Prehrievanie tlmivky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
microlan

#31 Příspěvek od microlan »

Já jen chci říct, že dle vztahu pro sycení jádra, je při dvojnásobném napětí pulsů co jdou do akumulační tlumivky vhodným řešením dát 2 jádra vedle sebe při zachování původního počtu závitů a nemusí dále nic počítat. Protože dvojnásobné napětí se rovná dojnásobnému sycení a toto vykompenzuje 2-násobnou plochou jádra, což sníží sycení na původní hodnotu. Tímto krokem se ale zvětší indukčnost na dvojnásobek a tím je při dané frekvenci možno používat tlumivku s polovičním proudem. Což ale není problém, protože ten proud může být při dvojnásobném napětí také jen poloviční, při zachování výkonových možností zdroje.
danhard

#32 Příspěvek od danhard »

Bernard píše:Tady se jedná o tlumivku se stejnosměrným sycením. Když je DC složka intenzity H dost velká - přesycuje, klesá indukčnost a tím i indukce B, a tak klesají i ztráty od střídavé složky magnetizace (hysterezní).

Nesmysl, cívka je buzena obdélníkem napětí, když dc sycením klesá indukčnost, tak se zvětší modulace proudu a také ztráty.
Bernard

#33 Příspěvek od Bernard »

Bezpochyby. Jenže já mluvím o voze a ty o - cívce.
danhard

#34 Příspěvek od danhard »

K čertu, tady to není o chování železoprachové akumulační tlumivky v měniči s TL494 ?

Nemluvím tu o koze, ale o tom, že máš tu tvojí 🤐 simulaci blbě, jelikož tam pouštíš sinusový proud, místo obdélníkového napěťí.

A ještě jednu praktickou otázku:
Kolik jsi už takto navrhl akumulačních indukčností, kolik jsi jich optimalizoval na oteplení a měřil oteplení a vliv jednotlivých složek ztrát ?
Naposledy upravil(a) danhard dne 16 črc 2017, 13:02, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#35 Příspěvek od EKKAR »

Vůbec nemusí bejt železoprachová, ale feritová.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
danhard

#36 Příspěvek od danhard »

To co tam má je železoprachové jádro mat. 52, s feritem je to se týče ztrát na dc sycení lepší, o to ostřeji je tam přesycení.
Samozřejmě na akumulační tlumivku se vzduchovou mezerou.
Někdy dokonce se stupňovitou mezerou :)

Ale s ac buzením obdélníkem je to stejné.
lesana87

#37 Příspěvek od lesana87 »

danhard: Jak se měří jednotlivé složky ztrát v tlumivce?
EKKAR

#38 Příspěvek od EKKAR »

danhard píše:To co tam má je železoprachové jádro mat. 52, s feritem je to se týče ztrát na dc sycení lepší, o to ostřeji je tam přesycení.
Samozřejmě na akumulační tlumivku se vzduchovou mezerou.
Někdy dokonce se stupňovitou mezerou :)

Ale s ac buzením obdélníkem je to stejné.
Chtěl bych vidět, jakým způsobem bys chtěl učunit vzduchovou mezeru v toroidním jádru.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
danhard

#39 Příspěvek od danhard »

Feritové toroidy se na akumulační tlumivku nepoužívají, to by jsi mohl vědět.
A když vzduchová mezera, tak se ten toroid prořízne.
Obrázek
Proměnnou mezeru na RM jádrech sem si taky nechal brousit.
EKKAR

#40 Příspěvek od EKKAR »

No já jen že právě u železoprachovejch jader se v literatuře píše, že obsahujou "rozptýlenou" mezeru právě tím, že mají na rozdíl od feritovejch materiálů (který jsou v podstatě v celým objemu slinutejch zrn jedna homogenní sloučenina) jednotlivý magnetický částečky od sebe oddělený...
danhard

#41 Příspěvek od danhard »

lesana87 píše:danhard: Jak se měří jednotlivé složky ztrát v tlumivce?

Absolutně blbě :)
Na zkušebních vzorcích jsem měl dva miniaturní Pt 1k, jeden ve vinutí, druhý na jádru, teplota se snaží srovnat, ale tendenci co hřeje víc tak vidíš.
Měříš celkové ztráty podle oteplení, můžeš změřit dc ztráty, ztráty v cívce bez jádra při stejném proudu (dáš do serie cívku s jádrem a bez jádra, má jen zlomkovou indukčnost, ztráty víceméně stejné), zkusíš jiné provedení cívky, plný drát, vf. lanko, folie a měříš rozdíly, měníš vzduchovou mezeru a měříš rozdíly, podíváš se na to infrakamerou a vidíš co hřeje nejvíc.
U měniče na 140kHz s 500V napájením třeba ohřívaly jádro kapacitní proudy.
Výsledkem takové optimalizace je snížení oteplení třeba jen o 10C, ale když máš nějakou zadanou specifikaci, tak jsi ráda, že se tam dostaneš :)
danhard

#42 Příspěvek od danhard »

EKKAR píše:No já jen že právě u železoprachovejch jader se v literatuře píše, že obsahujou "rozptýlenou" mezeru právě tím, že mají na rozdíl od feritovejch materiálů (který jsou v podstatě v celým objemu slinutejch zrn jedna homogenní sloučenina) jednotlivý magnetický částečky od sebe oddělený...

Taky jsem psal o vlastnostech feritu a následovalo na akumulační tlumivku se vzduchovou mezerou :roll:
FERYACT

#43 Příspěvek od FERYACT »

Udělat vzduchovou mezeru na toroidu lze snadno.Udělal jsem to už mnohokrát.Nakreslím si na toroid měkkou tužkou dva závity nakrátko.Pak pouštím do tuhy proud omezený stovkou žárovkou a jiskerka čiperka přehřeje ferit až praskne.To učiním i na opačné straně feritu.Obě poloviny feritu označím stejným číslem.
FERYACT

#44 Příspěvek od FERYACT »

Danharde.Já jsem vyučený silnoproudař a netušil jsem, že na akumulační tlumivku se ferity nepoužívají.A tak jsem neměl zábrany feritů použít.Jsem už dlouho v důchodu a některé zdroje, které jsem "spáchal" ještě před nedávnem fungovaly.Dělil jsem ferity a dělal vzd.mezeru.
lesana87

#45 Příspěvek od lesana87 »

danhard píše:Absolutně blbě :)

Tušila jsem, že to nebude nic jednoduchýho. Zkoušet to nebudu. Ale ta finta s druhou cívkou bez jádra v sérii je dobrá, to by mě asi nenapadlo. :)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“