Zlepseni uciniku
Moderátor: Moderátoři
Zlepseni uciniku
Jsou tam jednofazova klimatizace Temperzone OSA73C a trifazova Temperzone OSA180C.
Jsem v tom novej, ale cekal bych, ze maji klimatizace srovnany ucinik uz z vyroby. Mam uvazovat o jeho korekci pridanymi kondy?
- Přílohy
-
EnergyDemand2017-07-22&23.png- Spotreba energie, cinny a jalovy vykon
- (84.18 KiB) Staženo 263 x
kulikus píše:cekal bych, ze maji klimatizace srovnany ucinik uz z vyroby
to by ses načekal ...
Jalový příkon se mění podle zátěže elektromotoru. Nejsem silnoproudař, jen si pamatuju z mládí ze školy. A pamatuju, že ve fabrice, kde jsem byl v učení (kde byly obráběcí stroje), tak byly v rozvodně několikastupňové kondenzátorové bloky na kompenzaci účiníku - aby fabrika jalovinou nezatěžovala síť. Jako řídící procesor fungoval maník, sledující ručičku a ovládající stykače. Hlavně v dobách, kdy se vyhlašovaly regulační stupně a hlídaly odběrové diagramy...
Pevně zapojený kondenzátor na kompenzaci účiníku měly např. staré mlátičky na obilí - 3F motor 22 kW u kterého byl kondenzátor velikosti malého kanystru a bylo to snad 3 x 80 µF/1000V.
Kondenzátory na kompenzaci účiníku trvale zapojené byly jinak snad jen v zářivkách, kde byl příkon stálý.
Na grafech jsou docela hezké obdélníky (asi běží / neběží), tak sned by neměl být problém spínat podle toho kompenzační kondy. Odhadem jednotky µF na kW výkonu - snad by to šlo vyzkoušet s kondenzátory ze starých praček, tam bývaly 8 µF na 630V (byly taky výborné do nezničitelných kondenzátorových nabíječek).
- palmalsport
Ideální kompenzace je místní, tj přímo u daného zdroje induktivu, se kterým se zároveň zapíná a vypíná, takže není třeba žádné regulace. U centrální kompenzace řízené regulátorem se většinou udržuje pouze průměrný účiník v požadovaném rozsahu, např 0,95-1-0,95 a jinak se krátkodobě pohybuje i mimo nastavené meze.
Proto se mi nezdá, že by zařízení (zvlášť pro domácí použití) mělo být na účiník nějak extrémně citlivé. To by mohly působit problémy i náhodně připojené výkonnější indukční spotřebiče do zásuvek.
Jalová složka samozřejmě působí zvýšené zatížení, je otázka jestli má měnič dostatečnou výkonovou rezervu. Pokud to dřív nedělalo může jít i o závadu. I když při vyšších teplotách v posledních dnech musely klimatizace pracovat ve zvýšené míře. Tomu by odpovídaly výpadky hlavně v odpoledních hodinách.
Možná by bylo vhodné se dotázat přímo dodavatele zařízení, servisu apod. Případně zjistit bližší informace o požadovaných provozních podmínkách a možnostech těch měničů.
- jardavysocina
Jen pozor na jednu velice důležtou věc ; není to jak píše nahoře "Achab" -
rozmezí 0,95-1-0,95 být nesmí . Musí se blížit jedné a to jako induktivní , ale nesmí jí dosáhnout . Pokud by byla tesně okolo jedné a to na obě strany , tak to umí dělat hrozné věci .
Osobně se mi stalo toto ; při kontrole v rozvodně jsem našel připečené stykače právě od kompenzace a jelikož jsem neviděl na měřák účiníku a chtěl jsem si ověřit , jestli nejsou vypadlé ochrany , přiložil jsem zkoušečku . Než jsem se ale dotknul sběrnice , nastal výboj . Ze zkoušečky nezbylo nic , měl jsem popálené ruce a zánět v ocích jako při sváření obloukem . Pak jsme zjistili ze záznamu , že byl účiník několik minut skoro 1 .
Mohlo to bouchnout ale mnohem hůř ....
Jarda
Z hlediska fakturačního měření jalové enegie jde převážně o průměrný účiník. Rozmezí regulace 0,95-1-0,95 s průměrným cosφ=1 je jenom možný příklad nastavení.
- weed_smoker
Ty co "přitáhnou" dřív jsou rozpínací - odpojí vybíjecí odpory. U některých kompenzátorů se používal další menší stykač ovládaný rozpínacím kontaktem hlavního stykače.weed_smoker píše:Stykače jsou speciály s dvojíma kontaktama a jedny(s takovejma odporama) přitáhnou o trochu dřív.
V tomto případě by stačila místní kompenzace. Ovšem mohl by být problém s připojením kondenzátoru přímo k hlavnímu motoru klimatizace - z hlediska záruky je to zásah do zařízení. Snad jedině kompenzovat celý přívod jednotky i s ostatními motory.