když přeskauje drážky ohraný vinyl
Moderátor: Moderátoři
když přeskauje drážky ohraný vinyl
Ortofon OM-B5 či 5E (eliptic stylus) jo, v antikvariátu v Ostravě jsem si obstaral knihu dr.Pešáka plnou teorie, fyziky a vzorečků, výpočtů, po prostudování som z teho víc jelen než na začátku...
gramec je Pioneer PL335 řemínek, přenoska 1/2" montáž, zesil umí phono MM/MC
A jednu doslova PRASÁKOVINU si neodpustím popsat. Jeden člověk, povoláním "dýdžej", mi poradil jeden z "fíglů", jak takovej přeskok aspoň částečně "opravit". Prej se musí v tom inkriminovaným místě, kde přenoska vinou odstředivý síly nebo vrypu napříč přes drážky přeskočí znovu do už projetý drážky a tak ji opakuje PROJET SILNĚ ZATÍŽENÝM HROTEM KUS DRÁŽKY PROTI SMĚRU OTÁČENÍ. Prej se tím aspoň částečně odstraní ta nežádoucí stopa po předchozích přeskočeních (prej jako když se očkem nebo závitníkem projede už částečně strženej závit) a ve zvuku zůstane jen lupanec ... Nezkoušel jsem, ale prodávám jak jsem koupil.
A kutilmile - nelituju tě
- elektrosvit
je podivným paradoxem že menší svislá síla na hrot (přítlak) 10-15mN
lépe sejme problémové desky
Vzpomínám, když jsem byl žák, jak nám učitelka v hudebce přehrávala na nějaké věži Philips gramodesky s vážnou hudbou a skoro pokaždé to přeskakovalo. Mrkl jsem na ten gramec (přitom byl novější a nebylo to nic levného), přenoska byla těžká a tuhá jako hovado. Pár desek jsem si půjčil a doma na Tesle NZC431 s přenoskou VM2101 ani jedna nepřeskočila.
S přeskoky jsem se u svých desek snad nesetkal (jedině, když jsem drknul do gramce nebo trochu víc zadupal), a to je mám některé v dost hrozném stavu! Ani u hlubokých drápanců jsem se nesetkal s přeskokem. Pokud je vše, co jsem popsal v pořádku, měl by hrot sledovat svůj směr i v momentě, kdy na okamžik ztratí své jednoznačné vedení drážkou (např. vlivem drápance nebo nečistotou v drážce, která jej vytlačí z drážky). Setkal jsem se dokonce s takovou extrémní situací, kdy na desce bylo nalepené smítko. Hrot vyjel ven z drážky, nad drážku, sledoval smítko, způsobil strašný buchanec v reprech a pak, jako by se nic nestalo, vesele pokračoval ve snímání původní drážky.
Jedině snad kdyby drážka byla prořízlá do sousední drážky nebo kdyby byla deska mimořádně zvlněná, ale to jsou extrémní případy.
- elektrosvit
- Kosta_Kostic
EKKAR píše:A jednu doslova PRASÁKOVINU si neodpustím popsat. Jeden člověk, povoláním "dýdžej", mi poradil jeden z "fíglů", jak takovej přeskok aspoň částečně "opravit". Prej se musí v tom inkriminovaným místě, kde přenoska vinou odstředivý síly nebo vrypu napříč přes drážky přeskočí znovu do už projetý drážky a tak ji opakuje PROJET SILNĚ ZATÍŽENÝM HROTEM KUS DRÁŽKY PROTI SMĚRU OTÁČENÍ. Prej se tím aspoň částečně odstraní ta nežádoucí stopa po předchozích přeskočeních (prej jako když se očkem nebo závitníkem projede už částečně strženej závit) a ve zvuku zůstane jen lupanec ... Nezkoušel jsem, ale prodávám jak jsem koupil.
Přesně takhle se "opravovaly" přeskoky u singlů v jukeboxech už od počátku jejich výroby. Je to rasovina, to je jasný, ale úspěšná a desetiletími prověřená.
Za zkoušku či půjčení jiné přenosky skoro nic nedáš.
Ale souhlas s Karlem, že MC přenoska není svou typickou, konstrukční velkou boční poddajností a malou setrvačnou hmotou pro tyto případy nejvhodnější.
Určitě půjde někde-odněkud půjčit stará VM2101, případně i VM2204. Ta druhá je přenoskou, určenou do levnějších šasi a ramének, je bočně mnohem tužší, než ostatní tuzemské MM vložky, aby nebyla příliš citlivá na zbytkové hluky pohonu levnějších šasi.
Vložky VM2101 byly dokonce v minulosti instalovány i do šasi typu HC14.20, které mělo talíř poháněno sice měkkým, ale pořád gumovým mezikolem, tedy kontaktní pohon s motorem. Bylo to poslední "lepší" šasi s mezikolem, pak už následovalo jen HC15 už s řemenem a nízkootáčkovým synchromotorem.
Tyhle šasi 14.20, přestože jim byla ve výrobě věnována větší péče, než všem ostatním, měla pořád nějaký principiální zbytkový hluk, ale s přenoskami VM2101 se to dalo snést.
Zklamaní byli potom všichni, kdo si v Tuzexu koupili libovolně lepší americkou či dánskou přenosku a do tohoto šasi ji vestavěli. HC14.20 bylo úspěšné právě je díky "přesně nepovedené" VM2101, strojů s nimi se vyrobila kvanta i na vývoz /NZC142, NZC142, NC142, NC143/.
Pamatuju si z bývalé práce, že právě na tom zatraceném mezikolu i tolerancích motorku šasi HC14.20 s přenoskou VM2101 to stálo i padalo, v servisech s tím byl opruz neskutečný, často se mezikola i motory musely vybírat z těch několika málo kusů, co byly po ruce ve skladě, často se chodilo i do centrálního skladu pro další, když se vybrat nedalo...tfujtajksl.
Ale díky větší boční tuhosti této vložky to bylo ještě snesitelné. jakmile se objevila VM2102 a poddajnější přenosky, bylo i po srandičkách s mezikoly /a nejen v Litovli, ale i v PE a Dualu/.
Určitě bych to zkusil, pokud nejde přiměřeně zachovalo desku opatřit jinde.
Kosta: Jde hlavně o to, že v unitráckých a DDR jukeboxech byly tuhé, magnetické /ne magnetodynamické/ přenosky, se kterými tohle bylo možné a neutrpěly úraz. S MM přenoskou, ale i s krystalem/keramikou bych tohle neriskoval - snad, možná s něčím podobným, jako je Ortofon NightClub II., III. To je něco podobného, jako rýsovací jehla:-) a je možné je provozovat jen na 12" maxáčích. Běžná československá LP se jimi dá dost poničit. Osobní zkušenost ze SL1200 a 1210 Mk.I.
přiměřenej přítlak hrotu aby to snímal, za cenu vyššího optřebení nosiče asi,
zatímco hi-fi gramec vertikal existoval běžně i když u nás nepříliš rozšířen,
měl by to být tangenciál odhaduji
- Přílohy
-
Technics v.jpg- (91.59 KiB) Staženo 200 x
A kutilmile - nelituju tě