Vytvoření boot disku.

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dvorak

Vytvoření boot disku.

#1 Příspěvek od dvorak »

Poradí mi někdo, jaký program je nejlepší pro vytvoření bootovacího fleš disku ? Zkoušel jsem image usb a windows7 USB Download Tool, ale nejde mi to. Program buď nahlásí, že to neumožnuje, nebo akce proběhne, ale na flešce nic není a navíc je nenaformátovaná /RAW). Nebo to bude tím, že ten výchozí ISO soubor má omezený počet mořností ? Děkuji.
p32

#2 Příspěvek od p32 »

vladodyno

#3 Příspěvek od vladodyno »

dvorak

#4 Příspěvek od dvorak »

Díky, bezva program, dobrý i pro formátování.
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

Bootovací flash-disk jsem zatím nezkoušel. Jde použít i jako normální úložiště souborů, případně použít i pro více bootovatelných aplikací na více oddílech?
Prochy

#6 Příspěvek od Prochy »

Ano, je to možné použít i jako normální uložiště. Také je možnost vytvořit vícebootovatelné medium, ale tohle Rufus neumí. K tomu slouží např. soft Yumi. Měl jsem takhle na jedné flashce, jak 2x Windows, tak i nějaké distra Linuxu.
Achab

#7 Příspěvek od Achab »

Jednou jsem vlastně pokus dělal, ale program flešku nějak přeformátoval, původní data zmizely a stejně nebootovala.
Na vytvoření oddílů tedy nejde použít běžný program pro správu disků, jako například Acronis Disk Director?
PotPalo

#8 Příspěvek od PotPalo »

Skúšal som flešku s viacerými oddielmi urobiť bootovacou, ale program vždy oddiely na fleške zmazal. Aj v nápovede písali že to nejde.

Dá sa to cez DOS, klasicky rozdeliť, osysnúť (MS-DOS), ale bootovacie ISO tam už nedostanem.

Momentálne používam ako multiboot E2B, výhodou je že tam stačí nakopírovať rovno ISO súbory.
masar

#9 Příspěvek od masar »

Alternativou k Yumi je program Xboot, s možností spouštět iso soubory a bootovací disky ve virtuálním PC (QEMU), což je velmi užitečné, stejně jako možnost volby zavaděče (grub4dos nebo syslinux) a editace vlastního menu.
Bližší (asi jednodušší) je mi zavaděč grub, v jehož skriptovacím jazyce jsem vytvářel svoje vlastní bootovací flešky. Potřebu ovládat tento jazyk pomáhají řešit zmíněné programy.
Také zmíním program Sardu (italské provenience), který ale není free.
Pro úspěšné nabootování je ale třeba správně nastavit v BIOSu jednak pořadí spouštění zařízení, ale také nastavit způsob spouštění (BIOS vs. UEFI).
:wink:
masar

#10 Příspěvek od masar »

V poslední době místo bootovací flashky vlastní "výroby" raději používám univerzální bootovací flashku, staženou z těchto stránek, do které jsem jen přidal ještě svoje úvodní menu a změnil bootloader. Fleška umí bootovat pod Legacy Bios i Uefi a je vybavena WINPE8 a WINPE10 32 i 64 bitové verze, WINPE8 může běžet i na starých PC (procesory bez podpory NX-bitu), kde "normální" Win8 běžet nemůže. Disk je vybaven velkým množstvím programů a utilit pro zálohování, údržbu a diagnostiku.
Instalace (příprava) iso-obrazu na flashdisk je jednoduchá - pouhým "vypálením" v programu UltraIso (přiložen i s návodem).

edit: snad to není nemístná reklama.
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Software“