Tesla Liberta slabý a přebuzený zvuk.

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Ale vždyť ty stěrače vidíte , proč je chcete hlásit ???????? Na co jsou čísla ve schematu masare . Už nevím tedy co .
masar

#17 Příspěvek od masar »

Zkus (jenom pro mě) dešifrovat to předchozí tajné sdělení. :wink:
dobrman

#18 Příspěvek od dobrman »

masar

#19 Příspěvek od masar »

Ale znám, jen mně to trochu nepasovalo...
Ano, můj příspěvek je hodně polopatický, opakující, co je každému zřejmé.
Ale v případě neznalosti problematiky a zvyklostí je to cesta nejkratší, vedoucí k potřebným informacím. Jsme na druhé straně vlákna a nikdo nic neví. Aby to nebylo jak na střelnici - trefil - netrefil, kolikještě růží?
Nejsem zastáncem pouhého "výměnkaření". I k předem podezřívané součástce je vhodné dospět na základě cílevědomého postupu (rozboru) a měření.
:wink:
jirka5

#20 Příspěvek od jirka5 »

Změř napětí na jednotlivých elektrodách elektronky, jak ti píše masar a dej je sem. Bez měření není vědění, takže ti těžko někdo poradí.

Zkontroluj vazební kondík tak, jak ti píše ok1hga. Velmi důležité!

Pokud v tom rádiu bydleli myšové, tak nezapomeň zkontrolovat reprák!!! Pokud by byla silně poškozena membrána, udělá to ten samý efekt. Takto jsem se napálil při opravě jedné Romance - vše v pořádku, přesto reprodukce pod psa.
elektrosvit

#21 Příspěvek od elektrosvit »

Ještě doporučím vyčistit kontakty v přepínačích BAS-ORCH-REČ, u mého přístroje způsobovaly náhodné šumění, které po vyčištění zmizelo. Jinak bylo řečeno snad vše, přidám ještě pár poznatků z renovace:

1. V přístroji se již přede mnou někdo hrabal, při demontáži se neobtěžoval odpájet vývody k výstupáku a k magioku, ale odstřihl je a poté natupo napájel zpět k očkům hroudami cínu, které pomalu nešly znovu rozpájet. Spoustu času mi zabralo odstranění pahýlů odstřižených vodičů a nožiček součástek.

2. Okolo patice ECL82 byl přidán další kondík, stejný způsob montáže jako v bodě 1. Katodový odpor R15 byl opálený a místo 390 Ω měl asi 2 MΩ. Vazební kondík C21 už byl měněný za novější hovňák, stejně prasklý a se svodem. Takže výměna a odstranění přidaného kondíku.

3. Ostatní hovňáky rovněž popraskané, nahradil jsem je MKT svitky.

4. Živý vývod přenosky někdo připojil přímo na běžec potenciometru hlasitosti, mezi běžec a zem přidán kondík. Dal jsem jej pryč a kablík přenosky zapájel tam, kam patří.

5. Opravář si zakroutil s kapacitními trimry ve vf. části, což způsobovalo špatnou citlivost přijímače. Sladil jsem jej "na ucho" a citlivost je nyní velmi dobrá, na DV a SV hrají přes den na feritku i cizí vysílače.

6. Musel jsem vyměnit síťovou šňůru i všechny silové vodiče uvnitř kvůli popraskané izolaci.

7. Gramofonová přenoska je i po tolika letech v dobré kondici včetně hrotů. Bohužel je lehce zkroucené raménko, takže hrot nedosedá do drážky kolmo. Některé desky proto přeskakují, jiné ne. Na přehrávání starých ohraných singlů gramofon vyhovuje. Šasi bylo bez závad, stačilo jen vyčištění nánosů špíny.

8. Ačkoli jsou v ozvučnicích kruhové otvory, použité boční reproduktory jsou eliptické.

Po odstranění všech závad hraje gramorádio velice pěkně.
xsc

#22 Příspěvek od xsc »

Ano, kontakty přepínače BAS-ORCH-REČ blbly už po pár letech. Kromě šumění způsobovaly zahuhlanou reprodukci bez výšek.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od cputakt »

Dnes jsem měl zase chvíli čas tak jsem vyměnil C21. Zvuk se hodně zesílil ale pořád chraptí víz video. Už jsou vlastně vyměněny všechny svitky krom těch malých bakelitových, i na výstupním trafu jsou oba vyměněné.
Zkusil jsem zapojit gramo pokud sáhnu na živý tak brumí ale přenoska bude asi po smrti protože z desky nejde žádný zvuk. Jeden hrot je úplně utržený a a z toho druhého nic nejde.
Měřil jsem ten ECL82 druhý kolík proti zemi a je tam 0,0něco jinak po mě chcete moc já nevím co je pentoda nebo trioda maximálně triodina :-)
https://youtu.be/kFks83RGzHk
masar

#24 Příspěvek od masar »

cputakt píše:...Měřil jsem ten ECL82 druhý kolík proti zemi a je tam 0,0něco jinak po mě chcete moc...
Pokud umíš počítat do devíti, zvládneš jistě i měření na ostatních kolíkách. Pokud se lze spolehnout na to, žes skutečně měřil na kolíku č.2, pak je pentoda zcela zavřená, čemuž i odpovídá zvuk na videu. Pro jistotu ještě změř odpor mezi tímto kolíkem a kostrou (390Ω) ve vypnutém stavu. Nejspíše tedy vadná ECL(pokud nechybí Ug2 na kolíku 7). Ale počkám si na další naměřené kolíky, snad to letos stihneš.
:wink:
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od cputakt »

Dobře ty, odpor je přerušený. Můžu tam dát 0,25W?
Ještě dotaz jak jsou lampy háklivé třeba na nějaký zkrat nebo co je může zničit?
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od cputakt »

Tak asi ne je uvedeno 1W tak jdu hledat.
masar

#27 Příspěvek od masar »

Pokud je to ten odpor na kolíku 2, t.j. 390Ω, pak schéma říká 1W. Ale může být i na víc, třeba na 2W. :wink:
A k té "háklivosti" - ta je obecně menší než u polovodičů, pokud nějaký zkrat způsobí přetížení (např. zkrat C28, zkrat(svod) C21), odejdou do pár minut, nebo se podstatně sníží emisní schopnost.
Naposledy upravil(a) masar dne 25 črc 2017, 17:54, celkem upraveno 1 x.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od cputakt »

Ještě jsem zapomněl napsat že místo ECH81 je ruská 6i1p ale to je přímá náhrada takže by to neměl být problém.
masar

#29 Příspěvek od masar »

ECH81 s popisovaným problémem nesouvisí. Až vyřešíš tento problém, lze posuzovat ostatní parametry přijímače, ve kterých ECH81 (její ruská náhrada) hraje roli. :wink:
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od cputakt »

Ještě dotaz na magické oko, po zapnutí je vidět uvnitř že je nažhavená ale na stínítku není nic vidět. Je vadná nebo je ještě někde jinde problém?
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“