Plynový sporák Mora 1411 - otočné tlačítko k troubě

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
martin_tomas

Plynový sporák Mora 1411 - otočné tlačítko k troubě

#1 Příspěvek od martin_tomas »

Dobrý den,

zapínání plynu na mém sporáku funguje tak, že se tlačítko zamáčkne a otočí proti směru hodinových ručiček - tak dojde k tomu, že otočné tlačítko zůstane zamáčklé, čímž se pustí plyn.
Bohužel když zatlačím a otočím tlačítkem pro troubu, vrátí se do původní polohy, tudíž plyn přestane proudit. Plyn proudí jen, když tlačítko držím ručně zamáčklé.
Tlačítko jsem odstranil, zkontroloval pružinu uvnitř i ostatní věci, ale nepřišel jsem na to, co způsobuje to, že tlačítko zůstane v "puštěné" poloze zamáčknuté dovnitř.
Porovnával jsem s otočnými tlačítky k horním plynovým hořákům, ale ty jsou malinko jiné. Pod tlačítkem je v pružině takový kovový kolík, u tlačítka na troubu není.
Nějaký nápad, jak tohle opravit?

Děkuji,
zdraví
Martin Tomáš
dobrman

#2 Příspěvek od dobrman »

Zkontrolovat termopojistku u hořáku trouby.
normálně by se při držení stisknutého knoflíku měl zapálit hořák a za stálého stisku po cca 10s by při uvolnění knoflíku měl zůstat v sepnuté poloze

Horní hořáky termopojistku ( STOP GAS)nemají
martin_tomas

#3 Příspěvek od martin_tomas »

dobrman píše:Zkontrolovat termopojistku u hořáku trouby.
normálně by se při držení stisknutého knoflíku měl zapálit hořák a za stálého stisku po cca 10s by při uvolnění knoflíku měl zůstat v sepnuté poloze

Horní hořáky termopojistku ( STOP GAS)nemají

Ano, máte pravdu. Už jsem na to přišel. Používal jsem troubu poprvé a nedošlo mi, že se musí tlačítko držet nějakou dobu po zapálení plynu.

Děkuji za odpověď.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

A kdyby Tě zajímalo, jak to funguje, tak v prostoru plamene trouby je sonda (termočlánek dvojkovový), která ohříváním vyrábí elektrické napětí, která způsobí průtok proudu elektromagnetem uvnitř toho ventilu (jak Ty říkáš tlačítka). Jak ten knoflík stiskneš, přiblížíš k magnetu kotvičku. Zapálíš oheň a jak je mezi špičkou a závitem sondy dostatečně vysoký tepelný rozdíl, začne procházet magnetem proud a kotvička se na magnetu udrží. Dřív ne. Tohleto se používá na všech plynových spotřebičích, které používají tzv. pilotní plamínek (Karmy, Wavky, plynové kotle starší konstrukce, moderní plynové sporáky to už začaly používat taky).
martin_tomas

#5 Příspěvek od martin_tomas »

Artaban001 píše:A kdyby Tě zajímalo, jak to funguje, tak v prostoru plamene trouby je sonda (termočlánek dvojkovový), která ohříváním vyrábí elektrické napětí, která způsobí průtok proudu elektromagnetem uvnitř toho ventilu (jak Ty říkáš tlačítka). Jak ten knoflík stiskneš, přiblížíš k magnetu kotvičku. Zapálíš oheň a jak je mezi špičkou a závitem sondy dostatečně vysoký tepelný rozdíl, začne procházet magnetem proud a kotvička se na magnetu udrží. Dřív ne. Tohleto se používá na všech plynových spotřebičích, které používají tzv. pilotní plamínek (Karmy, Wavky, plynové kotle starší konstrukce, moderní plynové sporáky to už začaly používat taky).

Jo, to dává smysl. Díky za informace.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“