Náhradní šňůra ke zkoušečce ZN1

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
foxrider

Náhradní šňůra ke zkoušečce ZN1

#1 Příspěvek od foxrider »

Dobrý den dá se ještě někde koupit náhradní šňůra ke zkoušečce Metra ZN1?
Je to šedá flexošňůra, už jí mám přelomenou u šroubovacího konce.
Děkuji.
Přílohy
voltage_tester_zn_1_1594342.jpg
(12.02 KiB) Staženo 292 x
Achab

#2 Příspěvek od Achab »

K ZN1 (Metra Blansko) určitě nejsou, leda občas celá zkoušečka třeba Na Aukru nebo má možná někdo doma ze staré. K novějším SN1 (Elektroplast Prešov) mívali náhradní v Elektroodbytu ale to už bude taky minulost...
elektrosvit

#3 Příspěvek od elektrosvit »

V poškozeném místě střihnout a šroubovací konec nahradit upraveným banánkem, v němž je vlastní kovový banánek nahrazený šroubkem. Funguje mi to aspoň 10 let, řešilo se to i zde.
foxrider

#4 Příspěvek od foxrider »

V EO nemají vůbec.
Neměl byste prosím někdo z vás tuto šňůru, jakkoli starou ale OK?

Zkusím tuhle nějak opravit, ale nevím jak to pak pevně zaizolovat aby se to znovu časem nezlámalo a neurvalo.
foxrider

#5 Příspěvek od foxrider »

elektrosvit: to je zajímavý, a nemůže se to v tom banánku ukroutit? Nebo to máte něčím zalitý?
elektrosvit

#6 Příspěvek od elektrosvit »

Ničím jsem kabel nezaléval a nepřelomil se. Jen bylo potřeba banánek dost utáhnout. Poradil mi to jeden starý elektrikář.
Milan_F

#7 Příspěvek od Milan_F »

elektrosvit píše:...řešilo se to i zde.

Zde. Vodič mám v banánku a i celej banánek zalepenej nějakym lepidlem.
foxrider

#8 Příspěvek od foxrider »

Super, to s banánkem mně nenapadlo, tak kdyžtak to udělám podle tohoto návodu. :D Díky moc!
Zaky

#9 Příspěvek od Zaky »

Mám to úplně stejně, když jsem někde kdysi získal tuto zkoušečku bez kabelu, vzal jsem kus licny, futrál od nějaké fixky, kus kolodrátu nabroušeného do špičky, k němu připájel drát a zalepil epoxidem do fixky. Na druhé straně dal šroub do futrálu od banánku a taky zalil epoxidem. Schválenou izolaci to nemá ani náhodou, ale už to tak moc let používám, dle mého názoru je to zcela bezpečné, ale nikho k ničemu takovému nenavádím. Dnes bych asi použil levný měřící hrot k multimetru a šroubo-banánkovou stranu řešil obdobně, jako u mého bastlu.
foxrider

#10 Příspěvek od foxrider »

Díky za tip.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Jenys »

Mám dvě podobné sňůry, druhá strana, kde bývá ten závit, je u mě zakončen plastovou šedivou jako kabel, částí s možností tam vsunout banánek, tedy s dutinou 4mm. Pokud by se tam udělala redukce průměr 4mm na závit, bylo by to v pohodě a skoro jako originál. Bezpečnost by byla dobře zachována, pokud by se tam dovnitř zalepila ta redukce proti vysunutí a mohlo by to být dobré.
Dej vědět zda by tě to zajímalo a můžene se dohodnout. Honza
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
foxrider

#12 Příspěvek od foxrider »

Díky za nabídku, ještě uvidím, zatím pokusím se tudle šňůru nějak zrobit.
kbulda

#13 Příspěvek od kbulda »

Já to řešil tak, že kabel jsem zatáhl tou dírkou M4 dovnitř a tam zaletoval k oboum horním kontaktům. Nemusí se tak přešroubovávat , když chci zkoušečku použít jako fázovku na určení sledu fází. Spodní kontakty jsem samozřejmě proklemoval taky. Funguje to tak už 30 let, když se kabel nalomí, není problém ho vymněnit.
petrfilipi

#14 Příspěvek od petrfilipi »

Zdravím,

já to u několika SN1 řešil tak, že jsem 1mm vrtákem provrtal ten mosazný šroubek a do něho zaletoval drátek. Vyhodou je to, že je to příště zase opravitelné.
Taky mě napadlo, že je možné koupit zkoušečku SN2 na 50V a použít šňůru z ní - cena zkoušečky není tak drastická jako u typu na 500V. Menší napětí = menší cena.

Petr
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“