Trafo s primárem na 220 V v síti 230 V
Moderátor: Moderátoři
Snaha stabilizovat střídavé napětí pomocným transformátorkem je podle mě ideově pomýlená. Musel bys mít mnohem víc primárních odboček(na hlavním silovém trafu) a celkem složitou regulaci a mnoho relátek. A i když budeš mít napětí jakžtakž stabilní (v praxi je to však k ničemu), tvoje skoky po 50V či 100V jsou pro skutečné potřeby tj. oživování hodně velké - než se rozkoukáš, že je něco blbě, už to shořelo. Chce to opravdu regulační transformátor.
Dá se udělat regulace napětí spojením reg. trafa a motorového pohonu hřídele a pak to opravdu stabilizuje. Odezvy ale budou v řádu sekund. Ale je to záležitost minulého století. Třeba na vojně u sovětské techniky, kde mohlo být vstupní napětí do přenosového vozu vlivem dlouhého napájecího kabelu třeba jen 160V místo normovaných 220V. Ale i tam si motor jen velmi zřídka občas popojel a neřešila se odchylka několika procent. To by se uběhal.
- elektrosvit
Nejdřív naprosto přesně spočítal podle modelu potřebné konstanty pro regulaci(na 4 až 6 platných míst
To mi připomnělo jak jsem kdysi postupoval při oživování různých regulovatelných laboratorních(i spínaných) zdrojů. Sice jsem teoretickou část neměl tak dokonale matematicky podloženou, ale nějaké výpočty podle knih byly taky. Nakonec jsem to pochopitelně musel nastavit pokusně pomocí soustavy RC dekád. Ale neměl jsem tam motor a převodovku a momenty setrvačnosti atd.
Achab píše:bude sekundární napětí zase jinde - výš.
Vým
Promiň, ale nedalo mi to
Odpovědí na mou otázkou byla informace, že celé soustrojí bude mít o něco vyšší vnitřní odpor, ale jinak se nic špatného neděje.
Takže díky všem za podnětné rady, po dovolené se pustím do bastlení
Vyšší vnitřní odpor mi nevadí, ale je dobré o něm vědět, třeba se to bude někdy v budoucnu hodit.
Pro různá oživování bych zkombinoval autotrafo (nemusí to být nové od Konrada za 4 tis. dají se sehnat i za tisícovku) a to přepínatelné trafo. Akorát se musí dát pozor, autotrafa dají na výstupu v krajní poloze více než 220(230)V. Byl by to plynule nastavitelný a od sítě oddělený zdroj.
Smutné.dobrman píše:A jak jsem se potom dozvěděl, tak to všechno skončilo ve šrotu
Na druhou stranu: trafa budou, my nebudem.
(A nebo už nebudou ani ty trafa, ani my, to je taky možné.)
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Achab píše:Pomocné napětí lze taky přičítat takže potřebných odboček může být polovina.
A to je přesně to, co chci udělat. Jednak to bude sloužit na pokusy s elektronkami, a druhak to má sloužit na ověření chování zdroje při změně napětí v rámci nějaké tolerance. Podobný přístroj před časem, někdy v devadesátých letech, vyšel v PE/ARA (bylo to slovensky, moc hezká konstrukce, autor snad pan Bečák??? pokud se dobře pamatuji).