Při opravách zařízení jsem několikrát narazil na "uhnilé" vývody tranzistorů, dělaly to i naše KC507,8,9 a pod. Na snímku je vidět (snímek samo nic moc
Tranzistor BC108 - koroze vývodů
Moderátor: Moderátoři
Tranzistor BC108 - koroze vývodů
Při opravách zařízení jsem několikrát narazil na "uhnilé" vývody tranzistorů, dělaly to i naše KC507,8,9 a pod. Na snímku je vidět (snímek samo nic moc
- Přílohy
-
BC108_pack.jpg- (276.03 KiB) Staženo 313 x
JiriTom píše:... Zřejmě stačila i netěsnost pozlacení a koroze mohla začít, zejména v agresívním prostředí...
Ano - a stačilo k tomu jen trochu agresivnější tavidlo.
A nejenom při tom pocínovávání, ale hlavně při pájení v cínové vlně. A u tesláckých výrobků obzvlášť - když ještě byly navíc pod kloboučky trandů vkládány plastové podložky, bylo na tento problém "zaděláno". Špatně vymyté (agresivní) tavidlo působilo korozivně léta - až tranzistorům upadávaly kloboučky
Tak ona to nebyla specialita jen těch BC-éček - poslední tranzistorák, který jsem tak před ¼ rokem opravoval, byla ruská SELENA B211. Rovněž uhnité 2 nožky (ze 4) na trandu v MF - tuším GT322B (a to ani neměl pod sebou tu umělohmotnou podložku - nožky byly vytvarovány, aby činily doraz k desce).
Radio bylo němé, sch. jsem měl, ale hledal jsem k němu na NETu "osazovák" a pohled na spoje (na desce totiž nebyl potisk pozičních čísel, jak bývá zvykem), páč jsem byl nucen měřit ze str. součástek. Desku MF jsem měl z jedné strany jen tak částečně přizvednutou (jen tolik, co dovolily přívodní vodiče k pájecím očkům) a měl jsem pak co dělat, abych hrotem trafopájky vypájel trand původní (+ ty 2 uhnité nožky) a pak zase zapájet trand náhradní.
Už jsem měl i částečně něco proměřeno, když jsem taky chytil dotyčný trand za klobouk a on měl výkyv na 2 strany - takže jsem byl taky "hned doma" - nález taky spíše "vizuální, než metrologický"
Tak nějak automaticky vždycky sahám po KC a KF raději s cínovanými, než zlacenými vývody. Máte to tak taky?
Ale není asi na 100% pravda, že uhnívání vývodů souvisí s použitím agresivních či korozivních tavidel, nebo nedokonalým oplachem.
Totiž zjistil jsem, že některým málo používaným, skladovaným součástkám upadávají vývody, aniž by kdy byly pájené. Přitom se jich nikdo nikdy nedotkl a jsou buď v originálním balení, anebo skladované v suchu. Speciálně už jmenované starší provedení tyristorů KT501-506, fety od KF520 po duály KF552 a pár dalších.
Napadá mě, zda to nesouvisí už s mizernou přípravou výroby vývodového drátu /např. špatně odrezený či jinak nevhodně chemicky připravený před zlacením/, nebo zda to nesouvisí přímo se složením drátu. Je to zřejmě ten nejměkčí železný drát, jaký se v elektronice používá a je mnohdy od vývodové mědi rozpoznatelný jen magnetem, pokud do něj nechcete rovnou štípnout či kolmo říznout.
Zajímavý přitom může být, že součástky s pocínovanými Fe vývody touto nemocí netrpí ani v přístrojích, ani skladované.
Tohle se týká hlavně součástek z Maďarska /Ge i Si tranzistory od Tungsramu/, ale prakticky neupadávají nožky ani polským zlaceným BC a BF.
Např. z původních řad BC107-109, BC177-179, BCY5x, BCY7x i malé vf tranzistory BF mám 2/3 zásob polské provenience a i přes hodně dlouhé skladování jim nic není, stejně jako zbytku stejných typů, ale "zápaďáckých". Teď si uvědomuju, že jsem se vlastně nesetkal s polovodičem od Siemensu či Philipsu a pozlacenými vývody, kterým by upadly. Nějakou dobu trvalo, než všechny BC začali licenčně dělat Poláci - do té doby se používalo jen to, co bylo kvůli servisu dovezené oficiálně PZO, anebo "pro vlastní potřebu" pašované od rakouského Conrada...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Totiž - ty prastarý kusy KF506, KF507 a KF517 se 3cm dlouhými pozlacenými vývody mají za základ měď!
Domnívám se, že na Fe se přešlo až po Pinochetovu embargu na vývoz mědi a měděné rudy do států RVHP, co si na Pinocheta nejvíc votvíraly držku - a to jsme byli hlavně my. V Maďarsku i Polsku bylo tenkrát mědi plná prdel a pamatujete situaci u nás?
