Zapojeni elektromotoru mez af 444/4
Moderátor: Moderátoři
Zapojeni elektromotoru mez af 444/4
Koupil jsem starou cirkularku na drevo.
Motor byl plny pilin, tak jsem ho cistil.
Je zapojen pres rele, ktere byly ve spatnem stavu, takze jsem radeji zapnuti pres ne nezkousel.
Potrebuji tedy tento motor vyzkouset naprimo, mam ho shozeny. Je na nem napsano pouze 380v 4kw a 1435ot, zbytek stitku si nepamatuji.
Nevedel by nekdo, jak motor zapojit pro vyzkouseni? Ma 6 svorek, dival jsem se na schemata zapojeni. Dle oznaceni bych mel pro hvezdu proklemovat jednu radu a na druhou privadet jednotlive faze (oznaceni bylo myslim x y z u v w). Pro trojuhelnik propojit privody v paru.
Nekde jsem ale cetl, ze se tyto motory nedelaly pro zapojeni do trojuhelniku, mohl by mi s timto nekdo pomoci? Stitek bych zkusil vyfotit zitra. Vinuti je asi dle dratu svorkovnice hlinik
- elektrosvit
Citace : AF444/4A 4kW byl nejčastěji vinut na 380/220V. A v síti 400/230V jej lze provozovat pouze v zapojení do Y. ...
Na to není nikdy spoleh, zvlášť pokud se dá předpokládat určení pro dvojí napětí, přepínání pólů apod. U běžného motoru s šesti svorkami sice může platit "Δ i Y" ale správné zapojení z toho určit nelze. Vždy je rozhodující údaj na štítku.BOBOBO píše:6 svorek = Δ i γ , když k nim vedou dráty.
Pokud štítek chybí nebo není čitelný, je vhodné motor zapojit do hvězdy a změřit proud. U starých motorů neznámého původu ani nemusí štítek platit. Motor může být převinutý a někdy se to na první pohled těžko pozná.
- Artaban001
Dvourychlostních a speciálních je samozřejmě minimum, uvedl jsem je jenom do počtu. Nicméně i dvourychlostní jsem na cirkuli dvakrát zapojoval, protože tvůrce neměl jiný vhodný k privatizaci.
Převíjené motory mají vnitřní propojení jenom u menších výkonů, tak od 4kW se běžně vyvádí všech šest vodičů. Ty jsou obvykle určeny pro jedno napětí a přepínání Y/D.