více proudových chráničů ?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Achab

#31 Příspěvek od Achab »

to ZdenekHQ: připomínku jsem dal aby nějaký začátečník nenabyl mylného dojmu že chránič jenom signalizuje poruchu a jinak je v podstatě pro kočku... :)
fero_b

#32 Příspěvek od fero_b »

Ja som pri rekonstrukcii dal dva (jeden svetla, jeden zasuvky) uz sa mi stalo, ze vecer vyhodil zasuvkovy chranic, a aspon nie si uplne cely dom potme..btw, stava sa, ze chranic zareaguje vypnutim na 2000w okruznu pilu pri zapnuti (prudovy raz) aj ked by podla teorie nemal (pila je urcite ok)
Achab

#33 Příspěvek od Achab »

K původnímu dotazu na svorky a propojení:
pro paralelní propojení přívodů více chráničů lze použít lišty s krokem 4 moduly. Ovšem konstrukce chráničů to musí umožňovat (provedení a stejná rozteč svorek). Příslušné lišty většinou dodává výrobce k dané typové řadě modulových přístrojů. Pro vývody se vyrábí i provedení s "přeskočením" nulového vodiče - použití podle umístění vzhledem k ostatním přístrojům.
Ale tyto lišty v běžných obchodech vedou málokdy, leda na objednávku. V praxi jsem je viděl převážně jenom u firemně vyrobených rozvaděčů.
Peedros

#34 Příspěvek od Peedros »

Tyhle spesl listy jsou strasne drahe, mam od Dehnu prepetovku a schanel jsem listu, ktera bude mit jinou roztec pro 3 faze do prepetovky a pote normalni jisticovou roztec na 3 faz. hlavni vypinac. Ta lista se krome roztece na zacatku nicim nelisi od klasickych list, a chteji za ni 6 stovek s postou. Jinak bych chranice propojil klasicky vodici a nic nebrani tomu dat chranic az jako posledni prvek a z nej dat 3 faz. hreben do jisticu pred.
Achab

#35 Příspěvek od Achab »

Ve firmách s výrobou rozvaděčů jsou většinou ochotní uříznout potřebný kus na míru. Ale tyto méně běžné lišty taky nemusí mít.
PLV

#36 Příspěvek od PLV »

Co je fíčko a co je nulování? Někteří jedinci zaspali dobu. :D
Netřep se mnou!
Peedros

#37 Příspěvek od Peedros »

fíčko je proudový chránič a nulování znamená je že chráněná neživá část stroje je pomocí ochranného vodiče spojena s nulovým bodem zdroje
PLV

#38 Příspěvek od PLV »

Peedros. To co píšeš bejvávalo, ale už dávno neplatí. :D
Netřep se mnou!
dobrman

#39 Příspěvek od dobrman »

Tak proč se ptáš, když to víš líp.... :D :D
Peedros

#40 Příspěvek od Peedros »

Tak to se rad necham poucit🙂
Achab

#41 Příspěvek od Achab »

Definice ve smyslu ČSN 33 2000:

"Ochrana automatickým odpojením od zdroje z využitím nadproudového prvku v síti TNC, TNS nebo TN-C-S."
Peedros

#42 Příspěvek od Peedros »

Hmm, ano, podle nove definice je to automaticke odpojeni od zdroje, coz neni nic jineho nez je slouceni predchozich ochran, nulovani zemneni. Otazka byla co je nulovani
Achab

#43 Příspěvek od Achab »

"Nulování" podle staré ČSN 34 10 10 je pouze jedna z možných ochran proti nebezpečnému dotyku neživých částí. Je zde definováno jako "Ochrana odpojením vadné části elektrického zařízení pomocí jistícího prvku a ochranného vodiče spojeného s uzlem zdroje." Což v principu platí stále.
Současně je zrušený název "ochrana nulováním" nahrazen výše zmíněným "ochrana automatickým odpojením..." přičemž doplnění příslušného typu sítě, například "v síti TN-C" způsob ochrany jednoznačně určuje.
medulin

#44 Příspěvek od medulin »

Mám všude jističochrániče. Jeden chránič na celý dům je šílenost. Kolega několik dní v celém domě hledal poruchu která náhodně vypínala chránič a potom našel spojený nulák se zemí v zahradní lampičce.
p32

#45 Příspěvek od p32 »

Jeden chránič je šílenost někdy i pro jeden byt. Když jsem měnil rozvodnici a dráty za nové, tak jsem dal na radu známého podle jeho praxe a dal jeden na koupelnu a jeden na kuchyň. Tedy rozdělil jsem to tak na poloviny, ať se ví co funguje a co ne, když se něco děje. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“