neodymové magnety z HDD
Moderátor: Moderátoři
neodymové magnety z HDD
a) všiml jsem si že pokud je magnet na té základně má podstatně větší sílu než tentýž magnet samostatný (oddělený od základny), ale neumím si vysvětlit proč
b) ta ocelová základna úplně odstíní magnetismus (ze strany základny), to taky nechápu, protože přes např. běžný plech magnet normálně magnetuje,
můžete mi tohle prosím někdo vysvětlit
Zakladova doska musi byt dostatocne hruba aby sa do nej zmestili vsetky silociary (to je to tienenie magnetu) - takto je aj sila magnetu potom najsilnejsia, ak pouzijes iba tenky plech, magneticke silociary vystupia von z plechu a su schopne pritiahnut dalsi magneticky objekt (tenky plech preto netieni magnet dokonale) tento tenky plech vsak sam o sebe bude pridrziavany mensou silou, kedze nie vsetky silocoary ostanu v nom.
Ak zoberies iba jeden magnet a pricapis ho na nieco kovove , magneticke silociary sa musia uzatvarat cez vzduch a sila ide prudko dole.
Zlepsit sa to da tak ako je to v klasickych magnetoch na skrinkach / suplikoch nabitku - jeden magnet , na juznom aj severnom pole ma pricapnuty kus kovu, a tie prenesu silociary lepsie do dalsieho kusku kovu ktory ma byt prichyteny.
- Přílohy
-
magnet silociary.PNG- (22.64 KiB) Staženo 204 x
Magnetický obvod HDD je udělaný tak, aby většina mag. toku byla v mezeře ve které se pohybují cívky ramene hlaviček....
Ondras_Ch píše:Magnetický obvod HDD je udělaný tak, aby většina mag. toku byla v mezeře ve které se pohybují cívky ramene hlaviček....
a ten materiál ze kterého je základna pod magnety a taky druhý pólový nástavec je z materiálu Permalloy . . .
Nejak se ten jev i jmenuje, ale ted si nemuzu vzpomenout.
Keď chcem zmagnetizovať skrutkovač, priložím ho na okamžik špičkou na jednu stranu magnetu. Takto zmagnetizovaný vydrží aj niekoľko dní a skrutky drží perfektne.
- Přílohy
-
hdd magnet.PNG- (1.43 KiB) Staženo 177 x
- weed_smoker
Mám tu starší magnet z harddisku, ale je iný, čierny a natretý. Na lome je tiež čierny, podobný feritu, čo by to mohlo byť? Už ho tu mám aj 10 rokov, a nejaví známky zániku pôsobením čohokoľvek. Silný je ako neodym, ale nevyzerá ako neodym.
Tie chrómované neodymy sú tiež zvláštne. Mám ich tu niekoľko s poškodeným chrómom, ale držia, nerozpadajú sa. Za to v DVD prehrávači sa mi samo sebou rozpadol magnet držiaci DVD úplne na prach. Dlhodobo nepoužívaný, po niekoľkých rokoch idem pustiť DVD a nič ...
Niektoré maličké neodymy neviem už z čoho sa mi tiež rozpadli.
- weed_smoker
Hoření jsem osobně nezkoušel,někde se o tom před pár lety psalo.Dotyčnej to podpaloval nějakym hořákem a jinej snad rutilkou na 90-110A.
BTW.Sbírám je,obsahujou drahý prvky skupiny lantanoidů.Možná je jednou budu používat místo peněz.
Pokut jde o neodimové magnety (neodym železo bor) tak zas rady rezavý a rozpadají se na prach, tj. dost záleží jak, jsou kvalitně udělaný tj. jestli je v nich nějaký stabilizační „sajrajt“. Tepelná odolnost je do cca 160 stupňů ale klidně i 80 stupňů (platí pro uzavřený magneticky obvod), na zmagnetování potřebují 2T.
No ferit vydrží cca 400 stupňů ale zase je docela slabý. Jde snadno zmagnetovat (silu pole naznám ale o dost min než neodym) a dokonce jde i zmagnetovat na opačnou polaritu tj. zmagnetovaný magnet přemagnetovat obráceně.
Všechny magnety mají přednostní směr magnetizace tj. kolmo na tento směr jsou velice slabé.