Na stole mám rozdělaný svářecí invertor Fronius TP1500 s následující závadou:
Svářečka OBČAS mění hodnotu nastaveného proudu - až o cca 30%. Jinak jde fajnově..
Mé testy a současný stav: Svářečka zapojena na odpor cca 150mOhm dle servisního manuálu. Nastaven plný proud 140A a nastavení sváření obyč elektrodou. V obvodu mám jistič 180A, kterým svářecí obvod spínám. Po sepnutí většinou hodnota proudu dosáhne cca 135 - 140A (tolerance 5A dle manuálu OK). OBČAS po sepnutí jističe proud dosáhne pouze 90A (někdy 100A). Párkrát svářečku zapnu, vypnu a vše je zas na čas OK.
Moje zásahy a postup:
1- Vyčištění od kovových pilin
2- Dotažení všech spojů a vyčištění všech konektorů
3 - Test - vše při starém
4 - Vyjmutí potenciometru z předního panelu a osciloskopický test (na celkový odpor 5V a na jezdec osciloskop - chod je plynulý a naprosto bez šumu, jak nový)
5 - Zpětná instalace potenciometru a měření napětí z potenciometru při provozu - napětí bylo vždy stálé. V signálu zjištěno rušení od spínaného trafa - doplnil jsem 100n keramiku na výstup potenciometru. Rušení se zmenšilo o cca 2/3.
6- Test - vše při starém
7 - Vyjmutí základní desky a kontrola studeňáků
8 - Přefouknutí signální části horkovzdušnou stanicí pro eliminaci SMD studeňáků
9- Kontrola sekundární diody - OK
10- Kontrola hlavních kondenzátorů a všech dalších na základní desce na kapacitu a ESR - OK
11- Kontrola svitků v sérii s impulsním trafem (ty dostávají dost na frak) - všechny stejné, OK
12 - Kontrola síťového napětí na desce při provozu - minimální napětí někde kolem 216V, OK
13 - Oprava podezřelých kabelových ok svařovacích kabelů
14 - Kalibrace rozsahu potenciometru přesně dle servisního manuálu (10-140A)
15- Test - vše při starém
Další poznatky:
1- Při otáčení potenciometrem bez zatížení je slyšet impulzy o f v jednotkách Hz. Při maximálním nastaveném proudu je frekvence nejnižší a intenzita impulzů největší. Když svářečka fixluje, frekvence se mírně zvýší a intenzita sníží - což nasvědčuje tomu, že nižší proud chce řízení měniče.
2- Fixlování nezávisí na teplotě chladiče
3- Výstupní napětí naprázdno při I max = 74V ef. , což je dle SM v toleranci
4 - všechna napětí na desce v měřicích bodech jsou OK
Obracím se na Vás, za již někdo podobnou svízel neřešil. Popřípadě, kdyby někoho napadl nějaký dílčí test, či zda by někdo neměl schema základní desky Fronius LCA15.
Potřeboval bych zjistit, jak je zapojené vyhodnocení proudu z bočníku, z potenciometru a trimrů rozsahů..
Díky všem moc!
[/b]