Od roku cca 1974 zákaz použití mědi v bytových i průmyslových elektroinstalacích, krom spec výjimek jako jaderného a elektrárenského průmyslu a armády. Pamatujete určitě výhybkové tlumivky ze smaltovaného hliníkového drátu i sekundáry nenáročných traf a svářeček.
To bude nejpravděpodobnější důvod, proč se na drátové vývody diskrétních polovodičů i prvních IO začalo používat byť pozlacené, ale železo. Pouzdra DIL s logikou i analogem musely již z principu mít vývody, vysekané do následně pocínovaného kovaru.
Poslední hřebíček do rakve tomu mohl zasadit nějaký připitomělý aktivní zlepšovatel, který i přes pozdější poměrný dostatek mědi úchylně spočítal úspory při používání Fe místo Cu a tak to přetrvalo pěkně dlouhá léta.
Ten všeobecný nedostatek mědi snad ve všech oborech velmi dobře pamatuju, byla to katastrofa.
Chci věřit, že pokud by byla 100% dodržena technologická kázeň při výrobě a pozlacování Fe drátu, tak by nám to neupadávalo stejně, jako Polákům. BC177, BC211, BC313 a další z PL, používané u nás nejvíc, mají rovněž pozlacené Fe vývody a drží.
Takže ZASE typický československý šlendrián. Nebýt jeho, následných reklamací a nedůvěry ze strany zahraničních partnerů /co se o té nemoci logicky museli dozvědět, anebo z vlastních testů/, tak mohla TeRo do zahraničí prodávat daleko víc a tak si vydělat na dokonalejší a kapacitně výkonnější technologie s řádově vyšší výtěžností. Ale jelikož jim téměř všechny technologické celky dělali v Tesle Elstroj, rovněž zpožděné proti světu nejméně o desítku let, tak to podle toho pak i vypadalo.
Jen si vemte to katastrofální zpoždění v plastových pouzdrech i oproti zbytku RVHP.
My jsme se tu jebali s vývojem pouzdřicích hmot, ztráceli čas jejich testováním a mezitím už Rusové, zároveň s DDR i Rumuny valili do plastů kromě IO co šlo. Tranzistory v TO126 i TO220 řady KT6 a KT8 ze SSSR tu byly podstatně dřív, než se TeRo vůbec rozhoupala dělat kromě dvojdiod a tyristorů v TO220 i tranzistory.
Zastarale to furt valili do TO66 a TO3. U některých to sice byla výhoda, byly odolnější, ale muselo se na tom logicky málo vydělávat kvůli pracnosti. Už jen těch operací při výrobě TO66 a TO3 proti zastříknutí do plastu...
Tesle Rožnov bohužel nikdo už neodpáře, že proti HU a PL "lehce" zachrápali.
My se tu jebali s vlastními vývoji a Poláci mezitím za pár šušňů nakoupili buď orig čipy, co zapouzdřili, anebo za symbolické ceny licence na součástky, které Západ už opouštěl, ale pro nás byly novinkou a skvělé, protože nás od Západu furt dělilo 15-20 let.
Na druhou stranu Tesle nelze upřít, že mnohé pajcované zahraniční vzory dokázali sami vylepšit tak, že teslácké kopie byly v mnoha ohledech kvalitnější a hlavně odolnější.
Příkladem mohou být řady KD605-607, poté KD615-617. Vycházely topologií ze 2N4906/2N4915, ale teslácký výsledek byl proti originálům mnohem odolnější a měl i lepší mechanické provedení. Originály jsem měl víckrát v ruce a pár i otevřených - pro svou výrobu si tyto, ale i další podobné typy tenkrát dováželi Maďaři a něco se dostalo i sem.
Originály od Centralu i GE měly o celých 1,5mm na hraně menší čipy, mizernou celohliníkovou patku /stejně jako třeba 2N3716-2N3792/, co se při festovnějším utažení kroutila jak had, tenké, blbě pájitelné vývody a naprosto zbytečné 5mm skleněné průchodky. Kdežto každý futrál TO3 z Tesly s vestavěným čipem okolo a nad 50W ztráty měl festovní měděnou vložku, co uměla zachytit i hodně velké tepelné šoky i při opakovaných, krátkodobých a značných překročeních ztráty.
Proto mnohé povedené KD607/617 i dlouhodobě přežívaly provoz v koncovém zesilovači 100W/4R, pokud byly slušně chlazeny. Maďaři ty originály 2N nikdy nepoužili v zesilovačích nad 50W/4R, nebo v sym. zdrojích nad 2A výstupního proudu při 30V. Podobné provedení měly i 2N3055 mnoha výrobců, ale Maďaři licenční výrobu 2N3055 pouzdřili do podstatně slušnějších TO3.
Nepletu-li se příliš, tak patky prvních Ge výkonových tranzistorů jsou celoměděné, alespoň tedy řada NU74. Myslím, že i řada NU73 a 0C26-27 z počátků výroby měly celoměděné patky. Příležitostně si do nějakého horšího výkonového bambusáku škrábnu pilníčkem.
- radioelectrum