Blesk a hrom
Moderátor: Moderátoři
Přímo do izolovaných zemních kabelů se žádný zemní potenciál nedostane - vnitřními žilami kabelů může být zavlečen jedině z jiného zařízení. Přímo ze země jedině vodivým pláštěm kabelu, propojenou zemnící soustavou nebo náhodným zemničem.Otkundes píše:Jednoduše se v místě zásahu blesku zhoupl zemní potenciál. Pokud je mezi dvěma budovami nějaká instalace (kabely NN, sdělovací), do vzdálené budovy je proti zemi zavlečeno přepětí z místa zásahu blesku.
nebo to byl spíš hvizd?dokážeš to k něčemu přirovnat, či najít takové video?
Při úderu blesku do budovy, dojde v místě svodu bleskového proudu do země, ke zvýšení napětí (země) proti vzdálenějšímu okolí.
Je-li v budově elektroinstalace, hlavní ochranné pospojení, nebo třeba jsou jen elektrické předměty přizemněny, pak může být zvýšený potenciál vůči okolí zavlečen rozvodným kabelovým vedením (třeba „nulákem“) z místa zásahu, do místa od úderu blesku vzdálenemu a tam napáchat škody.
- weed_smoker
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
A pokud je po cestě nějaká kudrlinka, jak to dnešní "vynálezci" umí, tak ji to ignoruje a pak to proletí úplně jinudy. Když to vidím na dnešních domech, tak jen doufám, že je netrefí...
Kdosi nedávno v TV strašně chválil aktivní bleskosvody. Já osobně jsem rád, když to raději praští někam do lesa, třeba u nás do blesky oblíbené lokality "skalky" a barákům se to vyhne. Ale pár stromů už padlo...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
ZdenekHQ píše: Kdosi nedávno v TV strašně chválil aktivní bleskosvody.
Už zase? Nojo, už je to dlouho co se prokázalo že ty aktivní bleskosvody, co frčely v 90-tých letech nefungujou jak je deklarováno a je to vlastně podvod za velký prachy. Ale on se stále někdo najde, kdo na to za velký pořizovací náklady skočí.
Jinak kámoš, co dělá hromosvody mi doporučil si přečíst součastný normy na bleskosvod, že se prý podělám smíchy. Například mi není jasný, proč musí být svodič v místech s pohybem osob izolovaný. To jako když do něj práskne, tak aby to nepraštilo osobu poblíž stojící?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pokud se nezměnilo názvosloví tak se nevhodně tvarovaný svod s nebezpečím přeskoku zkrácenou cestouZdenekHQ píše:A pokud je po cestě nějaká kudrlinka, jak to dnešní "vynálezci" umí, tak ji to ignoruje a pak to proletí úplně jinudy.
jmenuje "slepý konec." Je to závada a takové provedení by ani nemělo projít revizí.