Regulace odběru el.

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vasilceral

Regulace odběru el.

#1 Příspěvek od vasilceral »

Zdravím dámy a pánové, poradí mi někdo jak regulovat odběr ze sítě. Jednofázový rozvod jištění 25 A, jak zamezit souběh odběrů v bytě. Běží přimotop a je třeba zapnout pračku a na jistič je to příliš, vypnutí a zapnutí je to jednoduchý, ale člověk je omylný a zapomene. Dá se to ňáko z automatizovat, poraď te starému kolegovi. Díky.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Existuje "prioritní relé" - který nedovolí současnej odběr dvou výkonnejch spotřebičů. Jeden se zapojí jako přednostní, druhej jako podružnej. V okamžiku, kdy se zapne prioritní spotřebič, vypne se napájení podružnýho spotřebiče.

Stejně tak existuje i zapojení, který vykonává obdobnou funkci, jen ta priorita není daná natvrdo zapojením, ale je tam priorita časová = ten ze spotřebičů, kterej se zapne jako první, blokuje až do svýho vypnutí napájení pro ten druhej spotřebič a blokování se zruší zase až vypnutím toho dřív zapnutýho spotřebiče.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
vasilceral

#3 Příspěvek od vasilceral »

A typy jaký, dlouho jsem nebyl ve skladech a tak nevím co už vrčí. Řemeslo už ňáký pátek neprovozuji, jen ráno vstanu a je to pod polštářem.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

To musí napsat někdo, kdo se tím živí - já jsem spíš tenkoproudař a vím, že to existuje. MNĚ to stačí, ale konkrétní radu na typ a výrobce musí poskytnout někdo z tlustooboru.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kovar

#6 Příspěvek od kovar »

http://www.oez.cz/produkty/rlp-prednostni-proudova-rele
Tyhle nemají žádnou elektroniku.
Je tam jen klasická cívka. :wink:
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Hlavně dávej bacha na proud spotřebiče a proudovou citlivost přednostního relé. Ty cívkový jsou na malý proudy docela tupý, reagují až třeba při proudu několika ampér. Dokonalá ale drahá je tahleta věcička, hlídá nezávisle a dvoustupňově všechny tři fáze a proud se dá nastavit DIL přepínačema s krokem 1A. http://www.bmr.cz/menu-produkty/hlidani-el-odberu/hlidac-jistice-hj
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
vasilceral

#8 Příspěvek od vasilceral »

Pánové dík, prošel jsem hodně oborů ale tohle jsou už pro mě novinky.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Už seto zde několikrát řešilo i s doporučenými relaty .
Achab

#10 Příspěvek od Achab »

Celeron píše:...bacha na proud spotřebiče a proudovou citlivost přednostního relé. Ty cívkový jsou na malý proudy docela tupý, reagují až třeba při proudu několika ampér.
U pračky a blokování přímotopu je spínání od určitého vyššího proudu spíš žádoucí. Někdy stačí blokovat pouze při ohřevu vody, motor s podstatně menším odběrem už jistič může udržet. Odstávka vytápění bytu je pak značně kratší.
I elektronické relé je vhodné nastavit až pod hodnotu proudu ohřevu.
TAKJAN

#11 Příspěvek od TAKJAN »

Pozdě, ale http://www.bmr.cz/menu-produkty/hlidani ... jistice-hj Vyzkoušeno chodí to ok.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

No to jsem rád, že ti to chodí. :lol: Odkaz jsem dával asi o 3 příspěvky vejš. :wink:
Kerej máš, jednofázovou třístupňovou HJ103 a nebo třífázovou dvoustupňovou HJ306? 306 dávám na plně elektrický baráky s podlahovkou topením, kde se postupně vypínaj jednotlivý podlahy a výsledek je ten, že u NED baráku stačí místo klasickýho domovního jističe 3 x 25A jen 3 x 20A. Úspora trvalý platby za jistič, za 2-3 roky se ten hlídač zaplatí.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“