Prudovy zdroj
Moderátor: Moderátoři
Prudovy zdroj
mohli by ste mi prosim vysvetlit princip, pouzitie a navrh prudoveho zdroja?
Na nete som nasiel nejake schemy, ale velmi tomu nerozumiem. Potreboval by som to vysvetlit.
Dakujem.
http://www.tonko.eu/ele/content/2-ide%C ... lin-zdroje
Prúdový zdroj stráži prúd na výstupe, napríklad 1A, napätie sa mení podľa záťaže.
Predstav si to podľa Ohmovho zákona, Ohm je záťaž (prístroj na výstupe), a podľa typu zdroja máš pevne dané buď U alebo I.
Pozri obrázok. Napäťový zdroj. Výstupné napätie to stráži spätnou väzbou s napäťovým deličom R1 a R2, aby na pine 2 riadiaceho IO bolo asi 2,5V. Keď dám napríklad R1 aj R2 4700 Ohm, výstup bude 5V.
Keby som z toho chcel spraviť prúdový zdroj, napríklad pre LEDky, tak LEDky sériovo zapojím namiesto R1. R2 bude určovať prúd. Pre 1A by to bolo 2,5 Ohm (pin 2 stráži 2,5V, R=U/I = 2,5/1=2,5 ... ohmov zákon...). Ešte dorobiť ochranu, s prerušenou LEDkou by to takto vyhorelo.
Keď som niečo poplietol, opravte ma niekto.
Obrázok som si požičal od danyka, trochu som ho upravil.
- Přílohy
-
univ_m.png- (5.02 KiB) Staženo 298 x
http://automatizace.hw.cz/proudova-smyc ... ecny-popis
potřeboval jsem zdroj proudového signálu ke zkoušení a stačil mi zdroj 12V přes přiměřeně velký odpor.
No co třeba takto:
Princip:
Proudový zdroj má dvě výstupní svorky, ze kterých lze odebírat jmenovitý proud. Napětí na těchto svorkách se mění podle změny odporu zátěže, proud je stále stejný. Takže je-li jmenovitý proud 1A, bude-li zátěž 10 ohmů, napětí bude 10V. Změní-li se zátěž na 0,5 ohmů, bude napětí 0,5V. Proudový zdroj udržuje konstantní výstupní proud, napětí mění dle velikosti odporu zátěže (ohmův zákon).
Použití:
Například nabíječka konstantním proudem, měření napěťového průrazu tranzistorů atd....
Návrh:
Zdroj vysokého napětí s velkým výstupním odporem, sériový regulovatelný zdroj s proudovým omezením atd.
Dík za opravy a připomínky.
A kutilmile - nelituju tě
To je poněkud zavádějící formulace, směřující k diskusi typu "co bylo dřív - slepice nebo vejce (proud nebo napětí)".EKKAR píše:Já bych princip proudovýho zdroje definoval jinak ...
...jak odpor zátěže naroste nad 100Ω, přestane bejt proudovej zdroj tím definujícím faktorem (přesně řečeno tím faktorem přestane bejt jeho proměnlivej vnitřní odpor) a proud do zátěže se začne řídit výhradně Ohmovým zákonem...
A kutilmile - nelituju tě
A neříkej, že ti něco vkládám do "klábosnice" - formulace "proud do zátěže se začne řídit výhradně Ohmovým zákonem..." není nic jiného.
A pokud bych měl být (nedej Bože) vyučujícím, musel bych být velký optimista, abych si myslel, že tvůj výklad pojmů studenti pochopí nejsnadněji.
Tohle by mělo stačit i pro ty, co vyšli základku v šesté třídě.Bernard píše:Základní principy najdeš tady:
http://www.tonko.eu/ele/content/2-ide%C ... lin-zdroje
Pevný trojuholník (triangel), predstavujúci Ohmov zákon. Jeho vrcholy budú označené Odpor, Prúd a Napätie.
Napäťový zdroj: klincom pribijeme vrchol Napätie, takže to je rovnaké. Ako pohybujeme Odporom, pohybuje sa nám aj Prúd.
Prúdový zdroj: klincom pribijeme vrchol Prúd, takže je rovnaký. Ako pohybujeme Odporom, pohybuje sa aj Napätie.