topnou patronu v rouře a hlavně anodovou tyč, Konventa ji neměla a navíc topný smyčky přímo ve vodě. Anodovku jsem vyměnil, byla asi z 1/3 sežraná.
Po dalších 4 letech jsem si to zopákl, stejnej stav, minimum písečku, anodovka zbytek tak 40%. Zase naprosto netknutej smalt uvnitř. Příští kontrola je v plánu za 5 let.
Podle mě je hlavní ta anodovka a taky možná že z tělesa v tlustý rouře nejde do vody žádnej kapacitní proud, což u topných smyček dělá to strašný srážení šupin na smyčkách na hromady písku. Možná že je i rozdílnej teplotní spád mezi 3 mm tlustou stěnou roury obrovský plochy a 0,6 mm trubičkou na smyčkách s plochou minimální a dochází na nich k lokálnímu varu. Konventa při ohřívání bublala, Dražice nic.
Jo a to hlavní, voda je stále stejná.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Achab píše:Chránič je současně předepsaná doplňková ochrana...ZdenekHQ píše:Chránič je hlavně signalizace závady...
Nebudeme se doufám bavit jako na elektrice, že ne ?
Když mě vypadne fíčko, je to signalizace závady. To, co se přitom stane je logický, že někde něco přestane fungovat. Někdy i před tím. Někdo namontuje silnější fíčko, někdo opraví příčinu. Tak asi tak.